yıkılan taksim topçu kışlasının yerini avm'ye bırakması.
perşembenin nasıl ne şekilde olacağını bilen toplumumuz boşuna itiraz etmedi. nitekim şimdi de gerçekleşmek üzere.
koyun gibi izliyoruz.
--spoiler--
taksim Gezi Alanı dedik hemen karşı çıktılar. Kışlayı yeniden yapacağız dedik başta ana muhalefet partisi karşı çıktılar. Ben de reddinize ret dedim ve sonra retlerine ret kararı çıktı. Yahu çanak çömleği koruyorsun da oradaki tarihi kışlayı neden korumuyorsun. Denizin kenarında üç beş çanak çömlek, üç beş çatal bıçak bulunmuş onu koruyorsun da bu tarihi binayı neden korumuyorsun.
"TOPÇU KIŞLASI AVM OLACAK"
O zaman ne dedik, olacak dedik, şimdi oluyor. Bu tabi kışla olmayacak. AVM, belki rezidans olarak hizmet görecek.
--spoiler--
Hani güya askeri vesayete son veriliyordu.Niye şimdi yıkılan bir kışla yeniden yapılıyor?
Basit düşünmeyin adamlar karşı devrim yapıyorlar sıra cumhuriyetin tüm izlerini yok etmeye geldi taksim meydanı cumhuriyet devrimi projesidir. Bir zamanlar halkın nefeslendiği, banklarında oturup geleni geçeni seyrettiği Taksim Gezi Parkı da yok olacak. O park şarkıların bestelendiği, filmlere konu olan, şiirlerin ilham kaynağı,istanbulun güzelliklerini anlatan bir mekandı. O acımasızca kesilen ağaçların yerine acıyla anılan ve unutmaya çalıştığımız bir gerici olayın simgesini koyacaklar. Adını koyalım: 31 Mart irtica olayının anısına Abdülhamitin avcı taburları yerleştirdiği Topçu Kışlasını. Derviş Vahdettinin ve onun gazetesi Volkanın kışkırtmalarıyla yayılan 31 Mart irtica hareketini anımsatan Topçu Kışlasını.
Sultan 2.Abdülhamit okumuş ittihatçı subaylarla alaylı çavuşları o topçu kışlasına koyarak Yıldız Sarayını koruma altına alacağını sanmıştı. 2.Meşrutiyetin ilanını Abdülhamite zorla kabul ettiren devrimci subaylar ve 31 Mart elebaşları Derviş Vahdeti, Said Kürdi ve ittihadı Muhammedinin çavuşları ateşle barut gibi kışlada yan yanaydılar. iki düşman birliği gibi.
31 Mart aslında okumuş ve dünyayı tanımış ittihatçı subaylarla cahil çavuşlar arasında Vahdetinin tahrik ettiği bir gericilik hareketidir. Bir anda istanbulda kanlı bir olay başlatılıyordu ve topçu kışlasından çıkan çavuşlar Vahdetinin çağrılarına uyarak islam elden gidiyor, okullu subaylara ölüm diye bağırarak yeşil bayrak, sarık ve cüppeleriyle halkı hem 2.Meşrutiyete, hem onun Meclisine, hem de ittihatçı subaylara karşı kışkırtıyordu. ingilizlerin kışkırttığı ve Osmanlıyı teslim etmek için hazırlanan hareketin sloganı şuydu: Okumuş subaylar dini inkar ediyorlar. Kadınlar sokaklarda açık saçık dolaşıyorlar. Sultanahmette başlayan isyan istanbulu kardeş kavgasına götürüyordu ki; bereket Selanikten hareket eden okumuş genç subaylar istanbula girdiler ve Topçu Kışlasından çıkan ittihatçı arkadaşlarıyla birlikte isyanı kısa sürede bastırdılar. Sonra Hareket Ordusu içinde kurmay başkanı olarak Mustafa Kemalinde bulunduğu birliklerle isyanın güç merkezi olan Topçu Kışlası yerle bir edildi. 1937′de Atatürk o mekanı halka açık bir park haline getirdi. Ağaçlar dikildi. Halkın nefes alacağı, geçmişi unutacağı bir mekan halini aldı.
Şimdi Taksimde yapılan yeni düzenleme acaba ne anlama geliyor? Taksimin çehresini değiştirerek, 31 Mart Olayındaki laiklik karşıtı bir simgeyi diriltmek niye? Amaç Cumhuriyete olan kini Taksimin orasına burasına serpiştirerek yeni kuşaklara anımsatmak mı?
topçu kışlası gibi tarihi bir yapıyı canlandıracağım diye proje ortaya atıp ardından gerçek niyeti olan avm'yi söyleyen rte söylemi.
amaçlar bellidir taksimi bir meydan olmaktan çıkarıp 1 mayıs gibi etkinliklerden kurtulmak.
çevrelerine rant kazandırmak.
olmayaydı iyiydi. tamam çok güzel ve ihtişamlı bir yapıymış ve yıkılmış, yıkılması doğru olmamış ve yıkılmasaymış iyiymiş...
de kardeşim 21 yy. istanbul'unda nefes almalık tek ağaç gölgesi kalmamışken gezi parkını büyütüp devasa bir park yapın madem kışlaya ne gerek? çok gerekiyorsa miniatürk hesabı yap iri bir maketini, devasa parkının adını da "taksim kışla parkı" koy adını namını yaşat. 20 sene sonra şehrin göbeğinde mis gibi ağaçlık vaha... fena mı olurdu?