islam dinine mensup bir müslüman, her cuma, cuma namazı esnasında şu ayet-i kerimeyi duyar. beynine mıh gibi çakılı dursun diye...
"Nahl-90. Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği ve yakınlığı olana (özellikle akrabaya muhtaç oldukları şeyleri) vermeyi emreder; ahlâksızlığı/hayasızlığı, fenâlığı, zulmü/azgınlığı yasaklar. iyice anlayıp tutasınız diye size (böylece) öğüt verir."
Peki insanlar, onlar adil midir. Her kötü şey için tanrıyı suçlayan insanlar. Adalet için hiçbir şey yapmayan, aç olana zor durumda olana bir tekme de kendileri vuran insanlar. Her zaman güçlünün yanında olan insanlar. insanlar iki yüzlüdür. Ve adaleti istemez, onun için de bir şey yapmazlar. Sadece kendileri için iyi şeyler isteyen bencil aptallardır insanlar.
dünya üzerinde insanlar farklı durumlarda, farklı şekillerde yaratılmıştır. akla takılan önermelerden biri de zengin olan daha fazla yardım yapabilecek daha fazla sevap kazanacak ben ise o kadar sevap kazanamayacağım o yüzden islamda adalet yoktur önermesidir. peki soruyorum atletlerin yarış alanına baktığımızda en öndeki atlet arkasındaki atletlerden çok daha öndeymiş gibi durur (uzun koşular için söylüyorum). peki gerçekten öyle midir? hayır. ikisinin de önündeki mesafe eşittir. islamda da adalet böyledir aslında farklı durumlardaymışsın gibi gözükür o senden üstünmüş gibi gözükür ama aslında değildir mesafeleriniz eşittir.
Sokakta bir adamın hediye olarak para dağıttığını önündeki adama 100 lira sana ise 50 lira verdiğini düşün. şimdi sen bu adama "adil değilsin" diyebilir misin? hediye veriyo neticede.
Allah; bu dünyadaki niyetlerimizin, yaptıklarımızın ve karşılaştığımız durumlar karşısındaki tepkilerimizin en küçük kırıntısına kadar değerlendirip bize ona göre muamele edeceği için ve belki de çok daha fazlasından dolayı en adil olandır.
Engelli insanları, açlıkla , sefaletle boğuşan kurak ve verimsiz ülkeleri görünce, düşündüğümdür.
Hayata, 1-0 geriden başlayıp, adaletten söz etmek garip ve gülünç geliyor.
adaleti ''sadece bir tarafın iyiliğine göre hak vermek'' olarak görenlerin oluşturduğu tez. Halbuki adalet iyiliklere ya da kötülüklere göre değil haklı olana verilir.
Kişi kendinin haklı olduğunu düşünüyorsa bir kez daha düşünmesi gerekir. Şüphesiz bir sistemi yaratan o sistemdeki en adil yargılayıcıdır. çünkü herşeyi görür ve bilir, ona göre oynar.
kuran da adalet vardır. allah insanlar arasında adil davranılmasını emreder. adil olmamak insanların sorumluluğundadır. allah dileseydi dünyanın adil olmasını istemeyebilirdi. biz öyle bir durumda bile bize var olma şansı verdiği için onun emirlerine uymak zorunda olurduk.
yine birilerinin hayatlarını görmüş, kendiyle kıyaslamış, sözlüğe girip 'yav bu tanrıda hiç adil değil', 'şansımı bahtımı skeyim' moduna girmiş yazar beyanı. 'o' tanrı ona istediği herşeyi verseydi, para içinde yüzseydi eminim tanrının adilliğini sorgulamazdı. tanrı ozaman adil olurdu. yaşadığın herşey senin sınavın, unutma.