fatma, fakir bir ülkenin evladı, yaşam standardı düşük, kötü bir anne babası var, hayatındaki her şey vasat.
chris, zengin bir ülkenin evladı, yaşam standardı yüksek, iyi bir anne babası var, hayatındaki her şey süper.
ve onların günahları eşit sayılıyor.
tanrının adaleti nerede?
tanrı(varsa) fatma'ya neden kötü bir hayat verdi?
Birazdan adaletten sorumlu sayın müslüman bilirkişilerimizin gelip defedeceği ve bari böyle bir günde yapmayın diyeceği yazıdır. Lakin son kısmına katılırım, bugün yapmayalım bugün onların günü bırakın onlar bize saygılı olmasa bile biz onlara olalım.
tanrı kesinlikle adaletsiz değildir.o sizi sınamaktadır.namazında niyazında insana ne ettiğini gördünüz. sonra akıl sahibi yaratıklarız biraz aklımız kullanmamız gerekmiyor mu. tanrı yok diyenlerle de ahirette görüşmek üzere.
basit bir örnek verilmiştir. hz. muhammed zamanında bedeviyi inandırmak için ağacı yanına çağırıp şahitlik yaptırmıştır. gelsin ağaç bana da konuşsun bende 5 vakit namaz kılayım.
--spoiler--
en kendi halinde bir gezintin bin zavallı böceğin yaşamına mal olur. binbir emeğin ürünü olan bir karınca yuvasını dağıtmak ve o minik yaşam evrenini kabristana çevirmek için tek bir adımın yeter. tanrı adaletsiz değildir, insanlar adaletsizdir.
--spoiler--
her ne kadar inanmak istemesemde bazen benim de sorguladığım durumlar bütününden bir enstantenedir. Hepimizin tanrının varlığını sorguladığımız zamanlar oluyor ne yazık ki.
adelet, mutluluk, barış, hoşgörü, sevgi, acı, intikam, coşku gibi bilimum insanı duyular ile algılanan bütün soyutsal kavramlar ve bunların manaları bir yaratım sonucu meydana gelmemiş, yalnızca evrenin insan ırkına bahşettiği donanımlar çerçevesinde bir anlam bulan şeylerdir.
her şey karşıtlığı sayesinde varlığını idame ettiriyor.
sobaya dokunmak kötüdür. çünkü elimizi yakar. ama eğer yakmasaydı "kötü" olmayacaktı.
halbuki bu eylemin gerçekten kötü olduğuna dair elde bilimsel bir düşünce ya da kanıt yoktur.
ve eğer soğuk olmasaydı sıcağın bir anlamı olmayacaktı. sıcak olmasaydı da zaten sıcak-soğuk diye bir şey olmayacaktı ki..
bu bağlamda adaletsizlik diye bir şey yoktur aslında tanrı'nın gözünde.
her şey bir hiçlikten doğduğu için ve tanrının da özü hiçlik olduğu için adaletsizliğin de tanrısal bir içeriği yoktur.
Eger Allah adaletsiz olsa idi peygamberlerini kösklerde, saraylarda yasatirdi.. tarih en büyük sinavlardan (aclik, hastalik, yoksulluk vs) gecenlerin peygamberler oldugunu yaza yaza bikmistir..
Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır. (Maide Suresi, 8)
adil'dir adaleti emir edendir.. de hadi buyrun ispati..
bunu kabul etmiyorum.
ben tanrıyım.
insanlar önce beni anlamalı.
sonra gücü yorumlamalı.
zamanın birinde bir kral varmış herşeyi elde edebilecek gücü varmış ama hiç mutlu değilmiş. ülkenin bilgesine gidip durumu anlatmış bilge krala ülkenin en mutlu adamını bulup ve onun giydiği gömleği giymesinin iyi olacağını söylemiş.
kral askerlerine bana ülkenin en mutlu adamını bulun ve gömleğini bana getirin demiş.askerler ülkenin en mutlu adamını bulmuşlar.ama ülkenin en mutlu adamının bir gömleği bile yokmuş.
tanrı'nın adalet sisteminin anlaşılmadığını izah eden önermedir..
çünkü; tanrı'nın adalet sistemindeki iyilik ölçütünde,
refah düzeyi yüksek bir ülke vatandaşı olmak,
zengin olmak,
ev sahibi olmak,
araba sahibi olmak,
yazlık sahibi olmak,
standartların yüksek olması,
iyi bir anne ve babası olmak gibi saçma sapan kapitalist istekler yoktur..
tanrılaştırdığımız objelerin yaptığı seçimler bize göre zaten genelde adaletsiz değilmidir?
o tanrıdır bizim için okadar yüce okadar uludur ki; dünyanın bile onun etrafında döndüğünü sanarız. velhasıl işimize gelmeyen her seçimini doğal olarak hakka hukuka sığdıramayıp adaletsiz ilan ederiz.
bir yandan insandaki adalet duygusunun yerine getirilmesi için uydurulmuş kavramdır, öte yandan bu uydurulan kavram adil değildir.
ateistlerin en tipik paradokslarındandır. yalın maddesel düşünceyi aşınca çözülmesi kolay düşünceler bunlar.
(bkz: allah olmak zorunda)
"insanların adaletsiz olduğu gerçeği" diye mutasyona uğraması gereken söz. bir yanda 15 bin liralık çanta takan zengin biri varken diğer yanda bir tas çorbaya muthaç insanlar olmamalı. zengin, pahalı çantasını takmaya devam ederken diğer kişi de sofrasından aç kalkmamalıdır. tanrı değildir adaletsiz olan, insanlardır. keza şerefsiz, adi, namussuz, hırsız, sapık olan da insandır, tanrı değil.