kimi müminin cennetlik olduğunu "son anda iman kabul edilmez" gibi gerekçelerle reddettiği ateisttir. konu daha önce tartışılmıştı (bkz: son anda imana gelen ateistin cennetlik olması).
e o zaman "ölmeden bir gün önce" diyelim!...
neyse asıl mesele o değil... asıl mesele müminlerin birçoğunun kendileri "neden şunu yaptın, bunu yapmadın" diye ızgara kebap edilirken, söz konusu ateistin kendilerine cennetten el sallaması ihtimalini bir türlü kabullenememeleridir. sanırım allah'ın adaleti konusunda şüpheleri var...
iman-ı yeis, öleceğini anladığı an iman etmektir ki bu imanın kabul edilmediği kur'an-ı kerimde açıkça belirtiliyor. bunun ahkamını müslümanlar kesmiyor.
kişi öleceğini bilir ama ölüm anı gelmeden evvel iman ederse ve gerçekten bundan pişmanlık duyarsa
allah c.c. mermameti bol olandır, yine cenneti umabilir.
ama ömrünü küfür içinde geçirip, "lan ölmeye yakın iman ederim biraz yanarım bronzlaşırım sonrada cennete giderim." düşüncesi imana fırsat bulamamasına neden olur.
müminlerin hala meselenin teknik ayrıntılarıyla uğraşmasına sebep olan ateisttir. yahu teknik ayrıntının önemi yok.
peki, ateist öleceğini bilmiyor olsun. yani ağır bir hastalığı filan olmasın. kısmet bu ya, imana geldiği gün trafik kazası geçirsin. keza imanı da kabul buyurulmuş olsun.
bu durumda ilgili ayetlerde de belirtildiği gibi önceki günahları affolacak ve trafik kazası anına kadar yeni bir günah işlemediyse cennetlik olacaktır. amma ve lakin ömrünü ibadetle geçiren müslümanlar işledikleri günahlar için belirsiz bir süre cehennemde azap göreceklerdir. eğer dinden biraz anlıyorsanız islami kurallara göre işleyişin böyle olacağını biliyor olmanız gerekir. bilmiyorsanız da öğrendiniz işte...
şimdi geldik asıl soruna: cehennemde ızgara edilirken söz konusu ateistin cennette sefa sürmesine ne dersiniz?
mesele teknik ayrıntısını bir kenara bırakılsın, öleceğini de bilmesin, iman ettiği gün kaza geçirip ölsün, cennete sefa sürsün, müslüman bundan gocunmaz. zaten cennette dünya kıskançlığı yoktur orda habis düşüncelere de yer yoktur.
diğer taraftan ömrünü müslüman olarak geçiren kişi şirk koşma ve kul hakkı günahı dışındaki günahları için illaki cehenneme gidecek diye bir şey yok.
burda sadece derece farkı olur.
birinci örnekteki kişi cemali ilahiyi göremeyebilir, cennette ona sunulan mükafat ömrünü müslüman olarak geçiren bir kişi kadar da olmaz.
ama ömrünü müslüman olarak geçiren bir kişinin cemali ilahiyi görme olasılığı çok yüksektir. birinci kişiye göre mükafatı çok daha fazladır.
müslümanın cennetten muradı yaradıcısını görmektir. allah c.c.'nü görmekdikten sonra cennetin ne önemi var. en büyük mükafat budur.
Ateistlerin her zamanki gibi bir bilgi sahibi olmayıp atladıkları konu. Bir şey bilmiyorsan sus kardeşim. Bu olayın ne bir dakikayla ne de bir günle ilgisi yoktur. Burada önemli olan süre değil gönüldür. Eğer kalpten söylersen her türlü imanın kabul edilir. Ancak imanın kabul edilmesi kimseyi cennete doğrudan götürmez. Son nefeste şehadet getirenin günahsız olması Kuran'da yazmaz. Böyle bir şey yoktur.