"tomurcuk" ya da "early grey" olarak adlandırılan kokulu çayların içindeki ana madde bergamut esansıdır. esasen bu esans, bergamut meyvesinden elde edilen bir tür bitkisel yağdır. aktarlardan temin edilir. küçük bir demliğin içine 5-6 damla ilave edilmesiyle, müthiş kokulu bir çay elde edilir. böylece bir tomurcuk çay paketi fiyatına alınacak olan bir küçük şişe esans ile aylarca lezzetli çaylar demlemek mümkündür.
Ayrıca tadında bir çay demlemek için aşağıdaki formül takip edilebilir:
- odun ateşi üzerinde, ya da odun ile yanan semaverde demlemek kesinlikle çayın tadına tat katacaktır.
- porselen bir demlik tercih sebebidir.
- demliğe istenilen miktarda çay konduktan sonra, üzerine soğuk su ilave edilip, çayın boz rengi suya geçince su dökülür, çay demlikte bırakılır.
- içinde ıslak çay olan demlik, kaynayan su dolu çaydanlığın üzerine konulur, ocağın altı kısılır, çay kuruyup kendisini çekene kadar beklenir.
- kuruyan çay, bir çay kaşığı yardımıyla dağıtılır, üzerine ağır ağır kaynar su ilave edilerek demleme işlemi gerçekleştirilir.
- çaydanlıktaki su eksildiği için, ilave olarak soğuk su konmaz. ya, aynı anda iki çaydanlık birden kaynalılarak, diğerinden eksilene ilave yapılır, ya da kettle benzeri bir aletle hızlıca su kaynatılarak eksilen çaydanlığa dökülür. ama kesinlikle çaydanlıktaki eksilme soğuk su ile tamamlanmaz.
- bu standart işleme ilave olarak, kaynar su demliğe dökülmeden önce çayın üzerine, kabuk tarçın, kakule, karanfil, bergamut esansı gibi bazı lezzetlendiriciler tek tek ya da bir arada olarak ilave edilebilir. ilave lezzetlerin miktarı, kişinin damak zevkine göre deneme yanılma yöntemiyle ortaya çıkacaktır.
çaykur tiryaki ve lipton earl grey karışımı çayı güzelce demleyin. demlenirken çaydanlığın su kısmı kısık ateşte kaynasın. 15 dk sonra afiyetle içiniz.
servis önerisi: şekersiz için.
öğrenci olanlar ve maddi durumu kısıtlı olanlar için:
doğuş çay ya da sıradan bir çay alın. sonra bim'de 1 lira'ya satılan tomurcuk çayından 2 çay kaşığı katın çayın içine. mis gibi. ucuz yollu ve leziz. imkanınız varsa lipton poşet çay da katabilirsiniz tomurcuk yerine.
çayınız.. muhakkak birkaç çay çeşitleriyle harmanlanarak oluşturulmuş olsun. çay-kur'dan tiryaki çayı, turist çayı ve filiz çayı; lipton'dan doğu karadeniz çayı, orijinal lipton çayı, golden ceylon çayı ve doğadan çay tavsiyemdir. hele bunların alayını karıştırıp da içerseniz şahane bişey olur. deneyin görün.
çay yapraklarını, demlemeden önce boşa yıkayıp da ziyan etmeyin hocam. bi işe yaramadığı gibi çayın da tadını kaçırır. ayıp edersiniz.
bulanık suyla çay demlemek, doğan görünümlü şahin marka arabayla kız etkilemeye benzer. sonuç alamazsınız. nispeten temiz su kullanın.
çayı demledikten sonra demlik kısmının ucunu, ya aliminyum folyoyla, ya da gazete kağıdıyla kapayın efenim. buhar çıkmaz. çıkmayan buhar çayı daha güzel demler.
demledikten en az yirmi dakika boyunca demliğin kapağını açmayın. yazık edersiniz yoksa. azıcık sabredin.
"ay içicem ama çooookk çok açık olsun şekerim. imamın abdest suyundan biraz kıvamlı lütfen." "hacoli bana sırf dem koy. koyu içiyorum." "tavşan kanı olsun la. duble kanlı olsun benimki." diyenlere itibar etmeyin. sırf çaydan veya sırf sudan oluşan çay, çay değildir. başka bişeydir. siz ortasını bulun çay koyarken. her türlü içer onlar zaten. merak etmeyin.
çay demliğine kafanıza göre limon, filiz, tarçın, karanfil eklemeyin. bir demliğe herhangi ek madde koyarsanız, özü demliğe geçer, kalan çayları hep aynı konseptte içersiniz. yine yazık olur.
ha bi de... mümkünse cam bardakta ya da fincanda için. tadı başkadır. porselen uymaz. onunla kahve için siz.
demliğe içilcek bardak miktarı kadar çay * koymak, suyu çok iyi kaynatıp çayı öyle demlemek ve en önemlisi demlenmesi için kısık ateşe koyarak suyun tekrar kaynamasını beklemek ayrıca demini iyi alması içinde 1 tane küp şekeri demliğe atmak.
poşet çay olmamasına dikkat edilmelidir.
çayı demlemeden önce kaynamış suyla,
demliğin içine gezdirerek biraz dök,
çayı yıkamış olmak için,
suyu boşalttıktan sonra,
demleyebilirsin..*