takdir edilen türkiye ekonomisini kötülemek

entry39 galeri0
    39.
  1. son dönemde avrupa sıkıntıdayken türkiye iyi durumdadır.
    0 ...
  2. 38.
  3. ele geçirilmiş medyanın ekonomimiz şöyle büyüdü, kişi başına düşen milli gelir böyle arttı şeklindeki gazlarından yola çıkan, aslında ekonomiden zerre anlamayan bireylerin takdir ettiği ekonominin, az biraz düşünüp sorgulayan kişilerce kötülenmesi gayet doğaldır.

    ilk olarak ücretli çalışanları düşünelim. örneğin 3500 tl brüt maaş alan bir şahsın, artan vergi dilimine göre vergilendirildiğini düşünürsek aylık ortalama aldığı net maaş 2100-2200 tl civarı. aradaki farkın büyük bölümü vergi, bir kısmı da sigorta primleridir. kdv oranlarını hesaba kattığımızda ayda 2200 tl alan bu şahsın yaptığı harcamaların ortalama %12-15'lik kısmı da kdv olarak cebinden çıkıyor.yani bu şahıs ayda 3500 tl brüt maaş almasına rağmen harcayabileceği reel tutar 1900 tl seviyesinde. etin kilosunun 30 tl'nin üzerinde olduğunu, doğalgaz,elektrik gibi zaruri ihtiyaçların fiyatlarının aşırı yüksek olduğu düşünülürse hatta bu şahsın büyük bir hata yapıp kendine bir araba aldığı düşünülürse 1900 tl ile geçinemeyeceği aşikardır. ayrıca bu şahsın istanbul'da yaşadığını ve kiralık bir evde oturduğunu varsaymıyorum bile. bir insanın 3500 brüt maaş alması için ya üniversite mezunu olması gerekir yada üniversite mezunu değilse de en az 20 yıldır çalışan bir birey olması gerekir. aksi takdirde bu para hiçbir yerde kazanılmıyor.

    ekonomimizi büyüten muhteşem! hükümetimizin enflasyonu tek haneli seviyelere getirdiğini yazar aynı medya. bizim koyunlar da buna inanır. enflasyon sepetine hiç baktılar mı acaba? içerisinde ne var? hiç sorguladılar mı; doğalgaz, petrol, elektrik gibi her türlü enerji fiyatları bu kadar yüksekken ve sürekli yükselirken nasıl oluyor da enflasyon tek haneli seviyede kalıyor. tüm bu enerji maliyetlerinin artışı ülkedeki tüm ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olur. ama ne hikmetse bizim memlekette doğalgaza, benzine, elektriğe sürekli zam yapılır ama enflasyon hiç artmaz. artmayan enflasyona rağmen halkın satınalma gücü sürekli düşer. yukarıdaki ücretli çalışanın maaşının da bu düşük gösterilmiş enflasyon oranına göre arttığını düşünün bir de. ama evet ekonomimiz iyiye gidiyor. bazıları gemicikler alabiliyor, bazıları ataşehir'deki arsaları parselleyip residance'lar dikebiliyor.

    medyadaki büyüme haberleri! evet çok fena büyüyüyoruz. ne yapıyor da büyüyoruz acaba? büyüme eğer üretim artışıyla gerçekleşiyorsa reel büyümedir. türkiye'de üretim mi artıyor? ne üretiyoruz? hangi markayı çıkardık, çıkarabildik ve yurtdışına pazarlayabildik? sanayide kullanılan tüm ara malları ithal etmiyor muyuz? üretim için kullanılan cnc tezgahlar, makineler yurtiçinde üretilebiliyor mu? ülkenin lokomotif sektörü olan inşaat sektöründe kullandığımız iş ve inşaat makinalarını biz mi üretiyoruz. japon hitachiden, sumitomodan, isveçli volvodan , ingiliz jcbden her yıl kaç iş makinası ithal ediyoruz? veya milyon euro değerindeki vinçler, forekazık makinaları? hangisini kendimiz üretiyoruz. ürettiğimiz tek şey konut. evet başka hiçbir bok üretmiyoruz ama büyüyoruz. evet takdir edelim türkiye ekonomisini.

    150.000 tl değerindeki bir ev (aslında bu evin gerçek değeri 100bini geçmez ancak türkiye'de konut fiyatları da şişmiş vaziyette) almak istiyorsanız 10 yıl boyunca bankanıza her ay 2.300 tl kredi taksiti ödersiniz. her ay 2.300 tl ödeyecek gücü olan kaç kişi var acaba bu ülkede? kaldı ki 10 yıl boyunca reel değeri 100bin , şişmiş değeri 150bin olan eve toplam 276bin tl ödenmiş oluyor. ama evet bu ülkede faizler düşük, enflasyon düşük, kişibaşına düşen gelir çok çok yüksek, refah seviyemiz inanılmaz arttı, eğitim seviyemize diyecek söz yok. ama biz takdir etmiyoruz. nankör bir milletiz galiba!

    bizim ekonominin rezilliğiyle ilgili olarak daha yazılacak yüzlerce şey var. sadece halktan alınıp halka dönüşü olmayan vergilerle dönen bir ekonomi hiçbirzaman düzlüğe çıkamaz.
    1 ...
  4. 37.
  5. sıkıntılar veya iyi durum sektörden sektöre farklılık gösterebilir , bir sektör sıkıntı yaşarken diğer sektör iyi olabilir.

    neden burda ihracat yapın , yurt dışına iş yapın diye bağırıp duruyoruz. iç piyasa daralırsa , yurtdışından gelen nakit biraz rahatlatır diye.

    protest hangi sektördesin, yurtdışına iş yapabilir misin , yapıyor musun bilmiyorum ama denemelisin. yoksa sürekli böyle eleştiri getirirsin. valla ben yurtdışında yeni pazarlar için çalışıyorum.
    0 ...
  6. 36.
  7. tamam lan kötülemiyoruz...

    şimdi bayram haftasına giriyoruz, benim 40.000 tl tahsilat yapıp, 22.000 tl para dağıtmam lazım bayram öncesi, 25.000 tahsilat yapıp, 22.000 tl para dağıtayım gelip bu satırlarda rosava'dan özür dileyecek ve türkiye ekonomisinin iyi olduğunu dekontlarla, belgelerle sunacağım.

    söz...
    2 ...
  8. 35.
  9. Doğaldır. Bu vergilerle baska ülkelerde büyür. Önemli olan herkesin memnunun olması. Tabii koyun çok.
    1 ...
  10. 34.
  11. bir işletmeci olarak tabiri caizse kıçımızı yırttığımız halde bir türlü toparlayamadığımız ve görünen köyün kılavuza gerek görülmediği ekonomik olaydır.

    bir çıkın gezin en yakın esnafa gidip işlerin nasıl olduğunu sorun, eğer tatmin olmadıysanız o cadde üstünde ne kadar esnaf varsa sorun, hengi kent olduğu önemli değil alacağınız cevap "kötü" olacaktır.

    borsadan veya bu tür ekonomik olaylardan pek anlamam ama halimiz gerçekten kötüdür.

    (bkz: kendimden biliyorum)

    allahtan belli bir miktar yatırımımız varda oradan yiyiyoruz.

    yani cepten gidiyor hep.

    edit: tam olarak bilmesem de bundan 1 veya 2 yıl önce açlıktan ölen bir ailenin çocuğunu haber kanallarında gördük. hangi ildi hatırlamıyorum ama hatırlayan vardır mutlaka. takdir sizin.
    3 ...
  12. 33.
  13. rahmetli başkan kenedi
    tacsiz kral pele,
    alman kaleci mayer,
    beckenbauer,
    nadya komanaçi, bricit bardo,
    fenerbahceli cemil ...

    ha bir de rosava...
    0 ...
  14. 32.
  15. takdir ile pohpohlamayı birbirine karıştırmamak lazım.
    0 ...
  16. 31.
  17. büyüyen* türkiye ekonomisinin sadece
    gaz amaçlı olarak diğer kapitalistler tarafından takdir edilmesinden kaynaklıdır.
    0 ...
  18. 30.
  19. yurtdışında 510 tl ye alinabilen bir cep telefonu için yurt içinde bulabildiğim en ucuz fiyat 800 liraydi.yurtdışında 50-60 tl ye arabanin deposunu doldurmak mümkünken yurtiçinde fiyatlar 170 lira civarindaydi.yine abd de at yarişları için kesilen toplam miktar cironun yüzde onsekizi iken Türkiye de oran yüzde ellidört seviyelerindeydi.örnekleri çoğaltmak mümkün ama asıl konu alım gücümüzün çok ama çok düşük olması.
    0 ...
  20. 29.
  21. başkalarına bağımlı olarak zengin ve onursuz yaşamaktansa, bağımsız ve kendi yağıyla kavrulan ama onurlu ve mutlu yaşamayı tercih edenlerin söylemidir.

    "mali bağımsızlık olmadan, tam bağımsızlık olmaz" demiş, akıllı bir lider zamanında.
    0 ...
  22. 28.
  23. kim takdir ederse etsin , bir mala verdiğimiz paranın yüzde 80 i devlete gidiyorsa söverim arkadaş istiyorsa amerika olsun. maliyeti 1 lira olan sigarayı 8 tl ye sat. ondan sonra sövmeyin de. yok ya !
    2 ...
  24. 27.
  25. Görünen köy kılavuz istemez. Açlık, sefalet olduğu sürece ekonomi n kadar takdir edilse de işe yaramaz.
    0 ...
  26. 26.
  27. ideolojik bir tavırdır. ortada 10 yıldır düzenli büyüyen türk ekonomisinin varlığı aşikardır. 9 sene önce ekonomi de sıcak para döngüsü var, ekonomik büyümeler yapay, büyük bir ekonomik yıkım gelecek diyenleri, zaman utandırmıştır. inşallah istikrar bozucu işler içine girilmezde bu durum hep böyle devam eder. bunun için siyasi istikrarın devamlılığı elzemdir. bunun yoluda, reformcu tutumdan, bir kısım apoletli ve seçkinci istanbul sermayesinin vesayeti ile demokratik mücadele den vazgeçmemek, ve ilerlemeleri toplumun makul çoğunluğunu kucaklayıcı yeni ve sivil anayasa ile taçlandırmak, milli kazanımları anayasal güvence altına almaktır.
    0 ...
  28. 25.
  29. o kadar iyi durumdayız ki cari açıktan haberimiz bile yok.. her şey güzel ya sorun yok. hadi uyuyalım.
    1 ...
  30. 24.
  31. akp nin ekonomiden sorumlu yalaka yazarının sıçmığıdır. arada sırada telefonla anacazımı arıyorum kontrol ediyorum lan evde anamız kaldı acaba tayyip onuda satıyormu diye. bildiği 3-5 ekonomik lafla peynir gemisi yürütmekten bıkmadı amk. lan bırak bir ülkeyi yönetimsiz 10 yıl, 10 yılda kendi kendine şimdikinden daha iyi duruma gelir koskoca 10 yıl lan borumu. çık hazineden özelleştirmeden gelen paraların tamamını gör bakalım ananın örekesini ne katmışlar bu ülkeye.
    1 ...
  32. 23.
  33. 22.
  34. "satacak birşey kalmadığında kim ekonomimizi bu kadar göklere çıkaracak merak etmekteyim?" sorusunun akıllara "dank!" diye getirdiği, haklı kötülemedir.
    2 ...
  35. 21.
  36. 0 ...
  37. 20.
  38. almanya ekonomimizi takdir etmiş hmm o halde ekonomimiz çok iyi demek gerek halbuki. zam mı? ne zamı? benzin mi? siktir et yahu. özelleştirme? aman boşver özelleşsin muğa goyim n'olcak toprak bu satılıyorsa alıp götürmüyorlarya? enflasyon? ya o bir şey değil zaten geçer geçer... kişi başına düşen milli gelir mi? efenim 3500 dolardan 8500 dolara çıktı, kişi başına düşen borçta arttı ama onu boşver*. haaa ekonomisi berbat durumda olan fransa'da kişi başına düşen milli gelir 30.000 dolar ama olsun kim sikler fransa'yı? yunanistan batmış efenim? ovvvvv yunanistan batmış mı vay anasını biz halâ batmadıkya demek ki bizim ekonomimiz şahane süper.
    2 ...
  39. 19.
  40. türk ekonomisini savunan fındık beyinliye cari açık nedir diye sorsan yüzüne mal mal bakar. çünkü aslında ekonomi onun umurunda değil, akpli ya, onu gösterecek.
    0 ...
  41. 18.
  42. 17.
  43. faizden bugüne kadar yüksek getiri saglayan birilerinin hortumlarının kesilmesi sonucu en son çare olarak gördükleri eylem...Dünya finans tarihinde görülmemiş bir soygun düzeniyle yıllarca dolar bazında en büyük kazançları sağladılar, 70 milyon calisip cabalayip bunlara verdi cogu emegini...önceki Merkez Bankası başkanımız da saolsun faizleri indirmeyerek bu soygunun devam etmesine göz yumdu, ama bitti artik...istediginiz kadar bagirip cagirin eski yüksek faiz düsük kur soygun tezgahi sona erdi...ve evet bunlar bittiği icin de Türkiye ekonomisi büyümekte...
    0 ...
  44. 16.
  45. aslında pek takdir edilmeyen ekonomi'dir.

    --spoiler--
    bir kaygı, mart ayında, merkez bankası'nın hedefini ve çoğu yükselen piyasalardaki enflasyon oranlarını aşan yüzde 10.4'luk enflasyondur. daha büyük bir kaygı ise, türkiye'nin, ekonomisine güç katmak için yabancı sermayeye artan bağımlılığıdır. ortalama cari işlemler açığı, geçen yıl gsyh'nın yüzde 10'u düzeyinde oldu. dolar ile ölçüldüğünde türkiye'nin açığı, amerika'nınkinden sonra ikinci büyük açık..
    --spoiler--

    http://haber.gazetevatan....-elestiri/441645/2/Manset
    2 ...
  46. 15.
  47. iyi niyetli bir davranış değildir. ekonomi süt liman değil, fakat dibimizdeki yunanistan ve çoğu avrupa ülkesine baktığınızda türkiye iyi durumdadır, bu iyi durumun oluşmasında en büyük pay hükümetindir, düşünsenize başımızda ecevit gibi birinin olduğunu, dünyada kriz yokken bile türkiyeyi batırmıştı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük