çok ciddi bir sorunsaldır. tanrı kavramını genel olarak içime sindiremediğimden mi bilinmez tanrının insanları hangi düşünceyle yarattığını hep merak etmişimdir.
yani müslümanlıktan yola çıkarsak her şeyin yaratıcısı doğmamış ve doğrulmamış bir varlık tanrı.( zaten buraya kadar kısmı benim zavallı insan kafam algılayamıyor. ateistlerle dalga geçiliyor tesadüfen yaratıldıklarına inanıyorlar diye ama asıl bu iş sakat. bir varlık veya her neyse yoktan nasıl var olur? zaten ne din ne de bilim buna açıklık getiremiyor. ama en azından bilim hala araştırıyoruz diyor. oysa dinler siz anlamazsınız diye kestirip atıyor)
bu herşeyin yaratıcısı ve tüm güçlerin üzerindeki tanrı niye evreni ve insanları yaratıyor? yani buradaki amaç ne? zaten güçlü. peki niye amaçları onun koyduğun kuraları yerine getirip yine onun hazırladığı cennet veya cehenneme gitmek olan insanları yaratıyor? ben bu işin mantığını bir türlü çözemiyorum? islamiyet inancına göre insanın kaderi önceden çizilmiştir. biz kaderimizde hangi yola saparsak sapalım tanrı zaten daha bizi yaratmadan önce hangi yola sapacağımız biliyor çünkü o herşeyi gören ve bilen. yani türkçe meali tanrı bir insanı yarttığı anda onun maşherden sonra cennete veya cehenneme gideceğini biliyor! peki bu eğlence niye? koca evren, katrilyonlarca yıldız ve gezegen biz gökyüzüne bakınca birşeyler görelim diye mi oraya kondu?
tanrı o kadar güçlüyse niye kendi yarattığı yaratıkların ona ibadet etmesini bekliyor veya buna ihtiyaç duyuyor? bu bir nevi tersine puta tapma değil midir?
tanrı insanlığı hazreti muhammed e kul olsun diye yarattı.niye diye soracak olursanız ki sorduğunuzu duyar gibiyim size kurandan bir cevap vereceğim katılmak zorundasınız ya da artı oy vermek zorundasınız yoksam çarpılırsınız ha.kuran da derki ''lan muhammed var ya sen olmasan şu dünyayı yaratmazdım seni seviyom lan harbi adamsın.'' buyurdu 7/42
eksileyenlere not:günaha giriyorsunuz ama yapmayın.sizi düşünüp uyaranda kabahat.
bir robot yapıldıgında onun hareketlerini ilgiyle izleyip ağzımızın suyu akıyorsa ve robota çeşitli hareketler yapma kapasitesini vermek için insanlar bi taraflarını yırtıyorsa ve robotun önune koydukları engellerden robotun geçip gecemeyecegini merakla izliyorsa ve karsılıgında (cansız olsa dahi psikolojik olarak) mukafat veya ceza verilebiliyorsa tanrı da bizi onun için yarattı ki burada tanrının insanları yarattıgını kabul ettiğinizi anlatan bir durum var ve bu güç insanlara kendi nefsini vermekten yoksun deildir..
" ben gizli bir hazineydim ve bilinmek istedim " (kudsi hadis)
" kibirlenip büyüklenmek bana mahsustur; bu işte bana ortak olmaya çalışanı hiç acımam, cehenneme atarım " (kudsi hadis)
kendi içerisinde biraz bilgi ve mantıkla çözümü bulunduran sorudur. şöyle ki; tanrı eğer yaratmasaydı tanrılığının bir anlamı olmayacaktı. eğer kötülüğü yaratmasaydı, iyiliğin bir anlamı olmayacaktı. şeytanı yaratmasaydı, meleklerin bir anlamı olmayacaktı. cehennemi yaratmasaydı, cennetin bir anlamı olmayacaktı.
ekransız bir bilgisayar, çalışmak için neden ekrana gerek duyuyor, ekransız da çalışabilir? sorusu kadar manasız bir sorudur aslında velhasıl.
veya müzik seti çalışmak için hoparlöre ihtiyaç duymuyor, neden hoparlör bağlıyoruz vb gibi anlamaya çalışan, anlamlandıramayan ama zaten anlamlandırmak istemeyen insan sualleridir.
çünkü eşşeğin sikinden dolayı. sana ne aq! sana ne! yaşa gitsin. ha ibadet etmen için yarattı, ha gezip eğlenmen için. ne farkedicek ? Sonuçta yine sabahtan akşama kadar itlik peşinde dolaşıp, karı kız dikizliyip, biranı yudumlayıp, her cümlenin sonuna hamuğa koyim demicekmisin ? geç bunları kardeşim geeç hadii başka kapıya.
canı sıkıldığı için yaratmıştır. tek başına nereye kadar gidecek.insanları yarattı onlar birbirini öldürsün,tecavüz etsin,açlıktan karınları guruldasın ,sıkıntıdan akıl sağlıklarını yitirsinler vb bir çok olay yaşansın tanrı bunları izleyip vakit geçirsin. durduk yerde insan yaratıp onlara dünyada bu kadar dert ver isyan edince cehenneme yolla birde orada macera yaşasınlar. ne güzel film aşk,nefret,kin,hırs,kan her şey var.
biraz anlamsiz bir soru. cunku ilk olarak bu soruyu kendine soran kimse tanrinin varligini kabul etmektedir. bundan sonrasi bi kac alternatif var : a)tanri'dan (herhalde vahiy yoluyla olur bu) sorusunun cevabini bekler b)tek tanrili veya cok tanrili bir dine mensub olur o dinin "alimlerinden" sorusunun cevabini alir c)sorunun kokune iner ( tanri var mi? diye sorar, cevabini bulamaz apisip kalir..) d)Others.. (hi hi, ne bicim soru ya ben bile sacmaladim...)
walla bende bir türlü anlamadım. o kadar kuran kurslarına gittim. o kadar kuranı okudum yetmedi türkçesini 3 kere okudum bir türlü anlayamadım beynim sulanmış anlamıyorum. Sanki okudukça daha bir anlamsızlıklarla karşılaştım bu yetmedi sorularım çoğaldı. Yani Tanrı o kadar büyük ki küçücük insancıklardan ibadet istiyor bu yetmiyormuş gibi o ibadetin kendimize fayda getireceğini söyleyip o ibadeti yapıp yapmama gibi iradeyi bize bırakıyor. Aynı Tanrı eğer ibadet etmezsen seni cezalandırırım deyip cennet ve cehennemi ortaya atıyor. Anlamadım ki duamıza ihtiyacın yoksa neden ibadet etmemizi istiyorsun yok varsa benim sizin dualarınıza ihtiyacım yok deyip işin içinden çıkıyorsun. Zaten akıl vermiş bide bunun yanında arzuları istekleri vermiş buna da uyarsan günah demiş. Walla zaten insancık insan olmanın yükünü taşıyor bide sen gelme insanların üzerine yüce Tanrı... Niye insanı yarattın onuda anlamış değilim. Aslında bu soruya bir kitapta okumuş olduğum küçük bir çocuğun dedesine yada ninesine sorduğu soru geliyor aklıma ''babaanne yada dede her ne ise Tanrı bizi ve her şeyi yarattıysa ve kendini bize anlattıysa o zaman ünlü mü olmak istiyor ki bunları anlatıyor? heeeeee?''Adem ile Havvanın günahını niye milyarlarca insana ödetiyorsun hani insanlar kendi günahlarını çekerdi...Walla ben bu Tanrıyı hiç anlamadım kafayı yiyeceğim en iyisi düşünmemek...