tarihe geçen romantik bir jest, aşka adanan bir başyapıttır.
--spoiler--
Hindistan'daki Babür imparatoru Şah Cihan, 1631'de, 14. çocuklarını dogururken ölen karısı Mümtaz Mahal için Tac Mahal'i yaptırdı. Bir aşka adanan dünyadaki en büyük, en güzel yapıt olan Tac Mahal, 22 yılda inşa edildi ve inşaatta 22 bin işçi çalıştı. Şah Cihan, bir daha benzerini yapamasın diye ustabaşının sağ elini kestirdi. Tac Mahal, dünyada en fazla turist çeken yerlerden.
--spoiler--
türk-islam mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan hindistan'daki türbe.
mimar sinan'ın öğrencileri mehmet isa efendi ve mehmet ismail efendi'nin anadolu'dan gelen türk işçilerle yaptığı dünyanın 7 harikasından biri.
efsane odur ki; bundan daha güzel bir yapı yapmamaları için, türbenin yapımında çalışanların gözleri kör edilmiş ve eli kolu kesilmiş. bu efsane, şah cihan ve karısının aşkının büyüsü yanında pek dillendirilmez. en az bu aşk kadar, enteresan bir efsanedir aslında.
Aşkın gözle görülür hali. bahçesinden içeri girer girmez hiçbir şey yapmasanız da tüylerin diken diken olduğu, sanki şah cihan'ın halen oralarda gezdiğini gördüğünüz, kanımca dünyanın dört boyutlu tek alanı. gündüz gördüm ama ömrüm yeterse bir kere de dolunayda gitmek istiyorum.
şah cihan'ın oğlu tarafından tahttan indirilmesine sebep olan yapı hatta öyle ki tac mahal yüzünden zaten güçlükle ayakta duran ülke ekonomisi iyice dibe vurmuş ve isyan çıkmıştır. tac mahal bana göre tamamlanamamış bir projedir. hemen arkasında akan nehrin yanında yine şah cihan tarafından yaptırılmış bir kule daha vardır. şah'ın amacı tac mahal ile bu kule arasında bir köprü kurmaktır. bu olmamış yerine şah cihan o kulenin içinde zindan hayatı sürmüştür. tac mahal simetrik yapıdır, simetriyi tek bozan ise ortasındaki şah'ın mezarıdır. bunu da oğlu yaptırmıştır. yanlış hatırlamıyorsam uğruna saray yapılan ercümend banu begüm( mümtaz mahal) ise otuzlu yaşlarında, 14.doğumunda ölmüştür.
anadoludan getirilen türk işçiler tarafından yapılmıştır.yapımı için 20000 kişi çalışmış, 1632'de başlayan inşaatın bitmesi 22 yılı bulmuş, 40 milyon rupiye malolmuş, 75 metre yüksekliğinde, saf mermerden yapılmış anıt mezar.
türk ırkına yakışmayan bir mabet.
osmanlıdan birkaç padişahı saymaz isek tarihteki tüm türk komutanları ve hükümdarları halkını düşünmüş ve aşırıya kaçan görkemli bir hayat sürmemişlerdir.
babür şah ve şah ismail gibi muhteşem türkler çok mütevazi kabirlerinde uçmağdayken bir şahın karısı adına yapılan bu mabet tamamı ile israftır.
aşk, vefa ve mimarinin birleştiği en kıymetli eser.
vefat eden eşinin ardından onun hatırasına yaptırır şah cihan bu eşsiz eseri, ve anlatıldığına göre günbatımlarında, Tac Mahal'in karşısına düşen kaleden seyredurur ve yad eder o çok sevdiği kalbi.
her şeyin içinin boşaltıldığı, tüm duyguların günübirlik tüketildiği çağımızda, vefa ve sevdanın keşistiği yerde durabilmeyi başaranlara ivme olur şah'ın yüce sevgisi.
güneş ışıklarıyla çehresi değişen, her an birbaşka güzelleşen bu nadide eseri seyretmek ise hüzünle karışık bir huzur verir insana.
namına layıktır Tac Mahal, gerçek bir dünya harikasıdır.
20 bin kişinin yapımında çalıştığı Taç Mahal'in tamamlanması 22 yıl sürer. Mermer yüzeylerin içine binlerce değerli ve yarı değerli taş yerleştirilmiş, hattatlık eserleri için siyah mermer kullanımmıştır.inanılmaz bir işçilikle yapılan mermer panolar, güneş vurduğunda dramatik gölgeler oluşturur. Yapıldığı yıllarda gümüş kapılar, içeride altın parmaklıklar kullanılmış, kraliçenin mezar taşının üzerinde ise incilerle bezeli bir kumaş örtülmüştür.
Acıklı olan ise, 1658 de oğlu kendini imparator ilan etmiş ve Şah Cihan'ı Agra'daki kalede ölene kadar 9 yıl boyunca esir tutmuştur. Şah Cihan'ın kaledeki manzarası ise Taç mahal'in uzaktan görüntüsüdür..
1631'de Hindistan'ın moğol imparatorunun karısı 14. çocuğunu dünyaya getirirken öldü. 36 yaşındaydı
ve 18 yıllık evliydi.. kocası Şah Cihan sadece çok sevdiği karısını değil, siyasi bir danışmanını da kaybetmişti.2 yıl boyunca yas tuttuğu söylenir. (bir veriye göre saçları acıdan bembeyaz olmuştu)
Karısının anısına değer, dünyada bir eşi daha olmayan bir mezar yaptıracağına yemin etti ve başarısız olduğunu çok az kişi iddia edebilir.
Arjumand Banu, Mümtaz Mahal (sarayın seçilmişi diye de bilinir,)anısına isminin bir kısaltması olan eşsiz ve unutulmaz bir hatıraya sahip oldu.
Taç Mahal !
mimarlığını, mimar sinanın öğrencisi olan, mimar yusufun çıraklığını yapmış olan isa efendidir. mimar sinan ın ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra yapılmasına rağmen mimar sinandan izler taşımaktadır.
aşk eseri tac mahal, 1983'ten bu yana unesco'nun dünya miras listesi'nde yer almaktadır. 7 temmuz 2007 tarihinde, dünyanın yeni yedi harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.
girişi çok küçüktür ki bunun sebebi sadece karısının girebileceği kadar olmasıymış. ( demekki karısı çok kısaymış )
eseri yapan mimarların kolları kesilmiş diye söylenir aynısından bir daha yapılmaması için.
karısı, ölmeden önce şah cihan dan 3 şey ister. çocuklarına karşı her zaman saygılı ve kibar olucaktır, yeniden evlenecektir ve onun için bir anıt yaptıracaktır.
şah cihan çocuklarına hep saygılı ve kibar olur, karısı için tac mahal i yaptırır ama * yeniden evlenmez.
tac mahal ay ışığında farklı, güneş ışığında farklı renklere bürünür. bu renkler kadının yapısını anlatmaktaymış.
1600lerde yaşanan trajik bir aşk öyküsü. Hint imparatoru Şah Cihan, gözdesi Mümtaz Mahal;e aşık olur. Kaşmirdeki Shalimar bahçelerinde gizli gizli buluşur ve sonunda evlenirler. Ne yazık ki mutlulukları çok kısa sürer; Mümtaz Mahal hastalanır ve ölür. Karısının ölümüne çok üzülen Şah Cihan, onun anısına ünlü Taç Mahali yaptırır. Kendisi de ölünce buraya gömülür. *