değişik bir konudur. aslında derslerde sayıların değişik tabanlarla yazılarak ayrı bir ders olarak uygulaması matematiğe entegre edilebilir. sonuçta matematik integral kurallarını bilmek değildir. çocuk matematiğin farklı yönlerini keşfedebilmeli.
Bahsi gectiginde kolayligi ve zevkli olmasi nedeniyle "Ayy ne kadar tatlı bi konuuu" seklinde bi tepki alinabilecek mat1 konusudur, ygs adaylarinin askidir.
Eğlenceli ve bir o kadar da önemli olan ama öğreten malların gerzekliğinden öğrencilere kavratılamayan, bilgisayar teknolojisinin temelini oluşturan matematik dalı. Biz günlük hayatta 10 tabanında işlem yapıyoruz ve rakamlarımız da 0...9 dur. Bilgisayar ise 2 tabanında işlem yapar ve rakamları 0 ile 1dir. Bu sıfır veya birler bilgisayar dilinde bit olarak adlandırılır. Bilgisayar sesleri videoları belgeleri resimleri hatta porno arşivini bile 0 ve 1 lerden oluşan sayılar şeklinde saklar ve işler. Bir de bunun kısa yolu vardır. 16 tabanlık sayı sistemi. Bu sistem de 2 tabanındaki çok uzun sayıları daha rahat ifade etmeye yarar. 16lık sayı sisteminin rakamları ise 0...9,a,b,c,d,e,f dir. Bunu bilgisayarın 16 bit şeklinde işlediği şeklinde de düşünebilirsiniz. Hatta 32 bit ve 64 bit hatta 128 bit olayı da 2lik sayı sisteminden türetilmiş ve bilgisayarların hızını artırmış sayı tabanlarıdır.
Neyse konuyu fazla saptırmadan biraz daha eleştiri yapmak istiyorum. Taban aritmetiği farkında olalım veya olmayalım hayatımızın her anında aslında. Ve öğrencilere sadece 2-8-16-32-64-128 lik sayı tabanlarını öğretmeyi başarabilse öğretmenler, elektronik-bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda okuyacak insanlar daha başarılı olacaktır. Dijital elektroniğin temeli olan bu tabanları zerre anlamadan mühendislik diploması alan insanlar var memlekette. Bu yüzden ee ülkemizin mühendisleri üretmek yerine masa başı iş arayışındalar.
Ancak bu tabanları kavratamadan(ki kendi kafaları da basmıyor aslında) 5-7-13 gibi sayı tabanlarında işlem yaptırmaya çalışıyor sevgili öğretmenlerimiz. Anlamayan öğrenciyeyse gerizekalı muamelesi yapıp kendisinde zerre kabahat aramazlar.
Şahsi görüşüm her zaman öğrenciye bir konu öğretilecekse önce öğrencinin dikkatini ve ilgisini o konuya celbetmenin gerekliliğidir. Ancak ne yazık ki özellikle matematik ve fizik öğretmenleri kendilerine yöneltilen "bu ne işimize yarayacak" sorusuna cevap vermekten aciz. Aciz olmanın yanında hiç araştırmaya öğrenmeye kendilerini güncellemeye ve öğrencilerinin sorularını cevapsız bırakmamak için hazır olmaya hiç niyetleri olmuyor. Durum böyle olunca da taban aritmetiği, matris, determinant, permütasyon, kombinasyonolasılık, türev, integral gibi geçmişin ve günümüz teknolojisinin temelini oluşturan konular sadece sınav geçmek,yüksek not almak için öğrenilen hatta öğrenilmesine gerek olmayan sadece ezberlenen konular olarak algılanıyor öğrencilerce.
Şahsen ilk fırsatta bu eksiği gidermek için bir kitap veya video seti hazırlamak istiyorum.
Neyse çenem düştü yine.
Matematik bilgim çoook yüksek değil ancak bir elektronik mühendisi olarak matematikte isteyenlere dilimin döndüğünce bu tarz bilgiler verip ufkunu açmaya çalışıyorum. Başarılı da oluyorum açıkçası.