büyük osmanlı bilgini. herkes galile'yi tanır, ama kimse takiyettin'i tanımaz. takiyettin 16. yüzyılda yaşadı. zamanın en ünlü matematikçisi ve müneccimidir. takiyettin, padişah 3. murat'a rasathane yapılması için rapor verir. padişah bir rasathane kurdurur ve rasathane avrupa'daki benzerlerinden aşağı kalmaz. takiyettin pek çok araç ve gerecini kendi üretmiştir, matematik ve astronomi alanında özgün gözlemler ve hesaplamalar yapmıştır.
1577'de gökyüzünde görülen bir kuyrukluyıldız, uğursuzluk alameti sayılır.
1578'de veba salgını olur. veba salgını tanrı'nın bir cezası sayıldığı için herkes sorumlu aramaya başlar. takiyettin'in rasathanesi sorumlular arasında görülmeye başlar.
1579 yılında takiyettin'in en büyük destekçisi olan sokullu mehmet paşa ölünce, sarayda takiyettin'i çekemeyenlerin gücüde artmıştır.
osmanlının gerilemesine neden olan zihniyet, kaptanı derya kılıç ali paşa'ya rasathanenin yıkım emrini verir. gerekçe ise allah'ın işine karışılmaması gerektiğidir.
(D. 1521 - Ö. 1585), Arap asıllı Osmanlı gökbilimcisi, mühendisi ve matematikçisi.
1521 yılında Şam'da doğdu. Eğitiminden sonra Tennis kadılığına atandı. Kadılığı sırasında yaptığı gözlemler ile ün kazandı. 1571'de Mustafa Çelebi'nin ölümünden sonra II. Selim tarafından saray müneccimbaşılığına atandı. 1574 yılında Galata Kulesi'nde gözlolsun baskan :Dına başlamıştır.Hoca Saadettin ve Sokullu Mehmet Paşa'nın desteği ve padişah III. Murat'ın fermanıyla 1577 yılında Tophane sırtlarında Takîyüddîn’in yönetimi altında bir gözlemevi kurulmuştur[1].
okuduğum kadarıyla tyho brahe ve kopernik gibi ünlü gökbilimcilerle çağdaştır. hatta incelemelerinde onlardan daha ileri bir durumdadır. ama bizde bu işler hiçbir zaman sistematize edilmediği için, arada kaynayıp gitmiş, önemi ancak yeni yeni farkedilmiştir.
1575'te kurduğu gözlemevi 1582'de şeyhülislam gazıyla kılıç ali paşa tarafından topa tutularak yerle bir edilen bilimadamı.günümüzde 61" olarak hesaplanan güneşin apojesini, 63" olarak hesaplayan büyük ama hiç bilinmeyen talihsiz türk bilgini.osmanlı devleti'nin en ihtişamlı döneminde öldürülen bilim insanı. düşündürücüdür, çünkü o yıllarda batı skolastik düşünceyi aşmış kabuğunu kırarken, osmanlı çok değerli bir bilim insanını katletmiştir. Ayrıca rasathanede 9 adet kendi icadı olan gözlem aledi icat etmiştir.
dönemin ünlü astronomlarindan tycho brahe nin kullandığı aletler ile büyük alim takiyüddin in kullandığı aletler arasında büyük bir benzerlik vardı. güneşin apojesinin yıllık hareket miktarını günümüzdekinden(61'') 2 farklı(63'') hesaplayabilecek kadar da aşmış biriydi. zira çağdaşı meşhur kopernik 24'', brahe 45'' hesaplayabilmisti.
ünlü osmanlı ilim adamı. yalniz bazı kaynaklar göre türk , bazılarına göre etnisitesi arap, halen tam net degil. buhar enerjsini kulanan bir yemek(gril) yapma aletini icad etmişti. yaptigi alete belki ilk kulanilabilir buhar makinesi diyebiliriz. buhar teknolojisi avrupada biliyorsunuz bazilarina göre rönesansin başlangicini acmiştir. hatta cogu insana göre endüstri dönemini başlatmistir bu icad (avrupada). ama avrupada bu buluşu yapan giovanni branca, ve brancanin bu icad fikrini takkiyüddinden calmadigi söyleniyor, daha dogrusu tam bilinmiyor belkide osmanlidan kopye etmiştir.
Hepimizin gözü göklerde, aynı Takiyüddin gibi ...
istanbul semalarında ... 1577 yılı Kasım ayında gökyüzünde beliren kuyruklu yıldız, Takiyüddin tarafından farkedilmiş ve 40 gün boyunca gözlenmiştir.
Kurduğu gözlemevi(rasathane) haliçten kılıç ali paşanın top atışlarıyla yıkılan astronom. Sebep mi burda melekler izleniyormuşta uğursuzluk getiriyormuş.
avrupa'da rönesans yaşanırken "melekleri dikizliyor", onun yüzünden başımıza belalar geliyor bahanesiyle 1580 yılında şeyhülislam fetvasıyla rasathanesi topa tutulup yıkılan kişidir.