türkiye tarım ülkesidir, genç nüfus oranı fazladır.. artık yeni tanımlar bulmaları lazım heralde. iyi olunan tüm alanlar birer birer yok ediliyor. önce genç nüfus azaldı. şimdi de tarım ve hayvancılık bitmek üzere. her alanda tamamen dışa bağımlı bir ülke haline getirmeye çalışıyor.
kisa bir ornek vermek gerekirse , eskiden devlet tutun ureticisine urettigi tutunu satin alma garantisi verirdi. sonrasinda devlet bu tutunu su an birer birer kapatilmis olan tutun fabrikalarimizda islerdi. ama daha sonra liberal politikalar sonucunda tutunu disardan almaya basladik. ustelik daha ucuzaydi ne gerek vardi ki uretmeye.sonrasinda ne oldu tutun ureticisi malini satamaz , tarlada bana yardim etsin die yaptigi bolca cocuga bakamaz hale geldi. sonra da bir umut buyuk sehire tabiki.
yukardaki ornekleri bircok urun icin verebiliriz.kisa vadede yurt icinde uretebilicegin urunu , yurt disindan almak karli gozukebilir.ancak uzun vadede tam bir fiyasko olacagini goremiyoruz malesef.
10. yil marsinda demir aglarla ormemismiydik tum yurdu bastan basa.sonra noldu ford araba satsin yeni pazar acilsin diye sokuldu bu demir yollari yada unutuldu.cunku bize bedava karayolu taahut edildi , yapildi. demiryolu tasimaciligi , karayolu tasimaciliga tercih edildi. daha pahali olmasina ragmen.
isin ozeti biz kendi kendimize yeteriz , inanin her seye sahibiz. tabi kendimiz olabilirsek , kendi ulkemizi kendimiz yonetebilirsek , yabancilar degil.
üretici kesinlikle teşvik görmüyor ..kendi üretimimizi arttırcağımız yerde dışa bağımlılık adına başımızdakiler ellerinden geleni yapdılar ve sonuç ortada. türkiye gibi bi ülke dışarıdan hayvan getirtmeye başladı daha vahim bi durum olabilir mi ?? israilden tohum alıyoruz ölü ve ekildiği taktirde tamamen toprağı o tohuma muhtaç bırakan cinsden berbat bir tohum. eskiden böyle olmadığını çok iyi biliyoruz lütfen bazı gerçekleri görelim.son 8 yıldır çiftçiye deniyor ki sen şu kadar üret senden şu kadar alıcaz geri kalanı dışarıdan ithal ediyoruz..sizin mantığınızı zükeyim emi..
Tarım bakanı aynı anda su ve su ürünlerinden sorumlu bir bakan olmadığından bu işlede sorumlu olan bir bakan olduğundan mıdır nedendir.
ikisinde de ilerleme olmadığını gösteren sonuçtur.
iş gücünün kanal değiştirmesinden kaynaklanan durumdur. evet pahalıdır et. ama nedense et marketlere ne zaman gitsek kasada sıra vardır. ne kadar anlamsız değil mi? sığır üretmek varken, izmir'de f35 motoru üretmeye kalkıyoruz.
bunun bir nedeni de toplumun süt tüketiminin yetersiz olmasıymış. hayvancılığın gelişmesi için sadece etten değil sütten de para kazanmaları gerekiyormuş.
sanayileşen ülkelerin hiçbirinde tarım ve hayvancılık içler acısı halde değildir gelişen sanayiyle birlikte birim alandan maksimum verim alınmaktadır.sanayileşmiş batı avrupa ülkeleri buna güzel birer örnektir