yaratabilir, gücü her şeye engin olarak değerlendirildiğinden aynı şekilde bükmelidir.
kısacası tanrı, öyle bir demir yaratabilir. ama yine de bükecektir o demiri.
tanrının varlığı, yokluğuyla ilgili değil de sanki daha çok sonsuzluk kavramının insan zihninde yarattığı karmaşayla ilgili olan soru. yani şundan çok farkı yok: sonsuz +1000=sonsuz ise o halde 1000=0 mıdır? kaldı ki zaten islam geleneğinde de allahın gücünün sınırlarını anlamaya insan aklının yetmeyeceği söylenegelmiştir.
buradaki mesele de benzer. burada sonsuzluk kavramı allaha bahşedilmiştir. sonsuz bir güç, kendi gücünü yenebilecek bir güç yaratamaz. peki bu durumda kendi gücü, sonsuzluğundan bir şey kaybeder mi? hayır. çünkü soru zaten sonsuzluk kavramını idrak edememiş bir soru. her şeye gücü yeten bir varlıktan kendi gücünün yetmeyeceği.... hop hop hop. daha en başta her şeye gücü yeten dediğin vakit zaten bu soruyu anlamsız kıldın kardeşim. her şeye gücü yeten varlıktan gücünün yetmeyeceği bir şeyi isteyen sensin. yani paradoksu yaratan sensin.
daha kısa, daha özet bir cevap için:
onu yapabilir mi bilmiyorum ama bu soruyu soracak insanlar yaratabilir. hatta bu soruya asla cevap veremeyecek, cevap verilse fiziksel sınırlılıklar sebebiyle bu cevabı anlayamayacak insanlar da yaratabilir. neticede unutmayın, bildiğimizi zannettiğimiz her şey sadece ve sadece bizim idrakimizdir.
allah'ın varlığını ispatlaması için bükemeyeceği demir yaratmasını bekleyen düşünce.
Bunun olması, yani tamam birileri istiyor diye Allah böyle bir şey yaptı(!) peki Allah'ı görmekten ne farkı kalır bunun? Herkes böyle böyle inanacağı türden mucizeler beklese inanmayan insan kalır mı?
o demir yaratıldı ve sen inandın. Ben de kırılmayan cam istiyorum ve benim için de o yaratıldı desek;
Bunun sonucunda Allah kutsal kalabilir mi? "inanç" kelimesi anlamını yitirmez mi? Görmeden inanmak değil midir aslolan? Sınav değil mi bu? Ben bunları yazmaktan neden hala bıkmadım?
Paradoks olarak ortaya atılan iddia. Fizik penceresinden bakacak olursak, o demiri yaratmak için harcanan enerji (bkz: joule), aynı demiri bükmek için harcanması gereken enerjiden,çok daha fazladır. Yani, eğer öyle bir demir yaratabiliyorsa, o demiri bükmek için, yaratmada harcadığından çok daha az enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Haliyle iddia bertaraf olur. Daha bilimsel yaklaşmakta fayda var. Bu gereksiz iddia çok daha önce ortaya atılmıştı (bkz: tanrı kaldıramayacağı ağırlıkta taş yaratabilir mi).Tanrı kavramıyla ilgili tartışmak gerekiyorsa, ya felsefi açıdan bir tartışma olmalı ya da bilimsel. Ikisinin karması bi' boka benzemez.
allah yarattığı varlığın imanını hür iradesine bırakmış arkadaş. ne demiri ne taşı?
ister inan ister inanma. ne ben allah'ım seni yargılayayım ne de sen her şeyi bilensin bana bilinmeyenleri açıklayasın.
bu tür geyikleri en son üniversitenin birinci senesinde yapmışlığımız vardır.
üzerinden çok uzun zaman geçti.
kemale erince gülesi geliyor insanın.
çok takma kafana.
bir kaç yıla kalmaz kendinde gülersin.
demirin bükülmesi onun içindeki iyonların birbirine olan yakınlığı ile alakalıdır, demir iyonları birbirlerine çok yakınsa demir o kadar sert olur. icabında tanrı o demiri yaratır, iyonların arasını açar ve o demiri de büker. paradoks yaratarak bir yere varılamaz.