tanrı nedir sorunsalı

entry12 galeri0
    11.
  1. varolmak için kendisinden başka hiçbir varlığa ihtiyaç duymayan varlık, tüm varolanların varlık sebebi olarak tanımlanır.
    0 ...
  2. 10.
  3. tanrıyı/ allahı tanımlayamadığımız, zamanın içinde mi dışında mı bilemeyceğimiz, varlığıyla yokluğu arasında ispat yapamayacağımız, sadece sıfatlarıyla onu betimleyebileceğimiz, genel olarak inanca bağlı olarak tapılan şeye denir.
    0 ...
  4. 9.
  5. her şeyi var edendir. var ettiği gibi yok da edecektir.
    0 ...
  6. 8.
  7. 7.
  8. belli bir bilinç düzeyine sahip her insanın farklı bir şekilde anlamlandırdığı, farklı derecelerde inandığı veya hiç inanmadığı, seveni de sevmeyeni de olan, fanatiği de itaat etmeyeni de olan inançsal kavramdır.

    var olup olmadığı sorusu mevcut bilgilerime kıyasla pek ağır bir soru olur ama şunu biliyorum ki, hiç bir insan komşusuyla tam anlamıyla aynı tanrıya (allah'a) inanmamaktadır.

    (bkz: el ilah)
    (bkz: tengri)
    2 ...
  9. 6.
  10. varlığı tartışılan kitaplarda aranmadıkça netleşen tek gerçek.
    0 ...
  11. 5.
  12. Tanrı diye birşey olmadıgını düşünürsek, sorunsalı da otomatikman ortadan kalkar.

    - La ilahe illallah - Allah'tan başka ilah yoktur.
    1 ...
  13. 4.
  14. zaman kavramından münezzeh** yaratıcıdır.

    evren büyük patlamayla oluştuysa, ya evrenin üzerinde** farkında bile olmadığımız başka bir evren veya megaevren varsa sorunsalına ne demeli? *
    0 ...
  15. 3.
  16. fazla irdelememek adına, tek kelimeyle yaratıcıdır.
    0 ...
  17. 2.
  18. her dinin kendi din dili vardır. bu bir başka dinin diline çevrildiğinde o dinin kendine özgü kavramları buharlaşır. şimdi “allah” yerine “buda” ve “god” terimlerini kullandığınızı düşünün. bunları kullanınca o dinin tanrılarına ibadet etmiş gibi olmayacak mısınız? la ilahe illallah’ı ‘tanrıdan başka yoktur tapacak’ diye çevirmişler. bu nasıl bir çeviri? sadece bir kişi tapacak, o da tanrı. fakat kime tapacağı belli değil. allah yerine tanrı demek de aynen böyledir. tanrı, putperest türklerde tan yeri ilahına verilen isimdir. karar verin: biz putperest döneminin ilahına mı tapıyoruz, yoksa allah’ımıza mı?
    kaldı ki biz allaha tapmayız, ibadet, yani kulluk ederiz. tapmak, bilincini kalbederek, istiğrak halinde, (budistler gibi) kendinden geçerek tapınç nesnesinde kaybolmaktır. oysa namazda gözünü kapatmak bile mekruhtur dinimizde. yani bilincini kaybetmeden ibadet edeceksin.
    1 ...
  19. 1.
  20. en az bildiğimiz şeyler tanrılaşmaya en elverişli olanlarıdır.
    1 ...