bilim adamı. bir sanatçı ya da tanburi değil. gerçek bir bilim adamı.
yaylı tanburu icat eden insan.
ah o güzel. bir kerecik dahi olsa ellerini koklayıp, okşamak isterdim. mızrabı sıkıştırdığı o iki parmağının arasına bakıp gülümsemek isterdim. eminim ki bundan rahatsız olur ve benden pek hoşlanmazdı.
hakkında bilgi edinmek isteyenlerin, oğlu mes'ud cemil bey'in ve yazar hanımefendinin ismini tam hatırlayamıyorum, affetsinler, kitaplarını okuyarak yeterli bilgiye erişebilirler.
kısaca bahsetmek gerekirse, andelip ismini verdiği klasik kemençesini hep yanında, paltosunun iç cebinde taşır. bir tarafından andelip, diğer tarafta ise çok sevdiği rakısı.
dışarı çıkarsanız öleceksiniz cemil bey, dedikleri gün dahi sirkeci'den bostancı'ya gelebilecek kadar deli ve musıki aşığı, kendileri. meşk olacak toplantıya gidebilmek için, doktor gider gitmez çıkıyor evinden.
eşi emine saide hanım, doğum yaptıktan sonra çok acı hissettiğini görüyor, cemil bey. ve bunu nasıl geçiririm, nasıl unuttururum, nasıl hafifletirim, diye düşünüp, ardından eşine dönüp, saide, size bir tanbur çalayım mı, diye soruyor.
güzel insan. güzelim. keşke şedaraban saz semaisinin o girişindeki neva perdesine, sadece neva perdesine senin gibi basabilsem.
1916 yılında ölmesine rağmen, yüz yılı aşkın süredir yaşıyor hafızalarda.
'çeçen kızı' bestesi kendisini ölümsüz bir şahıs mertebesine ulaştırmıştır. Duymayan, bilmeyen neredeyse yoktur.
Dünyaya iz bırakabilmek böyle bir şey.
Ayrıca, sanıyorum ki kemal beyatlı, geçmişe büyük bir özlem duyduğu böyle güzel bir gece; 'Zihnim bu şehirden, bu devirden çok uzakta,
Tanbûri Cemil Bey çalıyor eski plâkta' gibi ikonik bir cümle kurmuş.
ıtrî'ye atfedilen cümleyi tanbûri cemil bey için aynen aktarıyorum: o şafak vaktinin cihangiri
mevzunun mana ve önemine binâen aşk ile buyrunuz: https://youtu.be/Go6xoK7QSaE
üstadı elbet biliyoruz. eserlerini bazen onun olduğunu bilmeden bazen de bilerek dinliyoruz fekat solda görünce aklıma bir film karekteri geldi.
bu film 1930 lar amerikan gangster filmlerinde elinde tanburalı makineli, ağzında sigara olup etrafı tarayan bir karakter.
belki adını tanburi john yapabiliriz.
güzel film olur. özledik o tarz filmleri."
Yaptığı eserlerle, Türk Müziği saz icrasına yepyeni ve modern bir tarz, değişik bir yorum getirerek icracılığın mükemmelleşmesinde en büyük rolü oynamıştır. Özellikle, taş plaklara yapmış olduğu taksim kayıtları, makam, uslüp ve tavır açısından bir ders niteliği taşımaktadır.