tahtacı

entry7 galeri1
    1.
  1. balıkesir edremit'e bağlı tahtakuşlar köyünde oldukça güzel bir müzeleri bulunan türkmen alevi toplumudur.

    birgün yolunuz olurda o tarafa düşerse muhakkak tahtakuşlar köyüne uğrayın. türkmen alevi kültürü hakkında bilmediğiniz çoğu şeyi öğrenebilir, tahtacı alevilerin kültürel kodlarını okuyabilirsiniz.

    doğal ve kültürel yapısı hiç bozulmamış olan tahtakuşlar köyünde bir adet müze, bir adet kültür ve cemevi bir de tahtacı kültürünün izlerini taşıyan bir mezarlık bulunmakta.

    tahtacı kültürünü merak edenler ve yakından incelemek isteyenler için tahtakuşlar köyü tam bir açık hava müzesi. hele köye ulaştıktan sonra sizi bekleyen kültürün bir kırgızistandakinden, kazakistandakinden farkı olmadığını görmek de oldukça ilginç.
    2 ...
  2. 2.
  3. Akdeniz bölgesinde yaptıkları işten dolayı alevi-Türkmenlere verilen ad.
    2 ...
  4. 3.
  5. Kendimi bildim bileli bizim burda musa Eroğlu na tahtacı derler. Paylaşmak istedim evet Akdeniz Bölgesi Toroslar.
    2 ...
  6. 4.
  7. Ataları, Oğuz boylarından Ağaçeriler'dir. Timur Türkistan ve Horasan'ı egemenliği altına alınca, yurtlarını terk etmek zorunda kalan Ağaçeriler'in bir bölümü iran'a, çoğunluğu da Anadolu'ya yerleşti. Moğolların Anadolu'yu işgal etmesi üzerine, buraya gelmiş olan Ağaçeriler bu kez Suriye ve Irak'a göç ettiler. Bunların bazısının, Timur'un ölümünden sonra 1405 yeniden Anadolu'ya döndüğü ve sonradan Tahtacılar olarak anıldığı kabul edilir. Fatih Sultan Mehmed'in, istanbul'un fethi sırasında kullanılan gemilerin yapımı için, Balıkesir'in Kaz Dağları'ndaki köylerden Tahtacıları getirdiği bilinir.
    2 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. gurur duyduğum etnik kökenimdir.

    oğuzların alevi koludur. 2. mehmed'e istanbul'un kuşatılması sırasında yürüyen gemileri yapmışlardır, torunu selim kızılbaş katliamını yaparken anayurtlarını terk etmek zorunda kalmışlardır.

    horasan civarına yerleştikten yıllar sonra anayurtları anadolu'ya geri dönmüş; mersin, antalya, muğla, çanakkale, izmir gibi şehirlere gelmişler; göçebe şekilde ormancılık yapmışlardır.

    günümüzde ormancılıkla ilgilenen tahtacı sayısı çok az, hepsi mesleğini eline almış vaziyette.

    ayrıca öz türkçeyi bozmadan halen konuşan tek koldur.
    1 ...
  11. 7.
© 2025 uludağ sözlük