tanrı mı demeli allah mı

entry175 galeri1
    125.
  1. tanrı cins isimken, allah özel isimdir.
    hayatlarında allahı özel görenler için sonuç ikincisidir.
    0 ...
  2. 124.
  3. "tanrı" derken; zeus, yehova bir sürü şey kastedilebilir. ama allah; kendi zatının has ismidir.
    0 ...
  4. 123.
  5. yerine göre her ikisi de olabilir.

    tanrı kelimesi türkçedir ve aynı zamanda tanım ifade eder. böylece tanım gerektiren durumlarda islamın kutsalına saygısızlık yapılmamış olur. allah ise direkt islamı çağrıştır.

    dilde zenginlik zararlı değildir. " mitolojideki yunan savaş tanrısı " derken görüldüğü üzre lazım oluyor.
    0 ...
  6. 122.
  7. --spoiler--
    tanrı mı, allah mı?

    işte size bir kelime muamması; tanrı kelimesi ile allah kelimesi arasındaki fark nedir? tanrı kelimesini hiristiyanlar mı kullanır? dua ederken allah denmesi zorunlu mudur?

    biz müslüman türkler bu bilmeceye uzun süre takıldık. özellikle askerlik yapan erkekler bunu gayet iyi bilirler. askerde yemeklerden önce topluca dua edilir. bir asker veya rütbeli yemekhanenin hakim bölgesinde durur ve öncü olarak duaya başlar;
    "tanrımıza hamdolsun"
    asker topluca tekrar eder;
    "allahımıza hamdolsun"
    öncü asker ısrarla tanrımıza diye tekrarlar, topluluk da ısrarla allahımıza diye okur.

    şimdi bunun mantığı nedir? toplumumuzdaki yaygın inanış, tanrı kelimesini hıristiyanların, allah kelimesini ise müslümanların kullandığı şeklindedir. bu inanışın oturmasındaki ana etken ise yine medyadır. çünkü tv ve sinemada yeralan yabancı filmlerinde tüm hıristiyanlar "tanrı" şeklinde dua etmektedir. daha doğrusu seslendirmenler böyle söylediği için insanlar öyle olduğunu sanmaktadır.

    oysaki hıristiyanlar "tanrı" kelimesini hiçbir zaman kullanmamıştır. tanrı'nın ingilizcesi "god"'dır. peki bu kelime nereden çıkmıştır? "tanrı" kelimesi öz türkçe bir kelimedir. orjinali yazılı çin kaynaklarına göre "tengri" dir. eski türkler şamanizm inancında yaratıcıya "gök tengri" diye dua etmekteydiler.

    allah kelimesi ise arapçadır. kur'an da arapça olduğu için yaratıcıya "allah" olarak hitap edilmiştir.

    yani işin aslında "tanrı" ve "allah" kelimeleri arasında anlam olarak hiçbir fark yoktur. her iki kelimede yaratıcı için kullanılmıştır. birisi türkçe, diğeri arapça'dır. mana ise aynıdır. ama medyanın yarattığı bir izlenim, aslında türkçe olan bir kelimenin yabancılara has gibi algılanmasına neden olmuştur. bunda kasıt olup olmadığını bilmiyorum. ama bizim dinimiz islama göre olduğu gibi her şeyin temeli niyet ve amaçtadır.

    bana göre kalpten geçen niyet yaratıcıya hitap etmek ise, bunun şekli ve ismi önemli değildir.
    --spoiler--
    http://blog.milliyet.com....h-mi-/blog/?blogno=127745
    1 ...
  8. 121.
  9. allah tanrının belasını versin.
    0 ...
  10. 120.
  11. tanrı denilmez çünkü tanrı varsa tanrıçasıda vardır. fakat allah tektir, bu yüzden allah denmeli.
    0 ...
  12. 119.
  13. Bizim tek tanrı olduğuna inandığımız varlıktır Allah. Tanrı yaratma gücüne sahip olan varlıkların tamamı gibi birsey. Öte yandan ameller niyetlere göredir deyip bitireyim.
    0 ...
  14. 118.
  15. Gayet saçma bir tartışma konusudur, neticede yaradan aynı yaradan Allah da bir Tanrı da lankin; Yaradana kendi dilimde hitap etmek isterim, Tanrı derim.
    0 ...
  16. 117.
  17. Senin Allah'ınla benim Tanrı'm aynı olduğuna göre sıkıntı yok. Tanrı'mı seviyorum,tapıyorum.
    1 ...
  18. 116.
  19. 115.
  20. Allah arapca bir kelimedir tanrI turkce bir kelimedir eger turkce konusuyorsaniz tanri demelisiniz
    0 ...
  21. 114.
  22. 113.
  23. 112.
  24. tanrı genel bir tanımdır. Allah özel bir isim olayına girer. eğer müslümansa zaten 99 adet ismi vardır dua ederken tanrım demesine gerek yoktur. fakat durum farklı ise bir olgudan bahsediliyorsa tanrı doğru terimdir. yani kısacası duruma göre değişir.
    0 ...
  25. 111.
  26. 110.
  27. eğer ki müslüman iseniz allah demelisiniz. neden? çünkü; allah, yüce yaradanımızın zat ve 'özel' adıdır. tanrı ise; arapça 'mabud *'un türkçe'deki anlamıdır. 'tanrı' ismini her şeye ekleyebilirisniz ama 'allah'ı asla. yani tanrı sıradan bir isimdir. sen şu an insansın ve özel bir adın var değil mi? millet sana 'insan' diye hitap etmeyip 'ahmet', 'ayşe' diye hitap ediyorlar. bu da onun gibi tıpkı. üstelik, dünyanın neresine gidersen git, özel isimler değiştirilmeyip aynen telaffuz edilirler. sen ahmet'sen, ispanyol da, ingiliz de, alman da sana 'ahmet' diyecekler. ama kavramlar değiştirilirler. 'tanrı' bir kavramdır. dolayısıyle her dilde çeşitli isimlerle adlandırılırlar. ispanyollar 'dios', almanlar 'Gottheit', fransızlar 'divinité', yunanlar 'theótita' olarak isimlendirirler. ama allah, hangi dilde olursa olsun 'allah' şeklinde kullanılır. ayrıca;
    -De ki: 'Allah' diye çağırın,
    'Rahman' diye çağırın,
    ne ile çağırırsanız; sonunda en güzel isimler O'nundur.
    Namazında sesini çok yükseltme, çok da kısma,
    bu ikisi arasında (orta) bir yol benimse. (isra Suresinin 110. Ayeti)
    2 ...
  28. 109.
  29. Tanrı ilah kelimesi ile eşdeğerdir, Allah ise tek ilah olan ve çok özel bir ismi belirten kelimedir.. Allah'tan başka ilah yoktur inancında olan biri için tanrı da Sadece O'nu ifade eder ve fakat yinede bir dine inanıyorsan o dinin sana verdiği kavramları kullanman daha evladır. bununla birlikte kimse inanmak zorundada değildir ama inanıyorum diyorsa başka bir jargonla olaya yaklaşması inandığı tek Allah'a nezaketsizlik olarak addedilebilir.
    0 ...
  30. 108.
  31. 107.
  32. Tanrı kelimesi: çok tanrılı inançlar gereği birden çok tanrının ifadesini kolaylaştırmak amacıyla konulmuş genel bir isimdir.
    Allah ise şüphe yoktur ki birdir.
    0 ...
  33. 106.
  34. -1 demenin daha doğru olacağı sorun. tanrı da allah da olmayan şeylerin isimleridir -1 gibi.
    0 ...
  35. 105.
  36. allah arapçada ilah anlamına yani tanrı anlamına gelir. büyütmeye gerek yoktur. Ben ağız alışkanlığı allah diyorum ama tanrı denmesini destekliyorum.
    1 ...
  37. 104.
  38. yeni gündem maddesidir.

    tanrı deyince daha bir genelleme oluyor sanki.
    bu açıdan en şanslı millet yunan'lar. adamların mitolojisinde elini sallasan ya tanrıya ya tanrıçaya çarpıyor. isimleri de hep rock-metal grubu isimleri gibi.***
    0 ...
  39. 103.
  40. tanrı, tek başına allah'ın sonsuz sıfatlarını ifade etmede yetersizdir fakat allah'ın bir sıfatıdır..
    allah ise, tüm sıfatlara ve isimlere sahip rabbimizi işaret eden en kapsamlı isimdir, der islam alimleri..
    onun için diyebilriz ki; tanrımız allah'tır...
    0 ...
  41. 102.
  42. koşul koyan başlık.

    allah, tanrı, yaradan, ya rab. ne farkeder, seslendiğiniz umursayacak mı sanıyorsunuz? Allahım, beni ve sevdiklerimi koru derken, Allahım yerine Tanrım derseniz ne olacak? Yaradan "aha Allah demedi" deyip mimleyecek mi sizi?

    aşın bunları, bağnazlıktır bu garip tartışmalar. inanıyorsanız, zor anınızda o'na dönüp yakarıyorsanız hitap şekliniz önemli değildir. dilekçe yazmıyoruz sonuçta. inanmıyorsanız zaten tanrı da yoktur, allah da...
    0 ...
  43. 101.
  44. tanrı ve allah aynı şeyi ifade etmez. bizim islam da yaratıcı olarak düşünüp taptığımız varlık allah'tır. Allah ise bir tanrıdır. yani tapılandır. tanrı genel olarak tapılan varlıkların geneline verilen isimdir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük