ben neden ozaman yurtdışında calısmak zorundayım hala. ulkemde calısarak ev almak nerdeyse ımkansız bu acılardan bakalım yol yapmayla olmuyor halkın satın alma gucu ne kadar artı! ihracatımız ıthalatımızı gectımı carı acık 1, 2 mılyar dolarlara mı dustu? emeklılerımız emeklı olduklasrında rahat edebılıyormu halk saglık ıhtıyaclarını hızlı ve guvenlı alabılıyormu!
Ülkenin her türlü şeyini yabancılara ( özellikle araplara) sattığımız için ekonominin iyi gittiği sanılmaktadır. Biraz ekonomi bilen herkesin gerçeği görebileceği durumdur.
2009 yılında gerçekleşen dünya krizinde dolar aşırı bir şekilde değer kaybetmiştir ve bu da türkiyenin ekonomisini şu şekilde olumlu yönde etkilemiştir:
rakamlar gerçek değil anlaşılması için basittir.
1.9 türk parası = 1 dolar
türkiyede devlet kasasında var olan döviz rezervi; 10 dolar = 19 tl
türkiyenin dış borcu; 1000 dolar = 1900 tl
dünya krizi olur dolar düşer türk lirası değer kazanır;
1.5 türk lirası = 1 dolar
türkiyede devlet kasasında var olan döviz rezervi; 10 dolar = 15 tl
türkiyenin dış borcu; 1000 dolar = 1500 tl
------------------------------------------------------------------------------
şimdi;
döviz rezervindeki değer kaybı: 19-15= 4 tl
dış borçtaki değer kaybı: 1900-1500= 400 tl
400-4= 396 tl
yani devlet dış borcunu bu şekilde ve 396 tl azaltmıştır, gerçekte ise tabi bu rakam çok ama çok daha fazladır.
hükumet bu avantajı çok iyi kullanarak, dünya krizini bu şekilde teğet geçmesini sağlamıştır.
bir kaç sebebi var;
- halk olarak tüketim oldukça yüksek,
- devlet,ciddi anlamda özelleştirme yapmakta,
- kamu kurumları özellikle toki ciddi yatırımlar yapmakta
ülkenin en büyük şirketleri genelde bankalar ve beni asıl korkutanda bu, vatandaş ciddi anlamda bankalara borçlu, ev alındı, araba alındı,kredi kartları sayesinde insanlar daha rahat fakat ufak bir krizde bu borçları ödemek çok zor, görünende o.
erdoğan farkı. olum gelirler eşit dağılıyo artık lan zorunuza giymesin herkes kazanıyo artık. kiğılı kim ya sektör coştu kiğılı geri kaldı yabancı yatırım yapıyo.
arap ülkelerinden ve özelleştirmelerden gelen sıcak para ile. 5 10 sene sonra, demirel dönemlerinde ki ekonomiyi mumla arar bu halk görürsünüz. ortada ne bir üretim, ne bir yatırım, ne bir iş gücü vs. bir şey var.
yine aynı mantıkla yaklaşılıyor bu ekonomi meselelerine. evet türkiye ekonomisi öncesine göre iyi durumdadır. ancak hala avrupa ile karşılaştırılacak düzeyde değildir. yapısal reformlar gereklidir. tabana yayılmayan gelirler ve eşit vergi dağılımı vb. konularda hala avrupa nın çok gerisindeyiz.
çünkü rosava uludağ sözlükte yazıyor. kurduğu hayalleri buraya yazıp yok ekonomi öyle iyi yok ekonomi böyle büyüyor. nah büyüyor amk. içe doğru büyüme var halk bunu gayet hissediyor. rosava gibi haftalık 50 tl ile gecinen bir liseli için ekonomi gayet büyüyor evet.
Ekonomi bankalarla guclenir.akp once bankalari guclendirdi sonra ekonomiyi kaldirdi.ee tabi gecmiste yasadigimiz krizlerde deneyimli hale getirdi bizi.simdi gidiyosunuz avrupada insanlar mal mal geziyor bilmiyorlarki napcaklar adamlar aliskin degil.
acaba ekonomi deyince ne anlıyoruz onu sormak gerekir ekonominin iyliğinin tek kriteri vardır oda ülkede yaşayan insanların genelinin hayat standartlarıdır ki bu standartlara bakınca ekonominin avrupadan iyi olduğunu savunmak budalalıktır ha ekonomide ki gelişme hızı avrupadan iyi olabilir o ayrı bir konu.
bir kriter alırken bakış açısı insan odaklı değil sistem ve devlet odaklı olunca böyle tezatlar kaçınılmaz olur.
mevcut durumda en büyük avantaj bütçeye hep sadık kalındı ve planlı hareket edildi. bütçe hiç açık vermeyecekmiydi? çok çok açıklar verdi bu nasıl kapatıldı? yapılan zamlarla sigara alkol otomobil(ötv) benzin zamları açığı hep kapattı. bu nedenle 1 yıldır enflasyon oranı yüksekti çünkü bir anda zam kasırgasına tutulduk. peki büyüme bu durumda nasıl devam etti. bilindiği üzere dış ticaret açığı geçen yıllara göre kapanmaya başladı. kısa vadede kapanması söz konusu değil ancak orta ve uzun vadede alınmış kararlar yapılacak yatırım ve teşvikler bu süreci biraz daha hızlandıracak. en büyük avantaj sanayi üretimi ve enerjide yapılan yatırım ve teşvikler. ancak 2013 yılı bütün dünya için çok kritik geçecek ab'nin parçalanma yada toparlanama (bu kadar iflas etmiş ülke ile nasıl toparlanacaksa) süreci ekonomiye yön verecek keza yaşanan en önemli gelişme abd ekonomisinde ki toplarlanma kırıntıları sonrasında ne olur bilinmez ama herşey diken üzerinde tüm bunlar neticesinde nasıl etkileniriz? her halükarda çok etkileneceğiz.