Hala, ALLAH'ın haşa yaratılmadığına nasıl emin olabiliriz diyorsun, yaratılmış olsa Tanrı olmaz diyorum, varolması başkası sayesinde olur diyorum, hala aynı kısır döngüdesin? Yaratılan herşey kuldur. Çünkü bir başlangıcı olan Tanrı olmaz. Tanrının varlığında ve gücünde bir başlangıç olamaz,eğer olursa o Tanrı olmaz. Bunda anlaşılmayan ne?
Kime sorduğunuza göre yanıtı değişecek soru cümlesi.
Genel geçer tanımlar, subjektif ve özellikle direkt bireyi ilgilendiren konularda(inanc sistemi gibi) iş görmez. Örneğin;
Bir politeiste göre: evet, yaratabilir.
Bir monoteiste göre: hayır, yaratamaz.
Bir ateiste göre: hayır, çünkü zaten bir Tanrı yoktur.
Bir agnostige göre: “ben ne bileyim”, belki.
Yani bu sebepten, hem yaratır hem de yaratamaz.
Sizin tartışmanız ise, Tanrı’nın varlığını kabul esasına dayanır ve sadece Monoteizm üzerine basit bir eleştiridir.
işin önce bu noktasını ayırt etmeniz daha umut verici olacaktır.
Selam ve paradoks ile.
Yaratmak kavramından daha üstün bir varlık sözkonusu. Gerçi varlık kavramından da üstün. Ve onu bu kalıplara sokmaya çalışmak kırmızı renginin kokusunu sorgulamaktan farksız, yani saçma.
Tanrı'nın sahip olduğu kudretin sonsuz olduğunu var sayarsak kendisinden daha güçlü başka bir tanrı yaratması mümkün değildir. Yani ucu bucağı olmayan bir gücün üstünde bir güç zaten olamaz.
Kaldı ki yaratıcısı olan, yani yaratılan bir varlık tanrı olarak kabul edilemez. Tanrı ezelden beri yoktan var olana denir.
böyle sorular öyledir ki, keşke yanıtlanabilse; ve yanıtını alan aa tamam lan deyip hidayete erse.
tanrı kavramı karşılaştırma sınırlarının bir alt kümesi değildir. her şeye kadir olan bir varlığın kendisinden daha üstün bir varlık olması mümkün değildir.
şu bir gerçek ki, bir tanrı varsa, onu kavramaya gücümüz, aklımız yetmez.
hani, öyle bir role bürünüyoruz ki; dışarı çıkmak için sürekli cama çarpan sinek gibiyiz; diğer pencereyi açsak bile pervazı atlayıp yandan çıkarak serbest kalmayı akıl edemez. müdahalemiz gerekir; o müdahaleyi de anlayamaz. işte o sinekken, ulan uzayın dışında ne var bilgisini araştırmaya falan çalışmaca.
kainattaki tüm boyutların ötesinde; tüm bilinenin ötesinde; oluşmamış ve yok olmayacak bir yaratıcı ile uğraşıyoruz.
'evet' veya 'hayır' cevabı olmayan sorudur. dahası paradokstur.
"bir şekil aynı anda hem üçgen, hem de kare olabilir mi?"
"bir taş aynı anda hem havada, hem de karada durabilir mi?"
"sonsuz dayanıklılığa sahip bir taşı, sonsuz güce sahip bir çekiçle ezmeye kalkarsanız, ne olur?"
türevi çıkmaz soruların bir cevabı yoktur. o yüzden 'evet' veya 'hayır' gibisinden karşılık vermek için kafa patlatmayın. direkt sorunun köküne, yanın mantıksızlığın başladığı yere odaklanın.
yaratabilir, çünkü tanrı (her şeye gücü yeten tanrı) sonsuzluğun vücut bulmuş halidir. sonsuzluk bünyesinde sonsuz olasılık barındırır ve her şey mümkündür. ayrıca, bu bir çelişki de yaratmaz, yine aynı nedenden dolayı. doğada bu ikililiğe en yakın doğa fenomeni dolanıklıktır.
edit: dini konularda bilgili bir abime bu soruyu sormuştum: ''allah ego tatmini fln mı yapıyor yoksa?'' diyerekte sonuna eklemiştim. ''haşa de'' demişti. ve ardında biraz bekleyip ''bazı soruların cevabı yoktur, bunları sorgulamayacaksın fazla'' demişti. bende üstüne fazla gitmedim zaten. *