T harfinin kısa kenarı çizim masasının kenarına bitişik haldeyken el ile yukarı aşağı hareket etirilerek paralel doğrular ve gönye yardımıyla da bu doğrulara açılı-dik doğrular çizilebilir.
solaklar için eziyete dönüşebilen alet. Öyleki t cetveli masanın sağına konur böylece rakamlar üste ve düzgün yerleşmiş olur. Solak mühendis, cetveli masanın soluna dayar. bu da numaraları aşağıda ve terste kalmasına sebep verir. Bir de teknik resim hocaları alışkanlık sebebi ile her zaman masaların solundan gider * oysa her geçişte solağın cetveline değerek resminin içine ederler.**
(bkz: solak olmak)
Mühendislerin genellikle Teknik Resim dersinde kullandıkları, T şeklinde, hiçbir çanta ve benzeri taşıma aracına sığmayan, çizimi kolaylaştıran cetvel türüdür.
fakültede sadece teknik çizim dersinde kullandığım cetvel türü. o dersten sonra bir daha görmedim. yalnız bunların ahşap olanlarının yerine kağıdı da gösteren plastik olanları tercih edilmelidir.
"autocad çıktı mertlik bozuldu" der gibi evin bir köşesinde boynu bükük kalan, arada bir koltuk altına kaçan nesneleri alma işine yarayan güzel bi abimizdir.
okulu kazanmadan önce kocaman resim çantasının içinde 65'lik te cetveli taşıyanları gördüğümde ne özenirdim. kazandım daha 2. günden lanet ettim taşımaya.. atsan atılmaz satsan satılmaz koysan koyulmaz ne otobüse binebildim rahatça ne de dolmuşa anasını satayım..
ucunda ki o çıkıntıyla masaya dayatılıp yatay çizgiler çizmeye yarayan aynı zamanda gönyeleride dik tutmasına yarayan cetveldir. eskiden çok görülürdü bunlar, öğrencilere -ohuyom ben yaaa havası verirdi.
ama artık kullanılmıyor. ne gerek var ki autocad varken... (kullandığım t cetveli fümeolup havalıydı swh)