doğrusu türkiye'de motor sporlarının gelişmemesi olması gereken önerme.
inceleyelim.
öncelikle söylemek gerekirse türkiye, motor sporları için cennet gibi bir ülkedir. dünya ralli şampiyonası (wrc), formula 1 ve moto gp gibi dünyanın en prestijli motor sporları dalları türkiye'de düzenlenmiştir zamanında.
ancak şu bir gerçek ki, türkiye'de motor sporlarında bırakın gelişme göstermeyi neredeyse hiç olmadı bile.
çok üstün bir formula 1 pilotunu bırakın, herhangi bir formula 1 pilotu çıkarmaya yaklaşmış bile değil. en yakın aday jason tahincioğlu idi ancak o da imkansızlıklardan ve biraz da yetersizliğinden ötürü büyük bir adım atamadı bu konuda. şu anda ise en yakın formula 1 pilotu adayımız formula bmw klasmanında ve daha formula 1'e gelmesine en az 5 sene gibi bir süre var.
ralli konusunda ise türkiye nitekim daha başarılı çünkü hem arazisi, hem araç sürüş stili, hem de açılan kursların yeterliliği ile aslında en iddialı olduğumuz klasmanın bu olması gerekir. hatta türkiye rallisi düzenlendiği zamanlarda gözde rallilerden birisiydi ancak maalesef eksik olan şey formula 1'de olduğu gibi tanıtımdı ve çok gelişemedi bu spor dalı da.
moto gp dalında en yakın adayımız, kenan sofuoğlu. o da yarım sezon süren moto gp 2 macerasından sonra supersport şampiyonasına geri döndü. çünkü kendisi daha bu dal için hazır olmadığını söyledi ve supersport'da yarışmaya devam ediyor.
peki neden eksiğiz?
ilk olarak ülke içerisinde genç nüfusa yeteri kadar ulaşamamak. gençler hıza ve rekabete önem verirler. harika bir pist elinizde iken nasıl olur da böyle bir şeyi ilerletemezsiniz anlamış değilim. 1999 senesinden itibaren formula 1'i takip ederim. ntv zamanından cnn türk zamanına, ardından trt 1 ve şimdi de d smart. evet evimde şu anda d smart var ve sadece formula 1 için aldım. işte bunu oluşturmak en büyük mesele.
ikincisi ise yurt dışı tanıtımını güzel yapamamış olmak. şu anda belçika gp'si için dünyanın dört bir yanından akın akın insanlar o yarışa gidiyorlar. neden? sadece 1 viraj için. eau rogue virajı. dünya üzerinde tek ve belçika bunun pazarlamasını çok iyi yapıyor. bize uyarlaması mı? meşhur 8. viraj. şaka değil, istanbul park'tan sonra yapılan bütün pistlerde 8. virajın bir benzeri mutlaka var. esası bizde ama takvimde değiliz.
üçüncüsü ise devlet desteğinin olmaması. bu konuda söyleyecek bir şeyim yok ancak devlet çok ayıp ediyor. biz yaptık pisti para vermeyiz, özelleştirdik bizden kuruş çalışmaz büyük yanılgı. halbuki pistin etrafı bomboş. devlet el atsa oraya, bütün bir yıl gözde olacak bir otel, yazın ortasında çok iyi çalışacak bir aqua park, formula 1 hafta sonunda para basacak olan etkinlik alanlarının kiraya verilmesi, insanlara formula 1'i sevdirecek ufak pistler ve sinevizyon gösterileri gibi hareketler yapsa idi zamanında, o pist sadece biletlerden para basmakla kalmaz, adeta bütün bir yıl para basan bir darphane haline gelirdi. onlar ise aksine işin kolayına kaçmayı tercih etti.
son olarak şu anda formula 1 pisti halka açık durumda. belirli bir miktar para verip belirli bir tur atabilirsiniz pistte. henüz gitmiş değilim ama mutlaka gideceğim. o tadı orada kendi aracımla alıp neler kaybettiğimizi görüp üzüleceğim. aynısını sizler için de tavsiye ederim. en azından neler kaybetmiş olduğumuzu görmüş oluruz.
2009 senesinde istanbul parka gitmiştim, yanımızdaki bronz tribün bomboştu. hatta boş olduğunu fazla belli etmemek için üstüne kara çarşaf örtmüşlerdi.
ha evet bilet fiyatları fia nın sabit fiyatları olduğu için ülke şartlarına göre fazla gelebilir, o yüzden çoğu kişi canlı izleyemez anlarım da türkiyede ki çoğu zengin merak etmediği için gitmiyor.
bu saatten sonra da ne desek boş üstadım. bi daha nah buluruz formula 1 i.
formula 1'in biraz elit bir olay olarak görülmesi olabilir: sonuçta her evde bir formula 1 arabası yok ama ne bileyim basketbol topu, kaykay veya motorsiklet var.
formula 1 Türkiye grand Prixinin biletleri de oldukça pahaliydi, seven insan bile yeri geldi tvden izlemek zorunda kaldı. https://m.facebook.com/no...%C3%BCr/10150184423624605
çocukluktan beri otomobillere olağanüstü meraklı yetişen insanlar olmamıza karşın ülkemizde formula 1 in gelişmemesinin nedenleridir.
petrol ofisinin kurduğu takımın başarısızlığından sonra ülkede formula 1 den ümit kesildi televizyonlarda bile yayınlanmaz oldu.