Fakirlerin iliklerine kadar hissederek yaptığı eylem.
Çünkü bu insanlar yaşayabilmek için bir güce yönelmek, tapmak zorundadır. Adam cebindeki son para ile maç bileti alıyor. Dostlarınla takım /maç kavgası yapıyor.
Milyon dolarlar kazanan futbolcular için fakirler kendi aralarında dövüşüyor.
Zenginler ise hobi olarak takım tutuyor.
aşık olmaktır, bir takıma. hem de mecnunun leylaya aşık olduğu gibi. tuttuğun takımın kötü günlerinde dertlenirsin, zaferlerine sevinirsin. bestelerde bulursun kendini, ağlarsın beste dinlerken. asla vaz geçemezsin, küsersin bir ara belki ama yine hep merak edersin. kötü günlere küsersin artık izlemem bu kişi gidene kadar, bu yönetim deyişene kadar diye söylersin , belki bunu yapabilirsin de ama yine açar skorlara bakarsın ara sıra. işte o an önemli bir maçta takımının kazandığını gördüğün zaman bir tebessüm gelir ya yüzüne, işte o gülümsemedir takım tutmak.
Her insan istediği takımın taraftarı olabilir ama ne yazık ki bazı kişiler taraftar olmak yerine holigan oluyorlar. Soyları da tükenmiyor bu şerefsizlerin.
Takım tutmak konusunda duyduğum en ilginç görüş şuydu :
"Takım tutun. Mutlaka takım tutun.
Hayat bu. Sizi birgün gelir herkes bırakabilir.
Eşiniz ihanet edebilir. Sevdikleriniz terkedebilir.
Yani kısaca her şey sizden kaçabilir ama
takımınız ne olursa olsun,
hiçbir zaman bırakmaz.
O yüzden takım tutun."
kazanması istenilen spor kulüplerinden birini ya da bir kaçını desteklemektir. desteklediğiniz kulübün dışında başka kulüpleri destekleyen insanlara ana-avrat sövebilir, onları sizden daha aşağılıkmış gibi göstermeye çalışabilir hatta onları öldürebilirsiniz. çünkü kertenkele çükü kadar beyniniz yoktur.
ben dusunuyorum dusunuyorum bir mantiga oturtamiyorum bu isi.
bi kulup kurulmus, bir takim belirlenmis, maclar yapiliyor. bunu destekleyen taraftarlari oluyor bir iki eglence tamam bitti.
fanatiklik ya da o tutmak fiilinin hissettirdigi tutku ile baglanma neden?
bi futbolcu senin takiminda harika, transfer olunca kotu. yani takim surekli degisen bi sey ise sen neyi tutuyosun?
neye dayandiriyorsun? ne cikarin var? neye gore secim yapiyosun?
babam bana galatasaraylisin dedi - he dedim. dedem fenerbahcelisin dedi ona da - he dedim yani.
ne alakam var ki benim o kisilerle diye dusundum, hala da bu dusunceyle bakiyorum olaya.
hele ki surekli degisen ve yarin obur gun muhtemelen arkasindan kufur edicegim insanlardan olusan bu sezon icin, bugun karsi takimin taraftari diye bir insandan nefret edip hele bir de kufur edemem. edeni de mantikli insan kategorisine koyamam isin asli.
erkekler icin teorim; bunun cocukken kendini super bir futbolcu yerine koyup, o hayalle oynanan mahalle futbolunun biraktigi damak tadi ile bugun aslinda kizdiklari istemedikleri takimlari sirf bir kere destekledi diye devam ettigi destekleme ihtiyaci- dir.
ben trabzonluyum. memleketim, toprağım, huzur bulduğum, doyduğum, çay içmekten keyf aldığım tek kent trabzon.
biraz faşizanım belki. insanımı toprağımı herşeyini seviyorum trabzonun, sevmeye devam edeceğim.
bizde trabzonspor denince de akan sular durur. amcam mesela, amcam maça saygı göstermeyip izlemeyen oğlunu eve almamıştır.
trabzondaki evimizin mutfak balkonu hacı hüseyin avni aker stadının misafir takım girişine bakar. ama trabzon da maç varsa tehlike vardır. balkona çıkılmaz maç olan gün. mutfağın camına yapışır, gelene gidene bakardık. ben babasının elinden tutup ipek yoluna, meydana inen çocuk olmadım hiç. ben babamın elinden tutar maça giderdim. maçın son 15 dakikasında çıkardık maçtan ne olur ne olmaz diye. koşa koşa eve gelirdik. bizimkilerin sevinmesi de üzülmesi de bir haldir çünkü. maç sonucu ne olursa olsun, camlardan uzak durur, yere otururduk gece yarısına kadar. kalabalık dağılana kadar.
hiç başka renk bilmedim ben. bordo maviyi tanırdım. konuşmaya başladığında çocuklar önce renkler öğretilir onlara.
bana bordo mavi,
sana sarı laci,
ötekine sarı kırmızı vs. vs.
takım irade işi değildir yani. taraftarlık da. öğretilendir. ne öğrenirsen evinde, o takımı tutarsın. ben hiç büyüdükten sonra takım değişen insan tanımadım.
konuyu nasıl bağladın derseniz, oraya geliyorum ben de. memleket gibidir takım tutmak da. doğarsın, baban nereliyse oralısın, hangi takım varsa babanın gönlünde, o takımdansın.
çünkü amca ilk hediye olarak sana takım tulumu alacak. çünkü ilk konuştuğunda o renkleri önce anne babaya, sonra eşe dosta hadi oğlum sarııı, hadi oğlum sen de kırmızı diyeceksin diye öğretileceksin.
yani bu kadar can hıraş kimseye küfür etmeye, kimsenin canını yakmaya, sövmeye luzum yok. gönül işi bu. yatıp kalkıp futbol için ya da başka spor için bu kadar insanı bölmeye gerek yok.
çok küçüktüm, gs-ts maçında olay çıkmıştı. ilk yarının sonunda. stadın yüksek bir yerinden düşmüştüm. sağ kolum kırıldı. galatasaylılar saldırmıştı.
ne oldu peki? hiçbişe. benim kolum iyileşti, galatasaray berabere kaldı.
kimi insanlarda bir süre sonra psikolojik problemlere sebebiyet veren olay.
Bu sezonu çok yakından takp ettim. ligtv'nin verdiği neredeyse tüm maçları izledim. Bazılarını da stadda izledim.Bağırırdım çağırırdım sinir stres attım vs...
ama sözlükte yazılanları okuyunca gerçekten şaşırmamak elde değil.
Bir yazar, fenerbahçenin şampiyonluğu şikeden ibarettir diye entry giriyor. hırs bürümüş adamı kabullenemiyor tuttuğu takımdan başkasının şampiyonluğunu bir başka yazar altına bu şampiyonluğu hala hazmedemeyen orospu çocukları var cümlesini içeren bir entry giriyor.
Nasıl bir zamandayız yahu, 22 kişinin topun peşinden koşup para kazandığı bir oyunda seyirci olarak bu sporun neresindeyiz.
bir takımın aldığı sonuç ya da yaşadığı olay seni ne kadar etkileyebiliyor da sırf seninle aynı görüşte olmayan bir insana, senin hayatına olumsuz hiçbir etki yapmamış birisine orospu çocuğu diyebiliyorsun. Bu nasıl bir karakter bozukluğudur, bu nasıl bir ezikliktir.
egoların tatminidir. kimse alınmasındır bu benim kişisel düşüncemdir ama böyledir. futbol sadece zevk için izlenmelidir. başka insanların, klüplerin başarılarını kendi başarımız gibi algılayıp havalara uçmak mantıksızdır. biz onlara para kazandırırız forma alırız eve lig tv çekeriz maçlara gideriz. onlarda kazanarak kendi başarılarını hiçbirşey başarmayan bizlere mal ederek egolarımızı okşarlar. sokakalara çıkar şampiyon olamayan takımın taraftarlarına birşey becermişiz gibi hava atarız. kısaca budur takım tutmak.
bir de yabancı takım tutmak vardır. mesela ben real madrid taraftarıyım. neden gidip de o terörist takımı tutayım ki ispanya'dan ayrılıp özerklik kuracaklarmış bak bak, "milli takımda oynamam" diyenleri mi istersin formaya reklam alamayız "biz milli takımız" diyenleri mi ? **