Bağnazlık, doğru veya yanlı$lığa bakmaksızın bir fikrin savunmasını yapmak, kendi dinini, mensup olduğu dü$ünceyi veya ekolü her türlü dü$ünce ve inançtan üstün görmek. Taassup ta kör bir tarafgirlik ve doğruluğu hiç ara$tırılmadan kar$ıt dü$ünceyi inkâr vardır.
tek bir bakış açısında sınırlanmışlık bir nevi bilmek, öğrenmek yerine inanmak.
atatürk'ün 1923 yılında taassup ile hala geçerli olan bir sözü vardır: "Taassup cahilliğe dayanır. Bundan dolayı taassubu olan cahildir. ilim mutlaka cahilliği yener, o halde halkı aydınlatmak lazımdır."
dinsel inanis ile ilgili, su anki zihniyete ve yasayisa uymayan, gelişimi tikayan; ayni zamanda dinsel maske altındaki bütün dogmatik düşünce kaliplarina taassup diyoruz. ve bir kesim tarafından da bunların 'gerçek' din ile uyusmadigi ispatlamaya calisiliyor. sürekli 'gercek islam bu değil' diyenlerde buna rastlayabiliyoruz. yani sistemin aslında mükemmel olduğu, ve fakat kotu niyetli, akli kit insanlarca yanlis anlamlar verildiği söyleniyor.
peki sunu neden düşünmüyoruz, belki de taassup denilen şey içinde beslenen sistemden o kadar da münezzeh değildir? yanlis olan, kirilmasi gereken o sistemin kendisidir belki de..