Allah sadece Müslümanların tanrısıdır.
Tanrı genel kavramdır. Zeus, poseidon, hades, horus, ra, Allah vs. Bunlar tanrıdır.
Yani allah tanrıdır ama tanrı allah değildir.
Allah arapça tanrı ise türkçe kelimedir.
RAB OLUYOR MEVLA OLUYOR AMA TANRI OLMUYOR ÖYLE Mi? BANA BAKIN GERiZEKALILAR TANRI BiR iSiM DEĞiLDiR. ANLAMI GÖKYÜZÜ DEMEKTiR. FARSIN MEVLASINA RABBINA LAF ETMEZSiNiZ KALKIP ÖP ÖZ TÜRKÇE KELiMEYE AKLINIZ SIRA ÇAKARSINIZ. SiZ NE SALAK NE EMBESiL TiPLERSiNiZ ÖYLE BE.
mesela ben bunu diyen kamil e kamil derim. Normalde kamil özel isimdir. bunun gibi kamiller dersem de çoklamış olurum.
tanrı çokluğu simgelermiş. bunların öne sürdüğü sav bu. tanrı türkçedir. sen ismi sıfata çevirirsen çokluğu simgeleyecektir. eğer ben senin ismin olan kamil'i seninle ve senin gibilerle dalga geçmek için kullanırsam senin gibi olanlara kamiller derim. aynısıdır bu mantık.
allah - arapça'dır, ilah'dan gelir. allah putperest arapların en büyük putu olan ay ilahının ismidir. al-ilah (en büyük ilah demektir.) ilah ibranice elohim'den gelir, rab arapçadır. farsça raab'tan gelir.. yaratıcının bir başka farsça anlamlısı da hûda'dır, ... derler ki tanrı çokluğu simgeler. ilah kelimesine ise taparlar. çokluğu simgelediğini bilmeden.
ingilizcesi god, almancası gott, fransızcası dieu, italyancası dio, iskandinav dilinde gud, hatta zulu kabilesi ona umkulunkulu der... yani tanrı hristiyan dilinde veya gavurca bir şey değildir... ama sizin kullandığınız allah bugün küfrettiğiniz yahudi'nin kendi ilahının ismidir. sen bugün yahudi'nin dininden çalıntı putların değişik bir türüne tapmaktayken kimsin ki tanrı yok allah var diyebilirsin...
türklerin tarihin başından beri yaratıcıya söyledikleri söz kut veya tengri'dir. anadolu türkçesindeki söylenişi tanrı'dır...
eğer senin allah'ın türkçe bilmiyorsa ben o allah'a inanmıyorum.
devamlı allah allah diye hoplayanlara , ya kardeşim araplar daha allah ı bilmezken biz türkler bir tanrı olduğunu biliyor ve tapıyorduk , siz bize şimdi kalkmış allah ı tanrı yı mı öğretiyorsunuz dedirtecek durumdur.
özel isim, terim karşılaştırmasına dayanan sorudur.
tanrı; yaratıcı manasına gelen bir terim ya da sıfattır. allah ise; arapça yaratıcı manasına geldiği gibi, aynı zamanda islam dininin tanrısının adı'dır. bkz'da verdiğimiz gibi insan terim, berkecan isimdir.
islam dininin inananları olan insanlar, tanrılarına isimleri ile hitap ederek o'na allah derler. zira ismi olan bir zata sıfatı ya da varlığına bağlı terim ile hitap etmek de büyük saçmalıktır. mesela; karşınızdaki kişiye "ali" yerine "insan" demek gibi. ama ali'ye, "sen insansın" denilebildiği gibi allaha da, "sen tek tanrısın" denilebilir.
allah. tanrıyı çoğul şekilde kullanabiliyoruz ama allah'ı kullanamıyoruz. bir de tanrıça var. allah ismine böyle bir ek gelmesi söz konusu bile olamaz.
-tanrının belası seni defol
+ne diyorsun ayten
-defol git allah seni kahretsin
+ayten kendine gel
-tanrı seni korusun
+lan?!?
-allahım sen aklıma mukayet ol.
+kaç kişiyiz lan biz?
herşeyden evvel akılda tutulması gereken ilke ameller niyetlere göredir ilkesidir. muhakkak allah tercih edilmesi güzel olanıdır. fakat tanrı kelimesini kullananı dinden aforoz etmeye de kimse kalkışmamalıdır. zira mehter marşında da geçen ve allah yerine kullanılan yezdan kelimesi de mecusilerin hayır tanrısıdır.
bugüne kadar kendime hiç sormadığım soru. yeri geliyor tanrı diyorum yeri geliyor allah diyorum. ama ikisini de söylerken aklımda aynı imaj var, kalbimde aynı inanç var. o zaman bu iki kelimenin birbirinden ne farkı var?