osmanlı zamanından itibaren halk bilinçli olarak cahil bırakılmıştır. hiç bu hükümet dönemine yormayın. araştırın edin, sadece türklerin yaşadıkları yerlere ne cami ne medrese hiçbir yatırım yapmamıştır devlet. ben denizliliyim hiçbiryerinde osmanlı eseri-yıkıntısı görmedim, varsa yoksa rumeliye istanbula yapmışlar ermenilerle rumlar okusun diye.
Türkiyedeki en büyük sorun fazla tüketici olmak bu her alanda geçerli bir sorunumuz . Günümüz insanları teknoloji ve astronomide büyük adımlar atar iken (Amerika ,Rusya vb.) bizim kayda dğer gelişmelerimiz yok . Cahiliyetliğin en küçük tohumu kitap okumamazlıktan geçer...
bence cahilden çok önyargılı insan çok. söyle ki; bizim ülkede Türk Bayrağıyla dolaşan faşist, türbanlı vatandaş yobaz, 'kobanede insanlar ölmesin' diyen de bölücü demektir.
15 yıllık mevzu değildir. aklı başında insan hiçbir zaman istenmemiştir bu ülkede. yöneten değil, istenildiği gibi yönetilen insan lazımdı her devirde, başardılarda.
1-bilgiye ulaşma tembelliği ya da zorluğu
2-ilim ile değil din ile refaha ulaşacağımız öğretisi
3-araştırma ve deneyler yerine kadere imanın ufkunda herşeyi karıştırmaktan çekinmek
4-kazancın 10'da 9'u ticarettendir denilerek bu türk bilgi, ilim işlerinin siktir edilmesi
5-varoşta, taşrada halka istediğinizi yaptırmak din ile mümkündür, ilim işle yaklaşınca şeytan olursunuz, ilim gitmez o yüzden
6- tembel topraklarıdır buraları, giden akıllının dönmediği kutsal vatandır ama iş cehaleti yenmekten ziyade çakallığa çalışmaktadır
7- avrupada çoğu başkentte cevahir avm'si kadar büyük kütüphaneler olmasına karşın onlarda bizim kadar avm 'nin olmaması
8-okuyan araştıran insanın her bir boka kanmayıp dikleneceğini bilmesi ile ilimin şehrin eliti dışında yayılmasının istenmemesi,
9-şaka bir yana rönesansı yaşamamış olan bir toplum olarak aydınlanma çağına yetişememiz buna çok büyük bir sebeptir. Aradaki farkların kapatılması için dünya kitaplarının çevirileri cumhuriyetin ilk yıllarında çok büyük bir oranda artmıştır.
10- güce tapan ama fikre saygı duymayan, esasında inançlı olduğunu söyleyip başkalarının inanç ve düşüncelerine saygı göstermeyen iktidarın sanata tükürmesi ile bu kolda eğitimin çok azalması
11-herkesin depremde jeolji mühendisi, trafik kazalarında eksper, inşaat kazalarında mühendis, hastaneye gelince doktor olan bir toplumda, büyü, fal ve hurafelerle yaşanması bilgiye ihtiyacın kalmamasını sağlamıştır.
12-din temelinde iktidar olan bir partinin felsefe, astronomi, genetik ile işi olmadığı için ve onun için, bir halk gücü yerine bir tür tebaa yerine konulan kitleye verdiği mesajlar din üzerinde olduğu içindirki insanların bilgiye ihtiyaçları yoktur.
bence başlık;' türkiye'de bilgiye ihtiyacı olmayan insanlar neden çok?' diye sorulmadır.
Bakın avrupa ülkelerine hiç cahil diyebiliyor muyuz? Osmanlı döneminde batı gelişirken biz izleyici olmuşuz ve şuanda izleyiciyiz batının düşünce yapısını alamamışız.
Sen irdeleyip gün yüzüne çıkardığın için belkide.Kendimizi ezmeyelim cahil değiliz kuralsız inatçı disiplinsiziz.Burda bide kime göre neye göre durumu var kriterlerin Lüksemburg ise cahiliz.Portekiz, romanya, bulgaristan, amerika gibi ülkelerse ise cahil değiliz.
dünyada eğitim o ne kadar teşvik ediliyorsa, türkiye de de bir o kadar erken evlilik için çaba sarfedildiği gerçeği var (bkz: liselere emzirme odası koyulma projesi)