barış atay komşumuz. geçenlerde erkan baş ile birlikte yemek yediğim restaurantta karşılaştık onlar da müdavimmiş meğer. yarım saat kadar sohbet etme şansımız oldu. fikirler ve projeler tam halkçı ama uygulanabilirlik çok zayıf.
Türkiye işçi Partisi, kısaca TiP, 1961 yılında 1961 Anayasasının getirdiği özgürlük ortamında, 13 Şubat 1961'de 12 sendikacı istanbul Valiliğine verdikleri bildirimle kurulmuştur.
1962 yılında kurucular, aydınları partiye çağırdılar. Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Adnan Cemgil, Nazife Cemgil, Cemal Hakkı Selek, Yunus Koçak, Fethi Naci ve daha birçok aydın partiye üye oldular. Kurucular Doç. Dr. Mehmet Ali Aybar'a genel başkanlık önerdiler. Böylece ilk başkan Mehmet Ali Aybar oldu.
TiP, 1965 seçimlerinde %3 oy alarak TBMM'ye 15 milletvekili göndermeyi başardı. Çetin Altan'ın da aralarında olduğu bu milletvekilleri etkili bir muhalefet görevi üstlendiler. 1966 Senato kısmi seçimlerinde de bir senatörlük sağlayarak TBMM grubunu 16 üyeye çıkarmıştır.
1968 de Sovyetler Birliği'nin Çekoslovakya yı işgali partiyi ikiye böldü. Aybar işgali destekleyen Behice Boran ve arkadaşlarına tepki gösterdi ve 1969'da genel başkanlıktan istifa etti. 1969 seçimlerinde de %3 oy almasına rağmen, TiP'in önünün kesilmesi için seçim kanununun değişmiş olması nedeniyle ancak 2 milletvekilliği kazanabildi. Şubat 1971'de Aybar parti üyeliğinden de istifa etti.
12 Mart 1971 muhtırası sonrasında TiP kapatıldı. 1975 yılında Genel başkan Behice Boran önderliğinde yeniden örgütlendi ancak etkili olamadı. 1977'de TiP %0,1 oy oranıyla sadece 20.000 oy alabilmiştir.
12 Eylül 1980 darbesiyle TiP kapatıldı. 1987 yılında TiP, TKP ile birleşerek Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adını aldı. Bu parti daha sonra kendini feshetti. Bu partilerin kadroları daha sonra büyük ölçüde ÖDP'ye katıldılar.
Daha sonra Doğu Perinçek ve arkadaşlarının kurduğu işçi Partisi, TiP'le bağlantılı değildir.
Vakti zamanında yozgat ve konya'dan bile milletvekili çıkarmıştır. şimdi değil konya'dan ve yozgat'tan, ankara ve istanbul'da bile kürtler olmadan milletvekili çıkaramıyorlar.
ayrıca dedem de zamanında bu partiye oy vermiş idi. gerçi kendisi pek solcu-sosyalirt görüşlü değildi ama ondan bile oy alabilmeleri ayrı bir başarıdır.