malum meşhur virüstür. evet kofik-19 virüsü. yav sen dur dur, sonra aşı bulununca mutasyon geçir ve aşıları çöpe at. tesadüfe bak! bu kadar mı şanssızlık olur!?
hiç şüphesiz ki corona salak değil arkadaşlar. ne yapsın garibim o da ekmeğinde. yaşam mücadelesi veriyor. ben de canlıyım amk beni nasıl yok sayarsınız diyor.
türkiye'de güya 17 şehirde ve 128 kişide görülmüş virüstür, yerseniz. bu mutasyon eylül ayından beri var yalnız. biraz daha dikkatli bakın, daha fazla olmasın, boşa gitmesin diğer virüslüler. 128 kişi yeterince korkutmayabilir çünkü.
şaka bir yana, bu mutasyonu bahane ederek var olan yasakların devam ettirilmesini ve yeni yasakların getirilmesini aklından geçiren varsa bıraksın aklından geçip gitsin ve halkın sabrı daha fazla taşmasın. çünkü mutasyon bahanesini kimse yemiyor. bu halkı sakın hafife almayın. hani olur da bilim kurulu üyeleri burayı okursa bilgileri olsun.
Virüs zaten binlerce mutasyon geçiriyor/geçirecek basit hücreleri canlılar evrime daha yatkındır,yani şaşırmanıza gerek yok irili ufaklı değişimler şunu yazarken bile olmuş olabilir. Asıl mesele aşıyı pasifize edecek mutasyon geçirmemesi.
her sene grip virüsü ile olan hadisedir, bu nedenle her sene yeni grip aşısı çıkar.
ancak mutasyon virüsü komple değiştirmez, bir miktar değiştirir. mesela şu an piyasada dolaşan aşıların geçen seneki virüsün hücrelere yapışmasını sağlayan dikenleri temel alınarak üretildiği söyleniyor. biontek mRNA gibi yeni bir yöntem kullanarak, diğerleri klasik aşı yöntemiyle; ama hepsinin hedefi aynı: dikenlere karşı vücudu bilgilendirmek ve gerçek virüsün hızla çoğalma tehlikesi olmadan vücudun bağışıklığını hazırlamak. yani virüs mutasyon geçirmiş olsa da diken kısmından ziyade hastalığa yol açan kısımlarının, yani virüsün sinsice vücutta çoğalmasını sağlayan kodlarının mutasyon geçirme ihtimali olduğu, dolayısıyla piyasadaki aşıların yüzde yetmiş ya da yüzde doksan olmasa bile hiç değilse yüzde elli işe yarayacağı iddia ediliyor, daha doğrusu 'umuluyor'. neden, çünkü virüs hücreye tutunabilme yeteneğinde geçen sezon başarılı olmuş, demek ki bu sene dikenli kısmını fazla değiştirmez, dolayısıyla mevcut aşılar hala işe yarar. "hiç yoktan iyidir" hesabı.
burada "dikenli kısım" diye anlaşılır hale getirilen aslında bir proteindir ve hücrede bu protein okunabildiği için virüs tutunabilmektedir. sorun şu: peki ya virüsün bu dikenli kısmı mutasyon geçirdiyse? virüsün hücreye yapışmasını sağlayan protein başka çeşit bir kod bulduysa? o zaman piyasadaki aşılar hiçbir işe yaramaz, biyoloji öyle diyor. neden olmasın; nihayetinde virüs denen yapı oturup aklıyla plan yapan bir şey değil, kestirilimez bir biçimde, iyi ya da kötü sonuçlar verebilecek her türlü mutasyonu geçirebilir, bunu da biyoloji diyor. bu arada vücudu hasta eden aslında virüsün doğrudan kendisi değil, dolaylı etkisi: virüsler söz konusu olunca, vücudun yabancı bir maddeye karşı ürettiği savunma hücrelerinin, yani bağışıklık sisteminin aşırı çalışması ve organları kilitlemesine biz 'hastalık' diyoruz. demek ki eğer virüsün dikenli kısmı evrim geçirdiyse aslında bu artık bambaşka bir yabancı madde olarak algılanacak ve bağışıklık sistemi aşıya rağmen yine delirecektir.