tanrı demek günah mı

entry35 galeri0
    35.
  1. Tanrı türkçe bir kelime. Tanrı demek günah değil de toplum yadırgıyor. Allah ile aranızda olan mevzu esasen. Bizde tek zaten bir tane. Hrıstiyanların 3 tanrısı var. Bir de konuşurken "sizin tanrınız..." şeklinde konuşuyorlar.
    0 ...
  2. 34.
  3. Tanrı demenin dinen hiç bir sakıncası yoktur. Bizzat Allah Bakara Sûresi 163. ayetinde kendisinden başka Tanrı olmadığını söylemektedir. Tanrı demek günah olsaydı bizzat Allah kendisine Tanrı demezdi.

    Tanrı denildiği zaman tek bir Tanrı akla gelir birkaç tane değil zaten her dilde Tanrı farklı bir kelimeyle anlatılmaktadır.

    Türkçesi Tanrı, Arapçası Allah ve Farsçası Hüda'dır. Putlar içinde Tanrı denilmesine bakıp Tanrı demek günahtır diyecek olursak Hüdam büyüsü var.

    Bu durumda Hüda'da demek günah olur. Hem Allah kendisine Kur'an'da Bakara Sûresi 163. ayetinde Tanrı dediği hâlde hiç bir ayette kendisine Hüda dememektedir.

    Bu durumda Hüda'yı kabul edip Tanrı'yı inkâr etmek Kur'an'lada insanın kendisiylede çelişmesi olur.
    Şimdide Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın mealinden Bakara Sûresi 163. ayete bakalım. Her halde hepinizin tanrısı bir Tanrıdır, O'ndan başka hiç bir tanrı yoktur.

    O, esirgeyen ve bağışlayandır.(Bakara Sûresi 163. ayet) Görüldüğü gibi Allah ayette kendisine Tanrı demektedir. Tanrı demek günah olsaydı Allah Kur'an'da kendisine Tanrı demezdi. Şimdide isra Sûresi 110. ayetine bakalım. De ki: "ister Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O'na hastır."
    Namazında yüksek sesle okuma; onda sesini fazla da kısma; ikisinin arası bir yol tut.(isra Sûresi 110. ayet) Ayettende anlaşılacağı üzere en güzel isimler Allah'ındır. Bir ismiyle başka bir şeyi yani putlaştırılan bir şeyi kasdetmiyorsak o kelime güzeldir. Tanrı demekle bir putu değil Allah'ı kastediyorsak Tanrı kelimesi güzeldir.

    Şimdide Allah kelimesine dönelim Allah ismini Müslümanlar dışında Yemen Yahudileri ve bazı Mirzahi Yahudi toplulukları ile Malta'da yaşayan Roma Katolikleri, Orta Doğulu Semitik Hristiyanlar olan Aramiler, Maruniler, Süryaniler ve Keldaniler'de kullanmaktadır.
    Bilindiği gibi bunlar Müslüman değil yani aslında Tanrı yerine kullanmaktadırlar. Düşünün bu durumda Tanrı denilirken bir put akla geliyorsa bu kişiler Müslüman değil o zamanda Allah için aynı şeyin akla gelmesi gerekmez mi? Halbuki gerçek bambaşkadır. Allah ve Tanrı aynı olup tek bir Tanrı'dır. Şimdide Tevrat'tan bakalım bakalım kaç kişi akla gelir. "Tanıkların sizlersiniz" diyor Rab, "Seçtiğim kullar sizsiniz, Benim O olduğumu anlayasınız. Benden önce bir Tanrı olmadı, Benden sonra da olmayacak. (Yeşeya 43/10) Dikkat edilirse bu ayette Tanrı'nın tek bir Tanrı olduğu söylenmektedir. Yani birkaç Tanrı akla gelmemektedir. Bazıları 99 isim arasında Tanrı geçmiyor bu sebeple Tanrı diyemeyiz diyorlar halbuki Allah'ın sadece 99 ismi yoktur. Ayrıca 99 isim arasında Hüda'da geçmiyor. Bu durumda Hüda'da denilmemelidir. Tanrı denilince bazıları aklımıza bir sürü Tanrı geliyor putlar geliyor diyorlar ama akla putlar gelmesinde sorun Tanrı kelimesinde değildir. Sorun bilinç altına böyle kazınmasındadır. Gerçekteyse insan Tanrı kelimesinin Allah için kullanıldığını kabullenince akla putlar değil Allah gelir. Tanrı denilince akla putlar geliyorsa Hüda denilincede akla Hüdam büyüsü gelmelidir. Çünkü ikisi aynı kelimedir. Bu durumda Allah'a Hüda deyip Tanrı dememek çelişki olur. Ayrıca Tek Tanrılı din tabirini kullanıp Tanrı denilemez demek çelişkidir. Çünkü Tek Tanrılı din denilince aslında çok açık bir şekilde Tanrı demektedirler. Yine bazıları Allah Tanrı'nın belasını versin deyip küfre düşmektedirler Allah'a bedua etmektedirler Tanrı düşmanlığı Allah düşmanlığıdır.
    4 ...
  4. 33.
  5. Allah tanrı diyenlerin kendisinden bahsettiğini bilecek kadar zekidir. Tıpkı isimleri arasında “rab” olmadığı halde ya rab dendiğinde kendisine seslenildiğini bildiği kadar. Yani boş beleş muhabbet bunlar. O size hani şah damarınızdan yakındır ya, kalbinizden geçeni ve kastettiğinizi mi bilmeyecek. Güldürmeyin bre.
    0 ...
  6. 32.
  7. değildir. sayın günah diyen kuş beyinliler sakın bunu yeni yetişen veletlerin yanın da söylemeyin çünkü onlar çok zeki.
    sonra islam elden gidiii, ateizm yükselii diye ağlıyorsunuz.
    ilerleyen yıllar da keşke tanrı deseydi de inansaydı diyerek hacılara, hocalara, tedavi amaçlı bir sürü okunmuş su parası verirsiniz. veriyorsunuz da.
    0 ...
  8. 31.
  9. tanrı demek şirk koşmaktır. hristiyanların peşinden gitmektir.
    0 ...
  10. 30.
  11. tanrı demekle günah işlediğini sananlar ama yinede türkçe kullanmak isteyenler "yaradan" ya da, "yüce yaratıcı" da diyebilirler.

    allah senin attigin adimi biliyor, daha sen yapmadan, gelecekte ne yapacagini biliyor. tanri deyince neyden bahsettigini anlamayacak mi saniyorsun? o zaman aptalsin!
    1 ...
  12. 29.
  13. 28.
  14. YUNus emre,kimi şiirinde çalap kelimesini kullanır.oğuz Türkçesinde yaratan,Tanrı anlamında. Gönül çalabın tahtı/çalap gönle baktı/iki cihan bedbahtı/kim gönül kırdı ise.
    1 ...
  15. 27.
  16. Direkt cehennemlik.
    Yandım Allah yandıım yandırma beeni.
    2 ...
  17. 26.
  18. allah'ı kastediyorsan değildir büyük ihtimalle. çok tanrılı inançlara atıf amaçlı kullanıyorsan o zaman günah olur.
    0 ...
  19. 25.
  20. Cidden ne güzel müslümanız, o kadar günah işlenirken ve bu günahların hiçbirini sorgulamıyorken tanrı demenin günah olup olmadığını sorguluyoruz. Üzücü.
    1 ...
  21. 24.
  22. Ben ibiş diyorum, olur da tanrı dedin diye yanarsan bir iki yellerim seni sorun yok.
    0 ...
  23. 23.
  24. Tanrı kelimesinin dışlanmasının bir kaç nedeni vardır.

    Birincisi bu kelimenin Kuran da geçmemesidir. Çünkü Kuran’a göre Allah’ın 99 ismi vardır ve bu 99 isim arasında Tanrı olmadığından bu kelime çoğu zaman dışlanmıştır.

    ikincisi ise, Tanrı kelimesinin putperestlik olduğu düşüncesidir. Aslında sadece Arapça olan Allah kelimesinin Türkçe çevirisidir.

    TDK : (1. özel, isim Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Tanrı )

    Tanrı kelimesinin yaşadığımız toplumda hoş karşılanmamasının bir diğer nedeni ise; Tanrı kelimesinin konuşma dilinde Allah gibi yaygın olarak kullanılmamasıdır. Fakat halk dilinde Tanrı pek yaygın kullanılmadığı gibi yazım dilinde de hoş karşılanmıyor.

    Ayrıca kurum olarak iyi-kötü tartışmasına girmeden diyanetin bu konudaki cevabını da eklemek istedim.

    Diyanet işleri Başkanlığı “Allah” ismi yerine “Tanrı” kelimesini kullanmak caiz midir? sorusuna şu şekilde yanıt veriyor:


    --spoiler--
    “Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “ilah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüceAllah’ı “Tanrı” diye anmak da islam inancına aykırı olmaz.

    --spoiler--
    1 ...
  25. 22.
  26. 21.
  27. “Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “ilah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı “Tanrı” diye anmak da islam inancına aykırı olmaz.

    diyanet fetvası
    5 ...
  28. 20.
  29. Ateş tanrısı, gok tanrısı vs. Uyduruk türden inanislarda tanrı kelimesi sıkça kullanılır. Müslümanlar allah der ve tektir birdir.
    2 ...
  30. 19.
  31. Aslolan niyettir, kelimenin önemi yoktur.

    Bu tür safsatalarla, mabadlarından uydurdukları boş beleş bilgilerle, ateş, cehennem, zebani gibi korkunçlu hikayelerle insanları maneviyattan soğutan, iyiliği ve güzelliği aşılamak yerine zırvalamayı marifet sayan varlıklarla muhabbeti kesmek gerekir.
    Cahille sohbeti kesmek, kendinize duyduğunuz özsaygıdan ötürü gereklidir.
    7 ...
  32. 18.
  33. "tanrı demenin günah olduğunu sanan var mıymış cidden?" dedirten durum.

    tanrı genel bir kavramdır.
    allah ise sadece müslümanların tanrısıdır.
    6 ...
  34. 17.
  35. Mevla = Farsca
    Rab= ibranice
    Allah = Arapça
    ilah = Arapça
    Tanrı = Türkçe
    Türküz ama Tanrı kelimesinden korkuyoruz neymiş Şirkmiş ..Geç onu.
    19 ...
  36. 16.
  37. orasını bilemeyip şu sözün ne anlama geldiğini merak ettiğim konudur. "allah tanrının belasını versin" n.f.k. ! ilginçtir.
    0 ...
  38. 15.
  39. Ben fetvayı verdim degildir efenim ama siz yine de Allah deyin daha kapsamlı ve muslumanlara ozel olmasi hasebiyle.
    0 ...
  40. 14.
  41. 13.
  42. 12.
  43. günahtır. tanrı yoktur. allah vardır.
    0 ...
  44. 11.
  45. gönül yaratıcıya seslenmiş, gayrısı kime ne? diye soruyla karşılık verilen soru.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük