01 - tabula rasa
02 - the black mass
03 - a bleeding century
04 - submerging dreams
05 - c.r.y.
06 - forlorn till dawn
07 - an exhaustion
08 - the unfinished ceremony
işin ucunu kaçırmamak şartıyla deneyimler esastır. bakalım çekiçle vurunca kafa dağılıyo mu değildir yani esası... boş olan levhayı tecrübelerle doldurmaktır. işte bu yüzden sürekli akıl veren olgun insanlar vardır. onlar bazı şeyleri bizden daha iyi bilirler. levhayı doldurmuşlardır yani.
ilk olarak bir empirist olan david hume tarafından ortaya atılan düşüncedir. insan beyni boş bir levhaya benzetilir, buna tabula rasa denilmektedir. bütün bilgiler gözlem ve deneyler sonucunda elde edilir. mantıklıdır; zira her şey tecrübeyle sabittir değil mi?
episode 13'ün 2005 yılında çıkardığı albüme de adını vermiş parçası.
The journey keeps the sun by the shadows overgrown
Invincible infernal fragments of shroud
We'd demand and we'd soar
"I will die with an aimless suffer
I'm possessed in legions of despair..."
Through the mystic fillings of a tired womb
The new subsistence lies
Buried when the time of helpless pleasures withered in cries
Mutilate it from the deep
I can't taste loss or trust
I'm not shown...
Our mist is trampling...
The journey keeps the sun by the shadows overgrown
Invincible infernal fragments of shroud
We'd demand and we'd soar
"I will die with an aimless suffer
I'm possessed in legions of despair..."
On my own...
Now I see...
The earth is blind for me...
To see your scorn...
lost'un üçüncü bölümünün ismi. bölüm boyunca "lan herkes hayatına yenı bastan basladı kaza ile beraber vay anasını satim " cümlesini ağzından düşürmeyen şahsım bölüm adını görüp bir kez daha şoka uğramıstır.
ortaçağda avrupada öğrenciler balmumu kaplı bir levhayı bugünkü defterlerin yerine kullanırlar, ucu sivri bir metalle yazı yazıp sonrasında balmumunu düzleştirerek yeniden yazı yazılır hale getirirlermiş.
tabula rasa üstündeki balmumu düzleştirilmiş tablet anlamındadır latince.
aristoya göre beynimiz doğduğumuzda bir çeşit tabula rasadır yani bomboştur. deneyerek fikirler, inançlar oluşur. ya da 'tabula rasa in qua nihil est scriptum' denebilir bu duruma.
Tabula rasa veya tabula rosa David Hume'un ortaya attığı "boş levha" önermesine işaret eder. Bir empirist olan Hume'a göre, zihnimizde doğuştan gelen bir fikir yoktur. Bununla birlikte, Hume, nedenselliğe de karşı çıkar. Şeyler arasında kurduğumuz zamansal ve uzamsal ilişkiler, onların kendilerinde özellikleri değil, bizim deneyimsel alışkanlıklarımızla ilgilidir. (Buradaki "deneyimsel" kavramı bilinçli yürütülmüş bir aşama değil, salt tanıklıktır.) Olgular arasındaki bağıntıları, kendi yöntemlerimizle bilemez, sadece onlara atıflarda bulunuruz. Doğa kurallarla işlemez, formülizasyon sahibi değildir. insanlar, doğayı ya da olguları algılayabilmek için, sistemler, formüller, öncelik-sonralık ilişkileri kurarlar.
Sonuç olarak Hume, bireyin zihnini bomboş bir levhaya benzetir. Kavramlar, olgular, bilgiler, sonradan, gözlem veya deneyleme yoluyla zihinde yer alır.Bu Locke'un görüşü olarak bilinir.
epistemological teorisi.
insanların doğruklarında herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını yani boş olduklarını ve yaşadıkça dış dünyadan duyuları ve tecrübeleri ile bilgi birikimlerini oluşturduklarını işaret eden teori.
ayrıca ultima online'ın yaratıcısı olan richard garriott' ın yeni mmorpg oyununun adıdır.
beyaz sayfa, descartes'in bütün idealizmine karşı çıkıştır."ben felsefe yapmıyorum, sadece felsefenin üzerindeki tozları temizliyorum" demiştir locke. ayrıca belirtmek gerekir ki bu teorem ampirizmin en büyük dayanağını oluşturmuştur.
--spoiler--
"allah sizi annelerinizin karnından , birşey bilmez olduğunuz halde çıkardı. Ve size kulaklar, gözler ve gönüller verdi ki, şükredesiniz."
--spoiler-- nahl suresi - 78.
insan için düşünüldüğünde pek geçerli olmayan önerme/tanım. zita insan dünyaya boş bir levha gibi gelmez. kollektif bilinçdışının da izlerini taşıyan genetik bir donanımla gelir. tehlikeli olsa da indirgemeci bir yaklaşımla bilgisayar gibi düşünürsek, eve (dünyaya) geldiğimizde, bir işletim sistemi var. (windows).
bazı yazılımlar da var, üstelik bunlar uzun erimli yazılımlar. (ergenlik ve menapoz mesela, biz seçmiyoruz tarihleri)
yazılımların bazıları ise (din, milliyet vd) çağdan çağa, kültürden kültüre, daha sonra yükleniyor.
evet, birçok yazılım eksik (zira öğrenme ve deneyim henüz yok), ama boş levha değiliz.
Emprizm doğru bilginin kaynağının deney olduğunu savunur. Rasyonalizm akıma tepki olarak ortaya çıkmıştır. Emrpistlere göre doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Her şey sonradan öğrenilir. Yani doğuşla birlikte insan,zihni bomboş levha gibidir.(tabula rasa)