Her ilerleme bir gereklilikten doğar.üretmeden ithal yoluya satın alarak ihtiyaçlarımızı borçlanma ile karşılıyoruz. Borclanma ekonimiyi olduruyor cunku borc katma deger yaratmiyor.
Katma değeri olan her şey için bilimsel ilerleme gerekli. Bilim üreten ülkeyi yönetmek zor olduğu için hukuk devleti anayasa vs gerektiği için bilim adamı yetiştirmek kötü gösteriliyor.
Refah seviyesi yeterince yüksek değil insanların daha önemli dertleri var ve zeki insanlar parasına göre meslek seçiminde bulunuyor. Yeteneğine ya da karakterine göre değil.
Çünkü, sorgulamaya dayalı bir eğitim yok, sorgulamayı öğreten bir sistem yok.
Çocukken insanlara Allah, peygamber ve din anlatılıp bunları sorgulamanın kötülüğünden, sorgular, eleştirir ya da ayıplarsak peşimize takılacak doğaüstü varlıklardan bahsediliyor ve, kişinin düşünme yeteneği en öğrenime açık yıllarda geliştirilmeden öylece bırakılıyor.
Okulda, öğrenci üzerinden ego tatmini yapan ya da kitapta yazanı okumaktan öteye geçemeyen öğretim üyeleri (öğretmen değil) kişiye merak kazandıracak ve kişiyi sorgulamaya yönlendirecek herhangi bir faaliyette bulunmuyor.
Bazen, birkaç kişi güzel fikirler ortaya koyuyor fakat bu sefer de, özellikle yaşınız genç ise ve yurt dışına açılma imkanınız yoksa, projeyi değerlendiren kişi ya oluşumlar elinizden tutmuyor.
Velhasıl, papaz eriğini imam eriğine çeviren bir makine yapıldı bu ülkede, ne demek bilim gelişmiyor ya!
Şimdi beyler kusura bakmayın da bize iyi bakamıyorsunuz dertliyim. Feza gürsoy zaten ölmüştü, geçenlerde de oktay sinanoğlu gitti. Halil inalcık kendini o kadar iyi hissetmiyor. E ben de memnun değilim sizden gideceğim başka memleketlere.
Durum bu yani tamamen insan sıkıntısı yaşıyorsunuz.
tarihte fikirlere bakınca o çağın gerekliliği altında meşrulaştığı ve güçlendiği görülür. sen çölde mağara kalıp korkup melek görmüş birinin yasalarıyla bugünü yorumlarsan bilgi üretmek yerine koyunları hizaya dizersin.
batı dini ne zaman yok etti, öyle zirveye gitti. hatta bugün bile tam yok edemedikleri için belki bu haldeler ama gene de güçlüler.
eğer çağ değişimi gerektiriyorsa( ki görünen o ki gerektiriyor) o halde çağa uygun yeni fikirler olmalı ki meşrutiyet kazanıp yeni bir bakış olsun.
aksi halde ne desek boş bence. tübitak gibi bir kurum bile nazar deneyi yapıyor, trt gibi bir kurum evrimi çürütecek haberler yapıyorsa o zaman kimse gidip niye gelişemiyoruz demesin.