kanal yöneticilerinin reklam ücretlerini artırmaktansa reklam sayısını artırma yoluna gitmeleri nedeniyle oluşan saçmalıktır.
dünyada dizi dediğinizin belli kuralları vardır. 20-45-60 dakika sürer dizi dediğiniz. bunlara 1-2 dakika eklenebilir tabiî. kaldı ki 60 dakika bile pek tercih edilmez çünkü zahmetlidir.
yapım aşamalarına bakarsak:
90 dakika dizi demek haftada bir uzun metraj film demektir.
90 dakika demek bir senaristin haftada 90 sayfa yazması demektir. (bu işin belli kurallara bağlandığı ülkelerde senaristlerin sayısı çok daha fazladır. türkiye'de 5-6 kişilik bir takım yazar.)
90 dakika demek set ekibinin haftada altı gün, günde 15-20 saât çalışması demektir.
90 dakika demek tüm sahneleri aynı yönetmenin çekmemesi demektir. yardımcı yönetmenler çeker. bu nedenle devamlılık hataları ve saçma sapan kadrajlar falan gırla gider.)
haydi, oyuncular falan iyi paralar alabiliyorlar da set çalışanları için böyle bir durum da söz konusu değildir. "yeter ki işim olsun" diye düşünen ayda 1000 lira civarına çalışan set görevlileri saymakla bitmez. bunlara fazla mesai falan için de ek ücret verilmez.
en son hatırladığım kurallarda
rtük kararıyla bir yayın
en az 20 dk sürmeden reklama giremez.
bir reklam
en fazla 7 dk sürebilir.
ve kanal yöneticileri dizi alırken işte bu süreye göre hesaplarsanız diye şart koşarak dizi alırlar.
süreyi öyle bir ayarlayın ki.
4 reklamı falan bulsun diye anlaşıyorlar.
ondandır dizilerin ağııııırrr ağıırrrrr gitmesi.
okanında çok diline düşmüş bir olaydır.
setlerde bulunmuş veya çalışmış biri varsa anlatabilir mi? nasıl oluyor bu durum? bir ekip nasıl oturup bir sezonda ikişer saatten elli bölümlük dizi çıkartabiliyor?
Türk dizileri başlar ve bir daha bitmez allahım yarabbim one bitmezmi bu dizi dedirtir oysaki yurtdışında diziler standdart 72 bölüm filandır. Reklam aralarıda uzundur buda cabası