danıştay , sağlık bakanlığının yaptığı itirazı haklı bulmuş ve kararını vermiştir.artık sadece öğretim üyeleri mesai saatlerinden sonra muayehane açabilecek veya özelde çalışabilecek.
tam gün yasasına çeşitli entrylerle destek verdim. mesleğimi öğrenen arkadaşlar doktor olacağım halde böyle davranmamı kötülediler, akılsızlıkla suçladılar. ben kendimden çok insanları düşünüyorum. bazıları idealisttir bazıları para kazanmak için doktor olur. doktorluğun biraz da amatör ruhla yapılması gerektiğine hep inandım. fakat olan sistem amatörleri çok çalıştırıp az ücret vermek üzerine kurulu. para kazanmak isteyenlerse dilediğince at koşturuyor.
devlet bu işe bir el atmış ve haksızlığın önüne geçmiş. şimdi ise chp marifetiyle iptal ettirildi. chp sorunun ne olduğunu biliyor mu acaba, bilerek mi, elit partisi olduğundan mı elitleri, zenginleşen doktorları korumayı tercih ediyor, yoksa sırf akp getirdi diye mi karşı? bütün hepsi etkili olabilir. bunca zaman doktorlar; vicdanen özel iş yerleri açmıyor, açanlara ise paragöz olduklarından saygı duymuyordu. şimdi ise özel iş yeri açmayan doktor keriz durumuna düşürüldü. bu saatten sonra iktidar yök yetkilerini kullanarak özel muayenehaneyi engelleyecek gibi görünüyor. ama bu soruna geçici bir çözüm. anayasa değişikliği olmadığı sürece gelen iktidara göre farklı uygulamalar ortaya çıkacak. doktorlar da artık amatörlüğü, idealistliği bırakıp benim ne eksiğim var deyip özel muayenehanelere ağırlık verebilir.
ben neden mücadele ediyorsam. aç muayenehaneni, hastaneye geleni muayenehaneye çağır, al 400 tl muayene ücreti. günde 20 hasta baksan 8 milyar lira yapar. ayda 20 gün çalışsan 160 milyar lira yapar. 5 milyar da üniversiteden alsam 165 milyar aylık kazanırsın. benim gibi gerizekalı idealistler de 5 milyara gece gündüz çalışsın.
daha önemlisi bundan sonra doktorların yetersizliğini nasıl halledecekler bilmiyorum. üniversite de çoğu hoca muayenehanesinden zaman bulup derslerine gelmiyor. pratiklere hiç gelmiyor. sözlü sınav yaparken bir yandan da odasında özel hasta muayene ediyor. ben soruyu cevaplıyorum. dinlemiyor bile. 2 ay kadın doğum alıyorsunuz hiç doğum, hiç kadın görmeden staj bitiyor. sonra bu adamdan dağ başında bebek doğurtmasını bekliyorsunuz. bağırsağında 2 cm'lik deliği göremeyen doktorları jiyan adında çocuğu öldürmekle suçluyorsunuz. daha geçen gün üniversite karşısında bir kaza oluyor. ambulans içinde endotrakeal tüp takamayan yeni mezun doktor yüzünden 20 yaşında üniversite öğrencisi kız nefes alamayıp ölüyor. sonuçta onu eğitmekle görevli hocalar bilirkişi olduğundan olayın üstünü kapatıyorlar. bunların sorumlusu yeni mezun doktorlar değil. pratik derslerde bunların eğitimini vermekle meşgul olması gereken hocaların özel muayenehanesinde çalışırken doktor olacaklara eğitim vermemesi. doktorların çoğu mezun olduktan sonra kendine gelen hasta üzerinde kendi eğitimini tamamlıyor.
ne kadar çok iş o kadar çok para mantığıyla oluşturulmuş bir yasadır. yasanın iyi tarafları olduğu gibi kötü tarafları da var. geneline bakarsak devletin yaptığı en mantıklı yasalardan biridir. yasanın kötü taraflarına biraz değinecek olursak ne kadar çok ameliyat ve hasta sayısı varsa bu yasaya göre o kadar çok para demek oluyor. bu da gereksiz ameliyatlara, 3 hasta bakılacak zamana 5 hasta sıkıştırmaya çalışmaya neden oluyor. ve hepsinin sonucunda iş verimi düşüyor. hasta istediği sağlık hizmetini alamıyor. aldığı şey ekstra ameliyat ya da geçiştirilmiş ve aceleye gelmiş bir muayene oluyor. yasanın çıkış noktalarından biri de bazı doktorların hastalarını devlet hastanelerine değil de kendi özel muayenehanelerine yönlendirmesi. bu şekilde hastanın ödeyeceği para doktorun çalıştığı özel kuruma ve doğrudan kendisinin cebine giriyor. yasa bazı gözü açık doktorların hastalardan yararlanmasını engelliyor. fakat bazı doktorlar yüzünden çıkan bu yasa tüm doktorları etkiledi. adeta kurunun yanında yaş da yanar misali. ne yazık ki her doktor aynı kefeye konuldu. bu yasa yüzünden milletçe doktorların hepsine para kazanma hırsı olan doktorlar olarak bakıyoruz. şunu da unutmamak gerekir ki gecenin bir yarısı kalp krizi geçirerek ya da komada hastaneye gittiğimiz zaman bizim sözde para kazanmasını engellediğimiz doktor kolumuzdaki damarı kalbimize bağlayıp aort damarı yaratarak hayatımızı kurtarıyor. ya da abimizi, ablamızı, kızımızı gece ateşler içinde kıvranırken acil serviste karşılayan, onları azrail'in elinden kurtaran kim? bu yüzden "doktorlar hipokrat yemini ettiler, para kazancını göz önünde bulundurmamalılar" demeden önce onların yaptıklarına da bakmalıyız. bugün hangi milletvekili, öğretmen ya da en üst düzeyde olan cumhurbaşkanı en küçük bir pansumanı bile yapabiliyor? bu yüzden bence doktorlar bu ülkede en çok para kazanması gereken insanlardan fakat bunu haksız kazançla, insanları boş yere bıçak altına yatırarak yapmamalılar.
muayenehanesine abone olunan doktora vurulan bir kırbaçtır bu yasa. ha iyi mi olmuştur? çok iyi olmuştur.
adamın parası yok diye onunla adamakıllı ilgilenmiyorlarsa, parayı veren düdüğü çalıp iyileşiyorsa cuk oturacaktır bu yasa gediğine.
özel muayene sisteminin fakiri öldürdüğü şu sıralarda öyle doktorluğa böyle yasa diyoruz. doktorluklarını geçtim insanlıklarıda mı kalmamış anasını satıyım ya resmen parası olmayan, özel muayenehanesine gidemeyenlerle ilgilenmiyorlar. biz sürekli size para yedirmek zorunda mıyız gözünüze dizinize dursun ha!
sonuna kadar desteklenesi yasadır, böyle giderse öyle de kalacaktır.
akp hükümeti boyunca çıkarılmakta olan en iyi yasadır.
bu işin içinde olduğum için biliyor ve söylüyorum. bu ülkede hiç bir meslek şerefli bir şekilde yapılmıyor. en acı olansa doktorluk gibi hayati önem taşıyan bir mesleği gibi şerefleriyle yapmıyor insanlar. belki tüm mesleklerdeki şerefsizliği kabul edebilirim ancak doktorlukta kabul edemem.
nedir bunların şerefsizliği? şudur: psikiyatr örneği verelim. kendisi günde en az 50 hasta bakmak zorundadır. psikaytrlık diğer dallara göre çok daha kapsamlı ve vakit isteyen bir iştir. şimdi, çoğu orospu çocuğu ne yapıyor? insanların derin problemlerini 4 dakika dinleyip götünden bir reçete yazıp yolluyor. ardından ertesi hafta daha da kötüleşip geliyorsun, yine reçete yazıp yolluyor. en son gelişinde "sen benim muayenehaneme gel orada daha iyi anlarız sorunu" diyor. 150 liracık vizite ücretini ödeyip gidiyorsun muayenehaneye. 30 dakika boyunca sorununu dinliyor, teşhisi koyuyor ve bundan sonra yeni teşhisine göre ilaç alman için hep oraya gitmeni istiyor.
insanlarda etik kalmamış. şeref kalmamış. eğer ki insanlar kendi isteğiyle şerefli olamıyorlarsa devlet müdahalesi ile olurlar. olay bu kadar basittir. canı isteyen yine muayenehanesini açar arkadaşım. devletin hastasına orospu çocuğu muamelesi yapıp kendi muayenehanene yönlendirme işini bırakacaksın ama.
doktorların özel muayenehane den elde ettiği gelir ve giderlerinin açıklanmasını istiyorum. burada bir çok doktor var acaba söyleyebilirler mi bizim giderimiz şu kdar gelirimiz bu kadar diye.
yahu sorun sadece hasta olayı değil. sorun özel de muayene ettiğin hastanın tedavisini beş kuruş vermeden devlet hastanesinde bakma! yolsuzluktur bunun adı. olaya sadece proflar kalsa nolur kalmasa nolur diye bakmayın!
bu yasa elbette ki sorunları çözmez hatta ben eminim ki 1 2 sene işler çok daha kötü gidecektir kimi doktorlarımızın sayesinde. ama zamanla rayına oturacaktır.
öyle yok özel de muayene edip devletin sırtına masrafları yükleme olayı!
bana sakın bazı doktorlar da iyi falan diye gelmeyin. burada iyi olan doktorlardan değil kötü olan doktorlardan bahsediyoruz ve kötüler ne yazık ki daha fazla..
Doktorlar öğlene kadar hastanelerde öğleden sonra ise kendi özel muayenelerinde çalışmaktadırlar. Neticede adamlar öğlene kadar en az 50 hasta ile ilgilenmektedirler. Öğleden sonra baktıkları ücretli hasta sayısı da taş çatlasa 10'u geçmez. Kaldı ki özel muayene işleten doktorlar bunun için milyarlarca ruhsat ücreti ödemektedirler her ay. Şimdi sadete gelelim: Kim tam gün yasası ile akşam saat 5'e kadar çalışmak zorunda bırakılan kafası şişmiş bir doktora muayene olmak ister ve neden kimse gün geçtikçe sayısı artan özel hastanelerin hükümetle olan rant ilişkisine dikkati çekmez?
asistanlara, pratisyenlere ve üniversitedeki uzmanlara yaradı.
kimler itiraz ediyor?
proflar.
neden?
daha az para kazanacaklar.
kimler boşa seviniyor?
hastalar.
ne değişecek?
hiçbir bok değişmeyecek.
ne olacak?
şu olacak: yardoca kadar olanlar daha fazla oara kazanacak. hastalar el altından proflara para yetiştirecek. hastalara 1 yıl sonra randevu verilecek, proflar sadece el altından para veren hastalara bakacak.
bu yasa neden yapıldı?
süs olsun diye, hiçbir amacı yoktur.
prof sabahtan akşama kadar üniversitede kalsa hastaya ne yararı olacak, görüşemedikten sonra.
sonuç: türkiye'de sağlık sorunları böyle süslemelerle çözülmez.
zamanında getirilen ve tu kaka ilan edilen ecevit' in sistemiyle alakası yoktur. "performans ücret" sisteminden kimsenin bahsettiği yok.
- doktor benim şuram ağrıy...
+ neşter. $$
- doktor sol dizim hafi...
+ ameliyathaneyi hazırlayın. $$
aa pratisyen doktorlara döner sermaye kalmadı. onlar da özel hastanelerde 3 5 kuruşa talim edecek artık. sonra bir bakmışız, devlet hastanesinde doktor kalmamış. işin özü, iyi niyetli bir yasa değildir. asıl amacı birilerine işin kaymağını yedirmektir.
tabi medya bundan bahsetmez. 78' deki gibi bir yasa getirilse eyvallah. sömürgeci doktorun önünü kesmesi bakımından eyvallah. ancak 78' de bu kadar özel hastane mi vardı? ki mevcut özel hastanelerin %80' i cemaat kökenlidir. anlayana.
ve ayrıca; kendi kuyruklarına basılmadıkça veya nemalandıkları sürece içinde bulundukları sağlık sisteminin çöküşüne sesini çıkarmayan iki yüzlü doktor tayfasına selam olsun. yeni mi aklınıza geldi ülkede adam gibi bir sağlık sisteminin olmadığı? marketlerde ilaç satılacağında niye sesiniz çıkmadı? sistemsiz kokuşmuş hastanelerde, ölümler arttığında niye sesiniz çıkmadı? doktorluk sadece bir meslek değildir. adanmışlık ister. hadi şimdi biraz da siz köleliğe alışın.
bundan böyle özel muayenehaneye gelen hastaları tetkik ve tahliller için devletin hastanesine, üniversitesine gönderemeyecek olan doktorlar haliyle ağlıyorlar. hem etinden hem sütünden olmaz arkadaşım. devlette yarım gün göstermelik bir hizmet verip günün geri kalan kısmında paranın gözüne gözüne vurup, aynı zamanda bağlı olduğu hastanenin imkanlarını da etik olup olmadığına bakmaksızın kullanmak yok artık... bağlı olduğu sağlık kurumu olmazsa bir hiç olduğunu bilen, daha fazla para kazanma hırsıyla hem hastaları hem devleti sömürmekte sakınca görmeyenlerin ağlamaları, eylemleri -sanki aç açıkta kalmışlar gibi- hiç samimi gelmiyor açıkçası. neden ağlanıyorsunuz??? mal varlığınızı katlayamayacaksınız, taşınmazlarınıza yenilerini ekleyemeyeceksiniz, para sayma makineleriniz boşa çıkacak değil mi???
bu sektörün tam da içinde olmuş biri olarak, hükümetin yaptığı birçok icraatı beğenmemekle beraber, bu tasarıyı sonuna kadar destekliyorum. muhakkak dört dörtlük değil, pratikte sıkıntı yaratabilecek kısımları var ancak işleyişte bazı şeylerin tam anlamıyla oturacağını düşünüyorum.
bu tasarıya tepki gösteren doktorlar keşke hasta hakları konusunda da bu kadar hassas olsalar.
bir de radyoloji teknikerlerini bu yasa kapsamında tam gün çalıştırmak istemeleri var tabi ve hata, çok büyük bir hata bu. avrupa birliği ülkelerinde radyolojik tanı yöntemleri en son ve en gerekli durumlarda başvurulan yöntemler olduğundan dolayı olabidiğince az exposure yapılmakta. bizde ise sevgili doktorlarımız hasta neresinin ağrıdığını söylerse orasının röntgenini çektirdikleri için radyoloji laboratuvarlarındaki şua miktarı tavan yapıyor. havalandırma deseniz allaha emanet! amaç avrupa birliği uyum sürecinde avrupadaki sağlık sistemini örnek alıp uygulamaksa eğer, bu kapsamda doktorlar da uyarılarak ya da günlük röntgen çekimi sayısına avrupa standartlarında bir sınırlama getirilerek tam gün çalıştırabilirler o insanları elbette. ama olabildiğince az şuaya maruz bırakmak suretiyle. aksi takdirde, bu ortamlarda çalışan insanların hayatını tehlikeye atmaktan başka bir şey olmaz bu ve bunun vebali ödenmez. ha tabi bu performansa göre ek ödeme yapılması durumundan sonra, zaten radyolojik tetkik istemekte son derece başarılı olan doktorlarımız bu başarılarını çok üst seviyelere taşıyacak olmanın haklı gururunu yaşayacaklardır..
azgın doktorlara hükümet tarafından vurulan gemdir, doktorlara tavsiyem hiç yürüyüş yapıp alçalmasınlan, anayasa mahkemesi ile chp ile halletsinler olaylarını, nasıl olsa chp aynı düzeyin elemanı, milleti düşünseydi bu halde olmazdı.
diğer avrupa ülkelerindeki sistem getirilmeye çalışılmaktadır ve iyi de olacağına inanmaktayım. benim vatandaşım devlet hastanesine gidince sıra bekleyip, tedavisi ordaki doktorun cebi dolsun diye onun özeline yönlendirilmek zorunda kalsın ki. zaten durumu olan özele gidiyor bundan sonra da gider, ama devlet hastanesindeki kalite düşecektir. döner sermayeden daha fazla para almak için daha çok hasta ve daha çok abuk subuk çareler aranacaktır. o yüzden özel sektör sönmeyecektir. doktorlar da aslında tam olarak karşı değildir doktorların devletin avantajlarından dolayı devlete geçip daha sonra hastanelerin özelleştirilip kendilerinin işçi konumuna sokulacağı düşüncesinden dolayı karşıdır. buna karşı çıkanlarda aslında özel hastanesi olan profesörlerimizdir. şu anda devlet osmanlıdaki tımar sistemini kurmaya çalışıyor. bunu adsmlerde denediler ve başarılı oldular şu anda adsmler devlet hastanelerine borç veriyor. bunları doktor olan babam söyledi. şu da benim fikrim olsun bu ülkede solcu bir parti solcu bir başkan bu yasayı getirmek istediğinde başarısız oldu neden çünkü o solcuydu ama sağ görüşten bir adam çıkıp yapıyor ve çoğunluk alkışlıyor. evet güzel şeyler yapılsın da kim yaparsa yapsın. bu rte olsa bile. alkışlıyorum.
okumadıklarını biliyorum zaten de, yasaya en ufak şekilde göz atma gereği bile duymayan adamların kendilerine sunulduğu üzere olayı sadece hastane-muayenehane ikileminde değerlendirdikleri yasadır.
popülizm yaparak yasanın sadece bir tarafını gösterip, öteki tarafların tartışılmamasını sağlamak veya sadece o gösterilen taraf üzerinden halkın desteğini kazanmaya çalışmak da ne derece "demokrasi" kavramını karşılamaktadır takdirinize bırakıyorum.
asıl şimdi görün kasabı ve doktoru. performans denilen şey yüzünden dünyanın gereksiz ameliyatı yapılacak. hastalar sürekli kontrole ve muayeneye çağırılacak 10 hasta bakılacak vakite 20 hasta sığdırılacak daha çok döner sermaye için ve her hasta her geldiğinde 8 tl yi maaşından hibe edecek devlete. alın yasa zaten emekli maaşı malüm bide kronik hastalığı olan insanlar var ayda 5 kere hastaneye gelen en az. hiç birşey iyiye gitmiyor. bence.