o kadar gelişmiş insanlarsınız muhabbete bak.
niye o taşı kaldırsın.
kaldıracak olsa niye yaratsın?
hadi bunları geçtim oradan yok edip başka bir yerde yaratamaz mı ?
bu konuyu açan ağır felsefe yapıyor yada çok içmiş kafa güzel arkadaşın. . .
çok eskiden çin'de emekli bir asker pazarda mızrağını ve kalkanını satışa çıkarmış ve mızrağını şöyle övmüş:"bu mızrağın delemeyeceği kalkan yoktur!" kalkanını ise şöyle övmüş bu emektar asker:"bu kalkanın karşı koyamayacağı silah yoktur!" hal böyleyken pazardaki kafası biraz olsun çalışan tüccar, köylü her ne ise şöyle düşünmüş ve söylemiş:"bu kalkan ve mızrak aynı anda aynı evrende bulunamaz!"
bunu söyleyen köylü ne kadar açık bir şekilde haklıdır değil mi? hoşunuza gitti mi? alın benzer bir durum daha vereyim:
bir "tanrı" var ve;
tanrı her şeyi yaratabilir,
tanrı her şeyi başarabilir.
"bakıyoruz ki birden fazla sonsuz yetenek aynı anda aynı iradede toplanmış. ve "tanrı kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi" sorusu gösteriyor ki hiçbir şey aynı anda birden fazla konuda sonsuz güce sahip olamaz" demiş birisi bu duruma. acaba bu birisi aklını doğru kullanabilen ve haklı olan bir materyalist mi yoksa gerçeğe fazla materyalist mi kalıyor? düşünmek gerek. her iki durumda da düşünmeli. din de düşünmeyi emreder zeki ve aydın olan bir insan iradesi de. düşünmeli...
geometride bazen soruları çözemediğimde soruya farklı bi açıdan bakmayı öğrenmiştim. hadi hep birlikte bunu bu soruda da deneyelim.
şimdi soru şöyle olsaydı "allah yaratamayacağı bir taş yaratabilir mi?" sorunun cevabı yada kendisi değişir miydi? bence hayır. ama sorunun mantığı değişirdi yada mantıksızlığı diyelim. olmayacak şey olmaz olacak olan da olur.
cevabı; varlığına inanan, inanmayan insanları etkilemeyecek sorudur bu.
merak edenler için bir fikir: belli bir mühlet içerisinde yaşayıp giden canlılarız, süreniz dolup öldüğünüzde direkt kendisine de sorup cevap alabilirsiniz. kendisi var ise tabi, he yoksa sorun da yok nihayet hepimiz toprak oluruz, yok oluruz.
akıl-ötesi bi' mesele değildir. bu tür hususlar tartışılırken teist deterministlerce ortaya atılan en büyük "dolgu", "aklın erememesi" bahanesidir. Fakat bu şahısların metafizikle bu kadar uğraşmalarına rağmen temel mantık kuramları yaratmada ve sağın aksiyomlar belirlemede bu kadar "yitik" ve "yenik" olmaları tuhaftır.
akıl-ötesi denen bi' şey yoktur; deney-ötesi denen bi' şey vardır. zira aklın tanımı ve görevi birinin veya birilerinin kafasında oluşan imgelemleri çözümlemeyi içermez. aklın bunlarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. akıl dediğin şey elde olanı, çözümlenebilecek ve gözlemlenebilecek olanı incelemeye ve bu olguların arasındaki bağıntıları açıklamaya yarar. "tanrının kaldırmaya güç yettiremeyeceği bir taş yaratabilme" eylemi akıl-ötesi değil, ya bildiğimiz çelişkidir * ya da deney-ötesi * bir mefhumdur.
kısacası aklın eremeyeceği bir şey yoktur. bilime yeterince ulaşamamış toplumlardan bize miras kalmış paganca bir ifadedir bu.
mantıkta pek yeri yurdu olmayacak bir kavramı (her şeye gücü yeten görünmez bir varlık?) alıp mantığa sokmak ve sonra "böyle sorular mantık hatasıdır" demek, bence, mantık hatasıdır.
tanrının gücü hem değişken hem sonsuz nasıl olabiliyor merak ettim. madem bu geliştirilebilen birşey, o zaman sonsuz bir güce sahip değilmiş daha ötesi de varmış anlamına gelir. sonsuz kelimesi söylenildiği kadar kolay bir kavram değildir.sonsuzdan ötesi yoktur bu yüzden tanrı eğer olsaydı ve gücünü sonsuz olarak belirtseydi değişken falan olmazdı.
bu konu hakkında mal gibi düşündüm lan ben. sonuçta kelime oyunu, misal ''sen sonradan mı geri zekalı oldun, yoksa doğuştan mı geri zekalısın?'' şimdi sen her türlü geri zekalısın bir kere.
esas konumuza gelirsek;
allah'ın gücünün değişken olabileceğini düşünüyorum. yani şöyle söyleyeyim, evet ilk baş kaldıramayacağı bir taş yaratabilir, daha sonra kaldıramayacağı güçte yarattığı taşı kaldırabilir. sonuçta sonsuzluktan bahsediyoruz. *
sorunun içinde çelişki yoktur yalnızca cevabın pozitif olamayacağını belirtir.herşeyi yapan birinin yapamayacağı tek şey hiçtir.öyle bir taş yoktur ve hiçliği ifade eder denilmiş, hiçten var edebildiğini sürekli dile getiren tanrı için bu sorunun savunması bu şekilde olmamalı.
önemli olan neden yapsındır. yani neden yapsın bunu? abi düşünsene ne gerek var yani yani ne gerek var amk nasıl anlatcağımı da bilmiyorum ama ne gerek var?
yanlış sorunun doğru cevabı olamaz. allah ki hangi en yüce sıfatları yüklesek yine yetersiz kalmış oluruz. insan ki yaratılmış ve tasavvur alanı da sınırlıdır o'nunla ilgili.