ekonomik bir modeldir.gerçekliğinden çok teoriktir zira böle bir piyasanın mevcudiyeti imkansıza yakındır.ekonominin amacı olabildiğince tam rekabet piyasası şartlarına yaklaşabilmektir.
efendim bu piyasanın özellikleri şöledir:
piyasa giriş ve çıkışlar serbest oalcak giriş ve çıkışlar arz ve talepdeki gendeyi bozmıyacaktır.
piyasada alıcı va satıcı olarak bulunan her birey bütün mallar hakkında bilgi sahibi olacaktır.
piyasada arz edilen üzünün fiyatı her yerde aynı olacaktır.mesela istanbulda oturan birisi istanbıuldan bir adet buzdolabını 100 liraya alıyorsa hakkarideki vatandaşa istanbuldan buzdolabını hakkariye 100 liraya getirecektir.
pisayada yatırım araçaları tam serbestlikle dolaşabilecektir.
efendim görüldüğü üzere öle pek ulaşılabilecek bir piyasa modeli değildir.
onun yerine (bkz: eksik rekabet piyasaları)
smith'in yalanlarıyla tarif edilebilmiş yalan piyasadır. tamam, teoriktir. ama 2 artı 2 nin gerçek hayatta bir karşılığı var. ya bunun?
kişi kendi karını maksimize ederken toplum karını maksimize eder, diyor efendiler. türkçe'de karşılığını arıyorum:
yardım
feragat
imece
fedakarlık
...
sonra bakıyorum ki dünya dillerinin hepsinde de bunların karşılığı var. yok öyle kendi karını maksimize etme hayvanlığı. yanlış oldu pardon. olan da var tabii ki: emperyalistler!
ve kimin olduğu belli olmasın diye emperyalistlerin, kapitalistlerin eline de "görünmez el" demiş efendiler. biz o eli kırıp izmir'de denize atmıştık halbu ki. görünmese de tanırız.
anneannem aklımın yettiğine gücüm yetmiyor gücümün yettiğine aklım yetmiyor derdi, öyle bir şey işte...
monopol piyasaların tam tersi özelliklere sahip olan piyasa. bu piayasalarda firmaların birbirleriyle tam olarak rekabet içerisinde oldukları varsayılır, ancak gerçek hayatta hiç bir ekonomide gerçek anlamda varoldukları söylenemez.
atomizite: (çok alıcı-çok satıcı) piyasayı bir alıcı ve bir satıcı belirleyemez. homojenite: çeşitli firmalarda üretilen aynı türde mallar benzer özelliklere sahiptirler. böylece farklı fiyattan satılamazlar. mobilite: mallar ve üretim faktörleri bir piyasadan başka bir piyasaya rahatlıkla geçebilmektedir. serbestlik: piyasaya giriş-çıkışlar tamamen serbesttir. saydamlık: alıcı ve satıcılar piyasa hakkında her bilgiye sahiptirler. böylece kimsenin kimseyi aldatması mümkün değildir.
iktisatçıların tabiriyle bütün bu şartların geçerli olduğu tam rekabet piyasası ideal bir piyasa olmakla beraber hayalidir.