Terrakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Şeyh Sait isyanı'nın yarattığı tehlikelerin ve olağanüstü şartların ortaya koyduğu engelleri önlemek amacıyla 4 Mart 1925'de yürürlüğe girmiştir. Önce iki yıl için çıkarılan kanun, iki yıl daha uzatıldıktan sonra 4 Mart 1929'da yürürlükten kaldırılmıştır. Üç maddeden oluşan bu kanunla hükümete parti kapatmaktan gazete kapatmaya kadar yetkiler verilmiştir. Daha sonraki inkılapların gerçekleşmesi açısından bu kanun çok büyük yarar sağlamıştır.
turkiye'nin icinde bulundugu olaganustu sartlarin ve yeni kurulan cumhuriyetin karsilastigi fiile engellerin ortadan kaldirilmasi amaciyla 4 mart 1925 tarihinde yururluge konulan kanun. baslangicta 2 yil sure ile cikarilan kanu irtica, isyan, ulkenin sosyal duzenini ve guvenligi yikmaya yonelen her turlu teskilati tesebbus ve yanini onleme yetkisini bakanlar kurulu veriyordu. cumhurbaskani'nin onayi alinmak sartiyla hukumet bu yetkiyi kullanabiliyordu. hukumetin bu eylemleri yapan kisileri istiklar mahkemeleri'ne verme yetkisi vardi. 2 mart 1927'de bir kez daha uzatilmis, 4 mart 1929 tarihine kadar yururlukte kalmistir.
3 maddeden oluşmaktadır:
1 : irticaya ve isyana ve memleketin içtimai nizamını, huzur ve sükûnunu ve emniyet ve asayişini ihlâle bais bilumum teşkilat ve tahrikat ve teşvikat ve teşebbüsat ve neşriyatı, hükümet, reisicumhurun tasdiki ile re'sen ve idareten men'e mezundur.
işbu ef'al erbabını hükümet istiklâl mahkemesi'ne tevdi edebilir.
2 : işbu kanun, tarih-i neşrinden itibaren iki sene müddetle mer'iyülicradır.
3 : işbu kanunun tatbikine icra vekilleri heyeti memurdur.
görüldüğü üzere basın örgütlenme özgürlüğüne büyük darbe vurulmuştur. zaten sonrasında da atatürk devrimleri denilen reformlar gerçekleştirilmiştir.
bu darboğazı aşmak için muhalefet atatürk' e hükümetin bilgisi ve gizli teşvikiyle suikast teşebbüsünde bulunur. bu olay da bahane edilerek muhalefetin ağır topları istiklal mahkemelerinde yargılanır.