taht için kardeşini öldürmek

entry22 galeri0
    1.
  1. insanlar inandıkları dava uğruna zamanında yine kardeşlerini öldürmüştür. yakın tarihimizde görebiliriz. bir dava uğruna her şeyden vazgeçip, ailesinden ayılıp yeri geldiğinde insan kardeşine kıyabiliyorsa ve söz konusu koca bir devlet ise bunun yapılması normaldir. evet biz insanız ve insan öyle zannedildiği kadar medeni bir canlı değil, bakın tarihe göreceksiniz. yani devletin bekası için kardeş katli vaciptir sözü ve bunun uygulaması ilginç değildir. olaya sadece taht diyerek bakmamak lazım, koltuk sevdası diyerek yargılanan adamların çok daha farklı düşünceleri olabilir. o zamanların çok daha farklı şartları.
    0 ...
  2. 2.
  3. osmanlıda bolca yaşanmış hadise, adice cinayet.

    ayrıca öğrendik ki bu olay taht için değilmiş, hayrına yapılıyormuş. ata sporuymuş hatta onların arasında birbirini öldürmek taht için, pardon devletin geleceği için. dünyanın yarısına hükmetmek içün de kardeşini boğazlamak anahtar noktaymış. sikerim öyle düzeni ve öyle padişahı.
    4 ...
  4. 3.
  5. --spoiler--
    devletin bekası için kardeş katli vaciptir.
    o zamanların çok daha farklı şartları.
    --spoiler--

    söz konusu osmanlı olunca gerisi teferruattır diyen cenahın olabildiğince oportünist yaklaştığı gerçektir. nedendir bilinmez bu oportünist cenah aynı oportünistliği mustafa kemal atatürk'e ve türk devrimine bakarken sergilemez. kardeşini öldüren fatih her zaman kahramandır ve haklıdır, çünkü istanbul'u almıştır imparatorluğu büyütmüştür. oysa ki atatürk imparatorluk sınırlarını küçülüttüğü yetmezmiş gibi bir de kılık kıyafet, harf ve birçok -tepeden inme-dikta yoluyla-faşist bir liderlik sergilemiştir.

    gassall nickli sözlük kullanıcısını tenzih ederek, sadece sözlerinden örnekleme yaparak tanım yaptığımı belirtmek isterim. karşılaştığım bir çok osmanlı sevdalısı birçok osmanlı meselesinde bu iki cümleye sığınıyor ne yazık ki.
    0 ...
  6. 4.
  7. esasen orospu çocukluğudur.

    50 yıl öncesinde bile pekçok devlette sıradan bir vatandaş için "kardeş öldürmek" sebebine bakılmaksızın idamla cezalandırılırken, bunun topluma meşru kabul ettirilmesi ilginçtir.
    1 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. Alıntı:
    http://www.sorularlaislam...hp?s=show_qna&id=3920
    daha önceki girdi de verilen link.

    Soru:
    Osmanlı neden çocuklarını ve kardeşlerini öldürtmüştür. Fatih ve Kardeş Katli konusunda detaylı bilgi verir misiniz?
    Bir gemide 9 canı bir masum olsa gene de o gemi batırılmaz. Fatih Sultan Mehmet neye binaen kardeş katlini vacip kılmıştır hadi baş kaldıranı tamam diyelim de daha başkaldırmadan neden katlediyor?Ayrıca küçük yaştakileri

    Cevap:

    Osmanlı da Kardeş Katli:

    Osmanlı Devletlinde kardeş katli, bazı tarihçiler tarafından vahşet ve saltanat uğruna insan katliamı olarak anlatılmaktadır. Kardeş katli meselesinin Kanunnâmedeki dayanağı olan madde nasıldır?

    Kanunnâmenin ihtilâfa yol açan ve farklı fikirlerin doğmasına sebep olan asıl maddesi, kardeş katli meselesi ile alâkalı şu maddedir: "Ve her kimesneye evlâdımdan saltanat müyesser ola, karındaşların nizâm-ı âlem içün katletmek münâsibdlr. Ekseri ulemâ dahi tecviz etmiştir. Anınla âmil olalar".

    Acaba bu maddenin mânâ ve mefhumunun islâm hukukundaki izahı nasıldır? şayet bu madde sahih ve islâm Hukukuna uygun ise, Osmanlı tatbikatındaki örnekler, bu kanuna ne derece uygundur? Şer'î hükümlere ters düşen, Osmanlı tatbikatı mıdır yoksa bu kanun maddesi midir? Bütün bu ve benzeri suallerin doğru cevabı nedir? Bütün bu konulan, önemine binâen, ayrı ayrı sorulanın cevaplarında tartışalım.

    Kardeş katli meselesinin şer'î dayanağı var mıdır?

    Bu sorunun cevabı, ilgili maddenin de izahı demektir. Önce islâm hukukundaki suç ve cezaları görelim: Bilindiği gibi islâm Hukukunda, üç çeşit suç ve ceza vardır:

    a) Had suç ve cezalarıdır. Hırsızlık (hadd-i şirb), yol kesmek (kat'-ı tarik), zina (hadd-i zina), dinden dönmek (irtidâd) ve devlete isyan (bağy) suçlarından ibaret olan bu suçların, unsurları teşekkül ettiği takdirde, tatbik edilecek cezaları, Allah ve Resulü tarafından tesbit edilmiştir. Bunlarda mühim olan, unsurların teşekkülüdür. Unsurlardan birisi eksik olursa had cezası tatbik edilmez; ancak ülü'l-emr tarafından tesbit edilecek ta'zîr cezaları uygulanır. Meselâ, dört şahidle zina yaptığı isbat edilemeyen suçluya, zina haddi tatbik edilmeyecektir. Ancak üç şahitle zina yaptığı isbat edilen suçlu, bütün bütün cezasız da bırakılmayacaktır. işte unsurları teşekkül etmeyen bu suçlara tatbik edilecek cezalara ta'zîr cezaları denir ve ülü'l-emr tarafından tesbit edilir.

    b) Şahsa karşı işlenen cinayet suçlarıdır ki, cezaları kısas veya diyettir. Bunların da çoğu cezaları, Allah ve Resulü tarafından tesbit edilmiştir.

    c) Tazir suç ve cezalarıdır ki, biraz önce zikredilen had veya cinayet gruplarına girmeyen (esrar içmek gibi) yahut girdiği halde o cezaların tatbiki için gerekli unsurlara sahip olmayan (üç şahitle isbat edilen zina suçu gibi) suç ve cezalardır. işte bu bölümde ülü'l-emrin tesbit ettiği veya kadı tarafından takdir edilen cezalar tatbik edilecektir.

    Bu kısa mukaddimeden sonra, kardeş katli ve bunu emreden kanun maddesinin tahlilini, yapabiliriz: Her hukuk sisteminde, Osmanlı Hukukunda nizâm-ı âlem yani âlemin nizâmı, günümüzdeki ifadesiyle kamu düzeni ve kamu yararı için vaz'edilen idam cezaları vardır. Biraz sonra açıklayacağımız veçhile, Türk Ceza kanunun 125 ile 163 maddeleri arasındaki bütün hükümleri, devlete yani âlemin nizâmına karşı işlenen suçları tanzim etmekte ve daha birinci maddesinde devletin toprağı ve bağımsızlığını dağıtmaya ve bölmeye ma'tuf bütün hareketleri, idam cezası ile cezalandırmaktadır. Dünyadaki bütün ceza hukuku sistemlerinde de, devlete isyan suçları, benzeri hükümlerle önlenmeye çalışılmıştır.

    Şimdi bu tür hükümlerin, islâm hukukunda nasıl yer aldığını ve bu hükümlerin Fâtih'in kanunnâmesindeki hükümle nasıl bağdaştırılabildiğini açıklamaya çalışalım.

    A) Bağy (Devlete isyan) Suçunun Tatbiki Sonucu Kardeşlerin Katledilme Meselesi: Kardeş katli meselesinin birinci şer'î dayanağı, her hukuk nizâmında bulunan devlete isyan suçudur. Biraz önce açıkladığımız gibi, devlete isyan suçu, islâm hukukunda, had suç ve cezaları arasında yer alan bağy adı altında düzenlenmiş ve unsurları tahakkuk ettiği takdirde idam cezası ile cezalandırılmıştır. Bağy suçunun unsurları, devlete (imama, sultana) karşı ayaklanmak, kuvvet kullanarak iktidarı ele geçirmeyi amaçlamak (muğalebe) ve açık bir isyan kasdı içinde bulunmaktır. Bağy suçunun cezaları, unsurlarının tahakkukuna göre değişir: Sultândan farklı düşündüğü halde bir isyan grubu teşkil etmeyen ve bir yerde toplanarak baş kaldırmayanlara dokunulmamalıdır. Propaganda yaparlarsa ikaz edilirler, ileri giderlerse ta'zîr cezaları ile cezalandırılırlar. Devlete isyan ettikleri an, savaşla yola getirilirler ve cezaları idamdır. Yalnız bunlar Müslüman oldukları için, çoluk-çocukları esir edilmez ve malları ganimet sayılmaz. Bunlara verilen Ölüm cezası bir had cezasıdır ve hikmeti de devleti yani nizâm-ı âlemi korumaktır.

    işte Osmanlı hukukçuları, padişahın meşru emirlerine yapılan her çeşit itaatsizliği, umumi rahatı ve nizâm-ı âlemi ihlal edecek olan her türlü isyanı ve memlekette anarşi çıkarma hareketlerini (fesâd bis-sa'y), bağy suçu kabul etmiş ve buna sebep olanları da bâği olarak vasıflandırmışlardır. Bu isyan suçunun cezasının da idam cezası olduğunu, fetvalarında açıklamışlardır. isyan eden Padişahın kardeşi de olsa, şer'î hüküm değişmeyecektir. Meselâ Yavuz Sultân Selim'in, birisi Şi'îlerle ve bir diğeri de eşkıya ile ittifak ederek Devlete isyan eden ve bağy suçunda aranan şartlara uygun bir şekilde bu suçu işleyen kardeşlerine karşı olan tutumu, tamamen şer'îdir. Fâtih'in kanun maddesindeki kardeş katlinin birinci grubunu, bu tip hâdiseler teşkil etmektedir. Ancak nazariyat bu olmakla beraber ve söz konusu madde bu şekilde tefsir edilebilmekle birlikte, tatbikat, her zaman nazariyatı takip etmemiş, kanuna rağmen, şartlar teşekkül etmeden idamlar verilmiştir. Beşikteki bir bebeğin öldürülmesini, elbette ki müdafaa etmek yahut buna uyuyor demek de mümkün değildir. Ancak Fâtih, kanunnâmesinde böyle bir durumu da emretmemektedir.

    Osmanlı tarihindeki kardeş katilleri ve idamların yarıya yakınının, bir had cezası olan bağy suçuna sokulduğunu verilen fetvalardan anlıyoruz. Ancak şunu da hatırlatmak istiyoruz ki, bazen bağy denilen had suçunun şartlan teşekkül etmediği halde, araya giren jurnalcilerin ve yalancı şahitlerin beyanıyla, Şeyhülislâmlardan bağy suçu imiş gibi fetva alındığı da görülmüştür. Kanunî'nin oğlu Şehzade Mustafa hakkındaki fetvalar buna misâl teşkil etmektedir. Bu konuda Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan şu belgenin izahları enterasandır:

    "Buğat yani asiler ise, Mülteka ve benzeri fıkıh kitaplarına göre, mevcut hükümete ve Padişaha karşı Müslümanlardan bir veya bir kaç kişi isyan etmeleri ve hükümetin emirlerine itaat etmemelerinden ibarettir. Müslümanlar, bağy ve isyanda ısrar ederlerse, idam olunurlar. Ancak fitneyi teskin için idamdan hafif cezalar yeterli ise, bunlar tatbik olunmalıdır. Şurası dikkat çekicidir ki, Mülteka'yı şerheden âlimler, bağilerin cinayetleri hakkında, çok geniş mânâlar vermişlerdir. Meselâ Padişah'ın meşru emirlerine karşı her nevi itaatsizliği ve umumi rahatı (nizâm-ı âlemi) ihlal edecek her çeşit kıyam, hareket, fitne, fesad, insanları katl, malları gasp ve devlet işlerini engelleme gibi halleri, bağy saymışlardır".

    Netice olarak bağy suçunu işleyen Padişahın kardeşi de olsa, eğer unsurları tahakkuk etmişse, gereken cezayı vermek, elbette ki şer'îdir. Ancak islâm hukukunun hükümlerine aykırı olarak, şunun-bunun tahrikiyle unsurları tam teşekkül etmeden insanları dünyevî saltanat uğruna idam etmek, elbette ki şer'î değildir. Aksini kim iddia edebilir ki?

    Osmanlı Devletinde devlete isyan suçunun cezası olarak ortaya çıkan öldürme vak'alarından bazıları şunlardır:

    Osman Bey'in Amcası Dündar Bey (Olay kesin değildir); I. Murad'ın oğlu Savcı Bey; I. Murad'ın kardeşleri Halil Ve ibrahim; II. Murad'ın kardeşi Mustafa; II. Murad'ın amcası Düzme Mustafa; Yavuz Suttan Selim'in kardeşleri Korkut ve Ahmed; Kanunî Sultân Süleyman'ın oğlu Bâyezid ve bunun beş oğlu.
    0 ...
  11. 7.
  12. insan işidir.

    neden direkt osmanlı'ya indirgendiğini de anlayabilmiş değilim. benim bildiğim her imparatorlukta bu tip kavgalar, ölümler oluyordu. aslına bakarsan, kimin kimi öldürdüğü çok da zkimde değil.

    ama insan taht için öz kardeşini öldürüyor, bu acayip. hani kendi kardeşimi düşünüyorum da, abov diyorum.
    0 ...
  13. 8.
  14. 9.
  15. Şehzade isyanlarının ve şehzadeler arasındaki saltanat mücadelelerinin Osmanlı tarihinde önemli bir yer işgal ettiğini bilmeyen yoktur. Her şeyden önce şunu tebellür ettirmekte yarar vardır. Bir şehzadenin, sultanlığını ilân etmiş bir diğer şehzadeye karşı gelmesi ve saltanat iddia etmesi, tamamen bir bağy suçu mahiyetindedir. Ve cezası idamdır. Ancak saltanat iddiasına kalkışmadan evvel idam edilmişse, ya siyâseten katl yani fesadın kuvvetle muhtemel olmasından dolayı nizâm-ı âlem içün yahut zulmen idam edilmiştir. Şimdi bu gözlükle hâdiselere bakalım:

    a) Orhan Bey zamanında üç idam hâdisesi yaşanmıştır. Bunların her üçü de had cezası mahiyetinde yani bağy devlete isyan suçunun cezası olarak tatbik edilmişlerdir. Zira Orhan Bey'in kardeşleri Halil ve ibrahim'in Padişaha isyan ettikleri ve saltanat mücadelesine giriştikleri bir vâkı'adır. isyan sonucunda katledilmişlerdir ve siyâseten katl ile hiç bir münasebeti yoktur. Orhan Bey, ayrıca kendi oğlu Savcı Beyi de, bizzat kendisine isyan ettiği ve ordu toplayarak babası ile savaşmaya bile cesaret ettiği için idam ettirmiştir. Hatta Bizans veliahdı Andronikos ile dahi babası aleyhine ittifak kurduğunu tarih kitapları kaydetmektedir. Bunun cezası, Orhan Bey istemese dahi, islâm hukukunda idam cezasıdır.

    b) Yıldırım Bâyezid devrinde ilk defa siyâseten katl veya şayet siyâseten katlin şartlan gerçekleşmemişse ki bunu tam olarak bilmiyoruz- o takdirde bir nevi zulüm yaşanmıştır. Zira Yıldırım Bâyezid, çevresinin tahriki ile, henüz herhangi bir isyana yahut saltanat kavgasına girişmeyen kardeşi Ya'kub'u, ileride saltanat iddiasına kalkışmasın diye katl ettirmiştir. Osmanlı tarihçilerinin saltanat uğruna öldürülen ilk insan olarak tesbitleri doğrudur. Bazı araştırmacılar, hukukî cihetini bilmediklerinden bunu tenkid etmişlerdir. Zira daha önceki idamlar had cezasıdır ve bağy suçunun cezası olarak tatbik edilmiştir. Bu ise, ilerde fesada sebep olur korkusuyla siyâseten katl yoluyla idam ettirilmiştir. Osmanlı tarihçilerinin tesbiti doğrudur.

    c) Osmanlı Devleti'nin en karışık devresi olan Fetret Devrinde, Mehmed Çelebi, kardeşleri isa Çelebi ile Musa Çelebî'yi kendisine isyan ettikleri ve hatta saltanat için orduları karşı karşıya geldiği için bağy suçunun had cezası olan idam cezası ile cezalandırmıştır. Aynı şey, sonradan ortaya çıkan kardeşi Mustafa Çelebi için de geçerlidir. Bunların idamlarında siyâseten katl söz konusu değildir.

    d) Fâtih'in babası II. Murad'ın amcası Mustafa Çelebi (II. Düzmece Mustafa), uzun süren saltanat mücadelesine girişmiş ve hatta Osmanlı ülkesinin Bizans ile paylaşılmasını da göze alarak imparator Manuel ile gizli ittifak dahi kurmuştur. Uzun mücadelelerden sonra yakalanarak bâği muamelesi görmüş ve idam edilmiştir. Bu bir had cezasıdır. II. Murad'ın küçük kardeşi Mustafa Çelebi de, Karamanoğulları ve Germiyanoğullanmn tahrikiyle Bursa'ya yürümüş ve had cezası olarak idam edilmiştir. Yani bu dönemde de, siyâseten katl cezası mevcut değildir.

    e) Yavuz Sultân Selim, iki kardeşini, kendisine isyan ettikleri ve bâğî oldukları için, had cezası olan idam cezasıyla cezalandırmıştır. Gerçekten Sultân Korkut, topladığı ordu ile Padişah'a isyan etmiş ve sonunda yakalanarak cezası olan idama şer'an mahkum edilmiştir. Diğer kardeşi Ahmed ise, sadece saltanat mücadelesine kalkışmamış, ayrıca bu mevzuda Osmanlı'nın can düşmanı olan Safevî devleti ile de ittifak kurmuştur. Neticede yakalanarak, had cezası olan idam cezasına çarptırılmıştır.

    f) Kanunî Sultân Süleyman, rakipsiz sultan olduğu için, kardeş katli mevzu bahis olmamıştır. Ancak Kanunî, kendi çocuklarının idamına karar veren bahtsız Padişahlardandır. Karısı Hürrem Sultân ve çevresinin tahriki ile, kendisini tahttan indirmeye azmettiği ve Padişah olmak isteği ile isyan ettiği şayiasına inanarak, bâğî vasfıyla Şehzade Mustafa'yı idama mahkûm eylemiştir. Bu idam kararı, görünürde bağy suçunun cezası olarak had cezasıdır. Ancak bu meselede hem fetvayı veren müftünün, hem kararı veren kadının ve hem de bunları tasdik edip icrası için emir veren Kanunî'nin, yanıldıkları veya yanıltıldıkları bir vâkı'adır.

    Diğer bir hazin tablo da Şehzade Bâyezid'in idamında yaşanmıştır. Kanunî'nin iki oğlu olan Selim ve Bâyezid, 1558 yılına kadar iyi geçindikleri halde, bu tarihten sonra saltanat hırsıyla araları bozulmuştur. Aradaki jurnalcilerin tahriki ile Şehzade Bâyezid, ordu toplayarak kardeşi Selim'in üzerine yürüdü. Bu hareketi isyan kabul edildi. iran'a iltica eden Bâyezid, kardeşi Selim'e teslim edilince, Ebüssuud'un fetvasıyla bağy suçunun had cezası olan idam cezasına mahkûm edildi. Bu hâdiseyle alakalı örnek fetvaları yukanda zikretmiştik.

    III. Mehmed ve III. Murad devrindeki olayları yerinde inceleyeceğiz. Zira asıl haksızca yapılanlar bunlardır.

    h) I. Ahmed devrinde saltanat usûlünde ciddî bir değişiklik mevzubahistir. Artık amûd-ı nesebi yani Osmanlı sülalesinden en büyük olanının padişah yapılması usulü kabul edilmiştir. Gerçekten I. Ahmed vefat edince, şehzadeleri bulunmasına rağmen, ailenin en büyük ferdi olan amcaları Şehzade Mustafa tahta geçirilmiştir. Bu kaide, kardeş katli hadisesini tamamen ortadan kaldıramamışsa da, gevşetmiş ve son derece azaltmıştır.

    işte görüldüğü gibi tatbikattaki durum farklıdır. Bir kısmı, tamamen şer'î hükümlere uygun olarak bağy suçunun had cezasını tatbik etmekten ibarettir ve bunlara siyâseten katl demek hatalıdır ve meseleyi bilmemekten ileri gelmektedir. Zira Padişah istemese de bu ceza mukadderdir. Devlete isyan edenin cezası elbette ki idamdır. Bir kısım uygulama ise, siyâseten katl müessesesine yani Fâtih'in Kanunnâmesinde "ekseri ulemâ tecviz etmişdür" dediği usule uygundur ve fıkıh kitaplarında şartlarına uyulmak kaydıyla açıklanmıştır. Bir diğer grup ise, ne şer'î hükümlere ve ne de Fâtih'in Kanunnâmesinde ifade ettiği, fıkıh kitaplarında da tecvîz edilen siyâseten katle uymaktadır. Elbette ki bu uygulamalar, gayr-ı meşrû'dur. Fâtih'in Kanunnâmesi de bunu emretmemektedir2.
    0 ...
  16. 10.
  17. 11.
  18. yeri geldiğinde osmanlıyla övünen türk beyinlerin böyle durumlarda osmanlı devletinin başındakierinin türk olduğunu unuturmasına sebep olan durumdur. barabarca yapıan birşeydir.
    0 ...
  19. 12.
  20. kontrolsüz hırsın insana yaptırabileceklerine bir örnektir.
    0 ...
  21. 13.
  22. Osmanlı meşru olan bir eylemdirki osmanlıda tahta kimin oturacağı yaşa göre falan belli dağildir. bu şehzadelerin mücadeleliriyle belli olur, bundada her yol mübahtır. kimi zaman ilerde bir taht kavgası çıkmaması için çocuklar bile öldürülürdü.
    0 ...
  23. 8.
  24. 9.
  25. modern şeklini Esad yapmaktadır. Ama bu durumda entrika yapan, gaz veren sultanlara da modern olarak amerika diyebiliriz...
    2 ...
  26. 10.
  27. 11.
  28. günümüz şartları gibi düşünülmemesi gereken durumdur.

    500 yıl önce ya da 1000 yıl önce tüm dünya üzerinde bu durum günümüzde ki gibi algılanmazdı.

    tüm devletler bekalarını sürdürebilmek için bu tip girişimleri yaşamıştır.

    mesela osmanlı da 10 erkek kardeşin tamamı da tahta talip olduğunda bu durum mücadeleyi de beraberinde getirirdi.

    eğer taht savaşı yaşanmazsa osmanlı 10 parçaya bölünürdü. tüm dünyaya hükmeden osmanlı imparatorluğu olmazdı.

    bu tüm dünya devletlerinde böyle olmuştur zaten. taht adayları birbirleriyle mücadele vermiştir.

    tekrar söylüyorum günümüzde ki bilinçle düşünmeyin, o zamanın şartlarına göre bakın.

    bu zamanda hangi birimiz kardeşimize kıyabiliriz?

    düşüncesi bile insanı rahatsız etmekte di mi?

    ama o zamanlar farklıydı, o zaman ki anlayış-izan günümüz gibi değildi.

    bunu ''kardeşi öldürmek'', ''adice cinayet'' gibi adlandırmak duruma düşünsel bazda hakim olmamaktır.

    bu mücadeleler keşke olmasaydı ama insanoğlunun doğasında vardır gücü elde etmek.

    o zamanın şartlarına göre bu mücadeleler normaldi, her şehzade bu mücadeleye gireceğini bilirdi.

    günümüz şartlarında bu yaşansa adı elbette ki ''adice cinayet'' olarak telaffuz edilebilir.

    bu tip başlıkların, daha çok ''osmanlıya laf geçirmek'' üzerine olduğunu da bilmekte fayda var.
    6 ...
  29. 12.
  30. devletin menfaati için biricik kardeşini feda etmektir.
    3 ...
  31. 13.
  32. 11.
  33. Siyasi otoriteyi güçlendirmek için osmanlı da uygulanan yasa. Başarılı olmuştur.
    0 ...
  34. 12.
  35. insanoğlunun yükselebileceği en pis seviye. makam, mevkii, para, güç için değil sadece masum insan canına; kendi kanına, hatta kundaktaki bebeğine kıymak.

    resmen ruh hastalığı. en ağırından.
    0 ...
  36. 13.
  37. Zaten uvey kardeşler ve farklı farklı buyuyorlar arada sevgi olmuyor en büyük çocuk veliaht görülüo sonraki zamanlarda zaten sistem değişti ve en büyük geçmeye başladı o yüzden her dogan çocuk tehlike oluşturuyordu ve o yüzden plduruyorlardi.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük