Vallah hindistandaki tanrı tapınaklardaki tanrılara bakınca biraz kadınsı gozukuyorlar ve romalı tanrılarda biraz kucuk pipili (ki yunan ve romalilarda kadın tanrılarda var bilindigi gibi). Ama ortadogu dinleri icin dogru belki.
Tanrıyı sevmeliyiz diyor bir kitap.
Tamam mutlu bireyler tanrıyı sever, diyelim.
Peki tanrı bizim mutlu olmamız için mi bizi yarattı?
Yani tanrı gerçekten varsa ve biz ona ibadet etmekten zevk aliyorsak, tanrı bir sanat eseri gibi bir şey! Insan onu kendi zevki için yarattı.
Bir bakıma tanrı bir ihtiyacti. Çünkü katiller vardı dünyada . Asiler vardı. Öyleyse en büyük öç onları Tanrıya havale etmekti.
Tanrı gerçekten varsa bundan zevk alınmamalıdır . Acı içinde de bir zevk vardır. Hep ezber yapıyorum. Hep propagandalara inanıyorum. Tanrı bir yanılgı. Bir intikam şekli. Bundan zevk alınamaz. Tanrı bize nasıl anlatılıyorsa öyledir. Bir ezberdir. Tanrı için savaş. Onurun için savaş. Ya da barış içinde yasa. Hep ezber. Gerçek olan bir şey var. Insan acidan kaçar. Yine bir dogma.
freud un sözüdür. florasanlar içinde yatsın çok doğru söylemiştir. tanrı, devlet, baba figürü olsun hepsi aslında otoriterliği çağrıştırıyor. freud da muhtemelen bu otoriterlik üzerinden bunu demiştir.
bide referans aldığı incilse oradaki tanrı zaten ciddi ciddi erkek çünkü isa yı tanrı olarak kabul ederler.