hiç bir siki beğenmeyen timin iş başında olduğunu gösteren durum. ne yapılsa karşı çıkın ne olsa türkiye bir halt yapamaz ancak dışarıdan alır kendi yapsa da beğenmezsin neden yapıcı muhalefet değilsin de ondan. belli parçaları ithal olabilir ama bunu niye eleştiriyorsun.
abd tanklarında alman malı namlu kullanılıyor, bir allahın abd liside çıkıp "yerli değil yea" diyormudur? çatır çatır satıyorlar değil mi abd malı diye? üretimini takır takır yapıyor değil mi abd?
alman savaş gemilerinin radarı hollanda yapımı, bazı abd uçakları kanada yapımı motorla uçuyor.
sen %100 yerli bir helikopter yapmaya kalksan 30 sene sürer, neden motorunu almayacakmışsın?
ufak tefek sorunlar elbette olur, en popüler örnek abd nin sadece geliştirme kısmına 85 milyar dolares harcadığı f-35 hala yağmurda uçabilecek düzeye bile gelmedi.
ama esas sıkıntı bu değil, ülkede güzel şeylerin olması, kim bilir bu helikopterin dağdaki dhkpc eniklerine cehennemi yaşatacak olmasıdır.
malum şehir koluna polisimiz kök söktürüyor, dağ kadrosuda olurda gene coşarsa ona da cevap hazır.
T129A, B1 ve B2 olarak 3 seride üretilecek olan helikopterdir. Gövde tasarımı italyan A-129 helikopteriyle hemen hemen aynıdır, çalma çırpma yoktur teknoloji satın alma vardır. Amerika'yı yeniden keşfetmeden mevcut teknolojinin üzerine ekleyerek üretme amacı güdülmüştür ve doğrudur. Bazı çekemeyenler italyan helikopteri dese de en güzel cevap böyle modernlikte ve kapasite de bir helikopteri italya'nın üretemiyor olmasıdır. Kısaca modellere değinmek gerekirse T129 A modeli 9 adet üretilmiştir ve sadece burun kısmındaki 20 mm makineli topu ve güdümsüz hydra roketlerini kullanabilmektedir, acil ihtiyaç için böyle üretilmiştir. B1 olarak üretilmesi planlanan helikopterler ise tanksavar ve güdümlü füze de ateşleyebilecektir. Tanksavar olarak milli uzun menzilli tanksavar füzesi Mızrak-U , güdümlü füze olarakta sudan ucuz ama nokta atışı yapabilen Cirit yarı aktif lazer güdümlü füze kullanılacaktır. B2 modeli ise herkesin bildiği AH-64 Apache helikopterleri ayarında olacaktır. Apache'de bulunan longbow radarının milli olanı MILDAR takılacaktır. RF karıştırıcılar vb. yazılımların eklenmesi de planlanmaktadır. Stinger eklenmesi tartışmalıdır.
Bunca laftan sonra birisinin çıkıp Türk malı değil diyeceği gerçeği moralimi bozsa da umarım ülkeleri için gece gündüz çalışan mühendislerimizinkini bozmuyordur.
NOT: Pakistan, Libya, Ürdün gibi bir çok ülkeden talep var ancak önce kendimize üreteceğiz.
milli savunma bakanı vecdi gönül ün açıklamalarına göre dünyadaki benzerlerinden daha üstün olan helikopterin türk havacılık sanayisinin önemli bir yere geldiğini gösteriyor.
yeni motorları eski italyan helikopterdekine göre 3 kat daha güçlü olduğu için ağırlık merkezi problemi yaşıyordu. bunu çeşitli eksenlerde gideremiyorlardı. halletmişler hıammına. hayırlı olsun.
havacılıktan, özellikle de helikopterlerden anlamayanlar tarafından sıklıkla apache ah 64 ile kıyaslanan saldırı helikopteridir. apache ağır taarruz helikopteridir, t129 ise hafif saldırı helikopteridir.
apache özellikle soğuk savaş döneminde avrupa düzlüklerinde yaşanacak bir sovyet işgali durumunda sovyetlerin vurucu gücünün büyük bölümünü oluşturan tank filolarını avlamak için tasarlanmış bir saldırı helikopteri iken t129 ise daha çok türk silahlı kuvvetlerinin pkk ve benzeri oluşumlara karşı özellikle engebeli, yüksek rakımlı coğrafyalarda yürütülecek asimetrik savaş koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. T129 illa ki bir helikopterle kıyaslanacaksa muadili ah 1w süper cobradır.
lakin bu demek değil ki apache piyade unsurlarına ya da asimetrik savaşan unsurlara karşı kullanılmaz ya da t129 tank, zpt vs gibi zırhlı unsurlara ya da sabit koruganlara karşı kullanılmaz. savaşın gerektirdiği tipteki mühimmatlarla her iki helikopterde tüm düşman unsurlarına karşı etkili bir şekilde kullanılabilir(düşman deniz unsurları dahil).
iki helikopter arasındaki en bariz fark apache'nin daha ağır ve zırhlı gövdesi ve daha fazla mühimmat taşıma kapasitesi nedeni ile sahip olduğu güçlü motorlarıdır. lakin daha fazla zırh ve mühimmat taşımasını sağlayan motorları afganistan gibi rakımı sıklıkla 3000 metrenin üzerine çıkan yüksek coğrafyalarda yaşanan çatışmalarda beklenen verimi tam olarak verememekte ve aşırı zorlanan motorlar yüksek arıza-bakım oranlarına ulaşmaktadır.
yazının başında da belirttiğimiz üzere bu helikopter yüksek afgan dağlarında taliban avlamak için değil avrupa düzlüklerinde rus tanklarını vurmak için geliştirildi. O yüzden abd kara unsurlarını desteklemek için apachelerin yanında sıklıkla a10 thunderbolt ve ac 130 gunship uçaklarını da kullandı.
türk ordusu ise ağır taarruz helikopteri ihtiyacını halen yürütülmekte olan atak 2 projesi neticesinde karşılamayı planlamaktadır.
Sağdan soldan duyduğu atmasyon bilgileri yazmış bazı arkadaşlarımızında yorum yaptığı helikopter projesidir efendim.
Öncelikle bahsedildiği gibi türk ordusunun elinde apache helikopteri yoktur kobralar vardır ve sayıları çok azdır, sadece 8 süper kobra helikopteri vardır başta 10 olan bu helikopterlerin 2 adeti düşmüştür bildiğim kadarı ile 1 tanesi açıklanmasada kuzeyırak harekatlarından birisinde pkk füzesi ile düşmüştür diye bilinmektedir.. ATAK helikopteri aselsan ve agustawestland ortaklığı ile türk ordusu için yapılmaktadır, daha sonra başka ordularada yapılıp satılabilecektir (italya ve ingiltere hariç). PKK ile mücadelede saldırı helikopterlerine aşırı ihtiyaç duyulmaktadır, bu helikopterler başarı ile üretilirse bu sorunu ortadan kaldırmasının yanında türkiyedeki sanayi firmalarına çok büyük deneyim sağlayacak ve ileride %100 türk yapımı savaş helikopterlerinin yolunu açacaktır. 2013 yılında 9 adet helikopterin türk ordusuna teslimi planlanmıştır, italyadaki deneme uçuşlarında bu helikopterin değişik bir prototipi yere çakılmıştır , bu da kafalarda bağzı soru işaretleri doğurmuş.