tanrı demek günah mı

    17.
  1. Mevla = Farsca
    Rab= ibranice
    Allah = Arapça
    ilah = Arapça
    Tanrı = Türkçe
    Türküz ama Tanrı kelimesinden korkuyoruz neymiş Şirkmiş ..Geç onu.
    19 ...
  2. 19.
  3. Aslolan niyettir, kelimenin önemi yoktur.

    Bu tür safsatalarla, mabadlarından uydurdukları boş beleş bilgilerle, ateş, cehennem, zebani gibi korkunçlu hikayelerle insanları maneviyattan soğutan, iyiliği ve güzelliği aşılamak yerine zırvalamayı marifet sayan varlıklarla muhabbeti kesmek gerekir.
    Cahille sohbeti kesmek, kendinize duyduğunuz özsaygıdan ötürü gereklidir.
    7 ...
  4. 18.
  5. "tanrı demenin günah olduğunu sanan var mıymış cidden?" dedirten durum.

    tanrı genel bir kavramdır.
    allah ise sadece müslümanların tanrısıdır.
    6 ...
  6. 34.
  7. Tanrı demenin dinen hiç bir sakıncası yoktur. Bizzat Allah Bakara Sûresi 163. ayetinde kendisinden başka Tanrı olmadığını söylemektedir. Tanrı demek günah olsaydı bizzat Allah kendisine Tanrı demezdi.

    Tanrı denildiği zaman tek bir Tanrı akla gelir birkaç tane değil zaten her dilde Tanrı farklı bir kelimeyle anlatılmaktadır.

    Türkçesi Tanrı, Arapçası Allah ve Farsçası Hüda'dır. Putlar içinde Tanrı denilmesine bakıp Tanrı demek günahtır diyecek olursak Hüdam büyüsü var.

    Bu durumda Hüda'da demek günah olur. Hem Allah kendisine Kur'an'da Bakara Sûresi 163. ayetinde Tanrı dediği hâlde hiç bir ayette kendisine Hüda dememektedir.

    Bu durumda Hüda'yı kabul edip Tanrı'yı inkâr etmek Kur'an'lada insanın kendisiylede çelişmesi olur.
    Şimdide Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın mealinden Bakara Sûresi 163. ayete bakalım. Her halde hepinizin tanrısı bir Tanrıdır, O'ndan başka hiç bir tanrı yoktur.

    O, esirgeyen ve bağışlayandır.(Bakara Sûresi 163. ayet) Görüldüğü gibi Allah ayette kendisine Tanrı demektedir. Tanrı demek günah olsaydı Allah Kur'an'da kendisine Tanrı demezdi. Şimdide isra Sûresi 110. ayetine bakalım. De ki: "ister Allah deyin, ister Rahman deyin. Hangisini deseniz olur. Çünkü en güzel isimler O'na hastır."
    Namazında yüksek sesle okuma; onda sesini fazla da kısma; ikisinin arası bir yol tut.(isra Sûresi 110. ayet) Ayettende anlaşılacağı üzere en güzel isimler Allah'ındır. Bir ismiyle başka bir şeyi yani putlaştırılan bir şeyi kasdetmiyorsak o kelime güzeldir. Tanrı demekle bir putu değil Allah'ı kastediyorsak Tanrı kelimesi güzeldir.

    Şimdide Allah kelimesine dönelim Allah ismini Müslümanlar dışında Yemen Yahudileri ve bazı Mirzahi Yahudi toplulukları ile Malta'da yaşayan Roma Katolikleri, Orta Doğulu Semitik Hristiyanlar olan Aramiler, Maruniler, Süryaniler ve Keldaniler'de kullanmaktadır.
    Bilindiği gibi bunlar Müslüman değil yani aslında Tanrı yerine kullanmaktadırlar. Düşünün bu durumda Tanrı denilirken bir put akla geliyorsa bu kişiler Müslüman değil o zamanda Allah için aynı şeyin akla gelmesi gerekmez mi? Halbuki gerçek bambaşkadır. Allah ve Tanrı aynı olup tek bir Tanrı'dır. Şimdide Tevrat'tan bakalım bakalım kaç kişi akla gelir. "Tanıkların sizlersiniz" diyor Rab, "Seçtiğim kullar sizsiniz, Benim O olduğumu anlayasınız. Benden önce bir Tanrı olmadı, Benden sonra da olmayacak. (Yeşeya 43/10) Dikkat edilirse bu ayette Tanrı'nın tek bir Tanrı olduğu söylenmektedir. Yani birkaç Tanrı akla gelmemektedir. Bazıları 99 isim arasında Tanrı geçmiyor bu sebeple Tanrı diyemeyiz diyorlar halbuki Allah'ın sadece 99 ismi yoktur. Ayrıca 99 isim arasında Hüda'da geçmiyor. Bu durumda Hüda'da denilmemelidir. Tanrı denilince bazıları aklımıza bir sürü Tanrı geliyor putlar geliyor diyorlar ama akla putlar gelmesinde sorun Tanrı kelimesinde değildir. Sorun bilinç altına böyle kazınmasındadır. Gerçekteyse insan Tanrı kelimesinin Allah için kullanıldığını kabullenince akla putlar değil Allah gelir. Tanrı denilince akla putlar geliyorsa Hüda denilincede akla Hüdam büyüsü gelmelidir. Çünkü ikisi aynı kelimedir. Bu durumda Allah'a Hüda deyip Tanrı dememek çelişki olur. Ayrıca Tek Tanrılı din tabirini kullanıp Tanrı denilemez demek çelişkidir. Çünkü Tek Tanrılı din denilince aslında çok açık bir şekilde Tanrı demektedirler. Yine bazıları Allah Tanrı'nın belasını versin deyip küfre düşmektedirler Allah'a bedua etmektedirler Tanrı düşmanlığı Allah düşmanlığıdır.
    4 ...
  8. 21.
  9. “Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “ilah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı “Tanrı” diye anmak da islam inancına aykırı olmaz.

    diyanet fetvası
    5 ...
  10. 10.
  11. 1.
  12. değildir. ''allah'' ın türkçe karşılığı ''tanrı'' dır , günah olsaydı (bkz: süleyman çelebi) mevlid inde
    - Birdir Allah andan artık Tanrı yok dermiydi?
    hadi şimdi süleyman çelebinin müslümanlığını tartışalım.
    4 ...
  13. 11.
  14. gönül yaratıcıya seslenmiş, gayrısı kime ne? diye soruyla karşılık verilen soru.
    2 ...
  15. 4.
  16. günah diyemeyiz canlarım.
    her hangi bir şeye günah diyebilmek için kuranda veya sahih hadislerde mevzu konuya dair bir yasaklama veya uyarı belirtilmiş olması gerekir.
    2 ...
  17. 3.
  18. Spiderman demek ile aynı günah derecesindedir. Hayali karakterler için neyse.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük