talas savasi olmasaydi cok daha ilerideydik

entry35 galeri0
    35.
  1. 34.
  2. doğruluğu kanıtlanamayan bir iddia. tarih en ufak olaylardan etkilenir. talas savaşı olmasaydı başka bir şey olabilirdi.
    0 ...
  3. 33.
  4. 32.
  5. Alakasız bir varsayım. Bu konunun Osmanlı imparatorluğu ile ne alakası var?
    0 ...
  6. 31.
  7. 30.
  8. -yarı ciddiyetle-

    >abi hakem 2 penaltımızı verseydi yenerdik.
    <penaltıdan gol attıktan sonra rakip size o hırsla 5 koyardı belki nereden biliyorsun?

    -ciddiyetsizlikle-

    talaş savaşı kereste imalatı sektörünü derin yaralamıştır. keşke olmasaydı da şimdi pimapenlerin yerine ağaçtan doğramalar kullansaydık.

    konu ciddiyet gerektiriyor olabilir. cıvık bir haldeyim şu sırada.
    3 ...
  9. 29.
  10. 28.
  11. yüzeysel bir bakış açısı tespit yapmadaki yeteneği kısıtlar dolayısıyla tespiti basitleştirir. müslümanlık, talas savaşı ve gelişmişlik arasında kurulan üçgen tespitin yersizliğini gösteriyor.

    toplumsal ilerleme, gelişmişlik veya geri kalma durumu sanıldığının aksine din, kültür gibi üstyapısal kurumlarla açıklanamaz, üretim ilişkilerinin payı gelişmişlikteki en büyük paya sahip olan kısımdır. dolayısıyla türklerin sermaye dolaşımından uzak olan coğrafi yapısı, altyapısal konumlanışlarının güçlü olmasının değişimi engellemesi- ki sermaye dolaşımı eğer daha hızlı olsaydı gene değişim daha hızlı olurdu- gibi koşullardan ötürü geri kalmıştır. üstyapısal kurumların yüzeysel etkileri altyapısallığın gücü karşısında azdır.

    son tahlilde, gelişmişliği belirleyen en güçlü kurum altyapısal kurumlardır ve üstyapının gücünü yadsımadan yapılacak ekonomik tahlillere geri kalmışlığımızın bedellerini daha kolay yansıtır.
    1 ...
  12. 27.
  13. 26.
  14. "bu gezegene yerleşmeseydik şimdi çok daha ilerideydik" mustafa topaloğlu *
    2 ...
  15. 25.
  16. günümüz orta asya'sı ile, şuan ki türkiye'yi karşılaştırmamız sanırım polemiği çözer.
    2 ...
  17. 24.
  18. 23.
  19. Kişide, BSG şeklinde entry girme isteği uyandıran başlık.
    1 ...
  20. 22.
  21. bir türlü mantık çerçevesine sokamadığım bir önerme, talas savaşı olmasaydı nasıl çok daha ileride olurduk bunu açıklayabilecek olan var mı ? elbette ki yok sadece senaryolar üzerinden bir şey üretilmeye çalışılıyor;yok efendim araplarla yakınlaşma olmazdı,gök tanrıya tapıp özümüze daha bağlı olabilirdikte, çinlileşebilirdikte,avrupalılaşabilirdikte,şu an ki rusyanın topraklarına yerleşebilirdikte,budizmi benimseyebilirdikte vs vs.bu ülkenin cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız var. hangi şartların altından nasıl tekrar ayağa kalkabileceğimizi kimse bilemez.ne olacağını bilmek imkansız zaten.bu da ne kadar mantıksız bir önerme olduğunu ortaya koyuyor ancak zaman içinde topluma yerleşmiş arap kültürüne tepki ve arap kültürüne verilmek istenen bir ayar göze çarpıyor.coğrafyadaki arap namelerinden elbette ki bende rahatsızım, bende isterdim ki daha özgün bir toplum yapımız olsun ancak tarihi ve sosyolojik şartlar bu şekilde gelişmiş,bu konuda da çoğu kimsenin yapabileceği birşey yok. demek istediğim " olmuş bitmiş şeylerin yerine olabilecek, bitebilecek şeylerin üzerine kafa yorun-ki aynı hatayı iki kez tekrarlamayın "
    3 ...
  22. 21.
  23. talas savaşı'ndan sonra araplaştırıldığımızı düşünenler, eğer bu savaş olmasaydı çinlileştirileceğimizi de düşünsünler. küçük penisli, kısa boylu, çekik gözlü, bayanların orası burası kıllı, geyşa çocuğu, hiroşimi ma masuka.
    5 ...
  24. 20.
  25. 19.
  26. zamanda geriye gidemeyeceğimize göre sadece "keşke"dir.

    fakat şu belirgindir: talas savaşı olmasaydı, öztürkçe konuşan bir millet ve daha özgün bir edebiyatın sahibi olurduk. bundan kastım osmanlıca gibi yapay bir dille kaybettiğimiz zaman, taklit ettiğimiz arap ve fars edebiyatı, ayrıca osmanlı zamanında halkın dilden ötürü kültüre yabancılaşması, cahil kalmasıdır.

    bir diğer belirgin gerçek de eski türklerde -kımız içiyor denilerek aşağılanan atalarımızda yani- kadına daha çok değer verildiğidir. kurultayda eşinin yanında oturan ve söz alan hatunları düşünecek olursak...
    3 ...
  27. 18.
  28. gereksiz amacı polemik yaratmak olan başlık...
    0 ...
  29. 17.
  30. türklerin talas savaşı ile değil kılıç zoruyla esir edilerek, kanları dökülerek islamiyeti kabul ettikleri gerçeği göz önüne alınırsa geçerliğini kaybeden önerme...
    1 ...
  31. 16.
  32. Simdi efenim, talas savasinda baslayan turk - arap yakinlasmasi, bu savastan once yok denilecek bir durumdaydi soyle ki araplarin islamiyeti turk kabilelerine kabul ettirmek icin* turklerle yaptiklari ilk savas 712'de Semerkant'ta, 716'da Batı Türkistan'da, 737'de Hazar başkenti itil'de Arapların Türkler'e Müslümanlığı kabul ettirme savaşlarını yazıyor tarihler! ama tarihin bir sakasi gibi talas ovasinda yapilan arap cin savasinda turkler stratejik bir karar vererek kendi cikarlarina daha uygun secenek olan araplara yardim ederek cin gelismesini durdurmuslardir(bir tartisma da turklerin cinlilere yaptiklari yamuktur, bazi kaynaklar yanlis hatirlamiyorsam cin ordusu icindeki karluk turkleri bunlari bi guzel satmistir demektedir,sen gec arap tarafina yen sonra tabi cinlileri *), amma velakin bu sefer de arap kultur emperyalizmi altina girmislerdir akabinde takip eden yıllar icinde de topluca** muslumanliga gecisler gorulur! Gerileme arap kultur emperyalizmine giristen sonra baslamaktadir, ilk olarak kadinin yeri toplumda hizla yer degistirir, ahlaki kisitlamalar getirilir turk toplumuna! yani tabandan baslayan bir arap kultur emperyalizmine maruz kalinilan uzun yillar sonucunda devlet yonetimine kadar cikmayi basarabilmis bir islami yonetim gorulmektedir! sonrasi malumunuzdur, avrupanin bilem ilerisindeyuk vallah!
    simdilik yuzeysel bir ozetle yetinelim efenim!
    edit : abowww eksi rekoru kırıyorum!*
    (bkz: eksi aliyorum mutlu oluyorum)
    1 ...
  33. 15.
  34. 14.
  35. 13.
  36. 12.
  37. türkler ile arapların tanışması kanaatimce araplara büyük yararlar sağlamıştır. söyle ki, türkler göçebe bir millet oldukları için islamiyeti bir çok millete tanıtmışlardır, gittikleri yerlere islamiyeti de götürmüşlerdir. bu da diğer milletlerde -ki özellikle türk milletinde- gelişecek olan arap emperyalizmine ön ayak olmuştur. bu durumu en büyük kanıtı ise, osmanlıların vergi sistemlerinde uyguladıkları yöntemdir. müslimler ve gayrı müslimler olarak ikiye ayırırlar halkı. yani bir fransız bile olsanız müslüman olduğunuz takdirde sizin diğer müslüman türklerden bir farkınız kalmayacaktır. bu da osmanlı nın daha çok emperyal bir kimlikle ortaya çıktığını vurgular.

    edit: bu arada hala osmanlı nın bir ulus devleti olduğunu zanneden milliyetçi arkadaşlara bir sözüm var;

    he la milliyetçi la, tamam la öyle.
    1 ...
  38. 11.
© 2025 uludağ sözlük