yalnızca kayseri'nin değil, türkiye'nin sayılı bölgelerindendir. sahip olduğu tarih ile türk - ermeni - rum milletlerinin ortak noktasıdır bu ilçe, kilisesi, manastırı ve tarihi camileri barındırır bünyesinde. ali dağı vardır sonra yamaç paraşütü için çok uygun ve hatta başka bölgelerde olmayan rüzgarı ile. vadisi vardır kilometrelerce, doğa yürüyüşü ve tırmanışı için. eski evleri bu vadiden kesme taşlardan yapılmıştır, bu yüzden kışları oldukça sıcak, yazları ise soğuktur bu evler. ekstraları anlatılmakla bitmez, görmek yaşamak gerekir. bir de üniversite okuyan, yurt ya da evde kalanlar bilir talasın diğer güzelliklerini.
kendini sürekli özletir, zengin bir tarihi ile bir zamanlar kayseri'den daha gelişmiş, şimdilerde ise nerdeyse şehire karışmış ilçedir. gözlerini para bürümüş, doğa bilincinden fersah fersah yoksun mütahhidler tarafından meşhur bağlarına tecavüz edilmiş, aşağı talas denilen bölgesinde az sayıda yüzyıllık bağlar kalmıştır. verilecek 3 tane daire için güzelim doğasını ve farklı atmosferini feda edenlerinde payı bu tecavüzde büyüktür. her kayserilinin "kayseriliyim" diyebilmesi için mutlaka yukarı talas ve tablakaya'nın dar sokaklarını gezmelidir.
irili ufaklı parçalanmış tahta artığı, manasına göre kelimenin kullanılma anlamı farklı olup dağılmış, parçalanmış, kullanılmaz hal almış gibi olumsuz durumları bildirir.
erciyes dağının eşsiz manzarasının doya doya izlenebileceği kayseri ilimize bağlı ilçemizdir. Öğrenci yurtları melikgazi belediyesi sınırlarında kalsa da talas erkek öğrenci yurdu diye anılır çoğu zaman.