türkiye ye sembolik padişahlık getirilmesi

entry7 galeri1
    7.
  1. türkiye'de herkes, kendi çapında, padişahtır.
    0 ...
  2. 6.
  3. türkiye'de herkes, kendi çapında, padişahtır.
    0 ...
  4. 5.
  5. 4.
  6. elbette aydın bir insan bir kişiye köle olmaya karşıdır. fakat amerika ve avrupa ülkeleri hariç çoğu yerde monarşi olmasa da ülkeyi diktatörler yönetmektedir. ingiltere japonya ve bazı gelişmiş avrupa ülkelerinde sembolik dense de krallık hâlâ vardır. bizde de yakın zamana kadar sembolik cumhurbaşkanı vardı. madem sembolik bir lider seçecen osmanlı ailesini niye kovdun ülkeden onları sembolik olarak seçerdin. Benim adaylarım

    (bkz: Orhan osmanoğlu)

    (bkz: abdülhamid kayıhan osmanoğlu)
    2 ...
  7. 3.
  8. türkiye'de sonuç vermeyecek ve saçma girişimdir. avrupa ülkeleriyle kıyaslanmayacak bir ülkedir türkiye. bu lafı ister iyi algılayın, ister kötü.
    0 ...
  9. 2.
  10. saçma sapan birşeydir. monarşiye ve kılıç zoruyla kan dökerek elde edilen yönetme hakkına sempati duyan insanların isteyeceği bir şeydir.
    1 ...
  11. 1.
  12. Bazı çevrelerin desteklediği, bazı çevrelerin desteklemediği düşüncedir. Destekleyen çevreler aynı ingiltere örneğinde olduğu gibi sembolik ve tam anlamıyla ''yetkisiz'' bir sistem düşünürler. Bunun faydaları olarak: önemli günlerde yapılacak törenler ve bunlara sembolik padişahın katılımı sayesinde sağlanacak halk motivasyonu, uluslararası ilişkilerde siyaset dışı görüşmeler yaptırarak dünyaya iyi izlenim vermek, sarayların etkin kullanımını ve kültür mirasını üst düzeyde korumak, bölücülüğü engellemek vb. nedenleri gösterirler. Bu çevrelerin desteklediği sistemi zihinlerde canlandırmak gerekirse: topkapı sarayında eski yeniçeri kıyafetlerini giymiş güvenlik görevlileri, kültür katliamlarının saray tarafından önlenmesi, sarayın aldığı ödenekle hayır işleri yapması, ihtiyaç zamanlarında sarayın halkı coşturması ve motive etmesi gibi özellikleri olan sistemdir.

    Karşı çıkan çevreler ise bunun ülkeyi eski sisteme götüreceğini, cumhuriyete ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne zarar vereceğini, mutlak suretle redd edilmesi gerektiğini savunurlar. Son olarak açık bir şekilde ortada olan şey günümüz koşullarında ülkemizde bu sistemin uygulanması gerçekten uzaktır ve ülke bu tip bir sistemi kaldıramayabilir. Atatürk'ün cumhuriyetimizi bu şekilde kurmasınında nedenide bu olsa gerek.

    Sembolik monarşi ile yaşayan devletlerden bazıları şunlardır:

    Avusturalya (Federal Meşruti Monarşi)
    Belçika (Meşruti Krallık)
    Belize (Meşruti Monarşi)
    Büyük Britanya (ingiltere) (Meşruti Krallık)
    Danimarka (Meşruti Krallık)
    Grenada (Meşruti Monarşi)
    Hollanda (Meşruti Krallık)
    ispanya (Meşruti Krallık)
    isveç (Meşruti Krallık)
    Jamaika (Meşruti Monarşi)
    Japonya (Meşruti Monarşi)
    Kanada (Meşruti Monarşi)
    Kuveyt (Meşruti Monarşi)
    Liechtenstein (Parlementer Monarşi)
    Lüksemburg (Meşruti Monarşi)
    Monako (Meşruti Monarşi)
    Norveç (Meşruti Krallık)
    Vatikan (Seçime Dayalı Mutlak Monarşi)
    Yeni Zelanda (Meşruti Monarşi)
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük