yunanca da sophia tanrının kadın yönünü yani doğayı ve bilgiye tasvir eder. doğa doğurgandır aynı anne gibi. tanrıyı insanların oluşturduğunu düşünürsek kadın yönünün olmasında komik bir taraf yoktur. ''tanrı kadın mıymış ahuha kukusu var mı'' diyenler erkek olunca da penisine de gülebilir. bu maddi bir olay değil özellikleri, karakteri bakımından bir olaydır.
islamda da tanrının eril özellikleri çok fazladır. bu kız çocuklarının toprağa diri diri gömüldüğü bir toplumda şaşılmayacak bir olaydır. yanlış anlaşılacak bir şey de yoktur ayrıca. islam da diğer dinler gibi bir dindir ne kadar inananı fazla da olsa. ve insanların özelliklerini tanrıda veya dinde bulmak çok normaldir.
elbette burdaki kasıt "tanrı kadın de mi olm... doğuruyo mu... kukusu da var mı ahuhauahuha çok saçma!" kabilinden birşey değildir. farklı bir dil grubundan olduğumuz için, linguistik cilvesidir.
en basitinden hristiyanlıktaki ilahilere ve dualara baktığınızda, "i trust him" gibisinden kalıplar görürsünüz.
diğer semavi dinlerde de tanrıya hitapta "father" denir.
hitabın değişmesi ve tanrının "erilleşmesi", tarımsal üretiime geçiş ve tarımda alet kullanımına koşut olarak giden ataerkilleşme sonucu olmuştur. neden? erkeğiyle birlikte ava çıkan, yiyecek ve mal ediniminde eşit role sahip kadın gitmiş ve kadın eve kapanmıştır da ondan.
tanrının eril olma ihtimaline karşı sav olarak dile getirilmiş, olasılık açısından mantıksız olmayan iddiadır.
insandaki ilahi kaynaklı kifayetleri, tesrten okuyarak tanrıdaki insani özellikler olarak adlandırma yöntemiyle tanrının hangi takımın taraftarı olduğu hükmüne bile varabilirsiniz.
tespit haddini aşmıştır.
tekrar yazıyorum.
yazının bulunmasından önceki insanlık tarihi döneminde böyle olduğuna inanılmış. doğurmak büyük bir güçmüş. kadınlar tanrı, yarı tanrı veya tanrı tarafından yetkilendirilmiş gibi kabul edildiği bir dönem yaşanmış. daha sonra m.ö. 3000 yıllara gelindiğinde bu düşüncenin yerinini tanrının dişi olduğu düşüncesi almış. kavimler göçünün başlamasından itibaren antik yunana gelen kadar tanrı hep erkek olarak kabul edilmiş. antik yunanda çok cinsiyetli tanrı çeşnileri vardır.
aslında; konu içindeki söylenişiyle tanrı, ne erkek ne de dişidir. varlıkların dişilerine ve erkeklerine kendineden kaynaklı(herşeyde olduğu gibi) kifayetler vermiştir.
tersten okumak sapkın bir sistemdir. bu tespit, tersten okuyarak bu sonuca varmıştır. arap edebiyatının en meşhur akımlarından dır ve tesrten hüküm okuması denilir. bu yöntemle sapıtaramayacağınız hiçbir şey yoktur.
yaklaşık bin yıldır kullanılmayan bu kelam uslubunun neden bu kadar büyük bir tartışma açabildiği ise ayrı bir konudur.
tespitin yapılma yöntemi 1.000 yıllık, konusu 12.000 yıllık. e pes vallahi.
bazilarinin anlayamadigi baslik. tanri nin ozlelikleri insana degil insaninn ozelikleri tanriya gectigi icin tanri insanin tipa tip aynisi olmustur. iq su 200 olan bir kisi bile zeka coklugundan robot gibi konusurken zekasinin sinirsiz olan bir kisinin bu kadar cocukca konusmasi ve hatalar yapmasi bile onun insan yapimi oldugunu gosterir. tanri dediginiz sey sizi dogurandir oz yaratici. erkek yardim eder ama yaratan kadindir. tanri kadindir.