türkiye de bilimin ilerlememesinin sebepleri

    207.
  1. Türkiye halkı ne yazık ki ulu önderin hedeflerinden her alanda olduğu gibi bilim alanında da sapmıştır.

    Okuyup öğrenmeyi alışkanlık haline getirmiş bir toplum ile, kulaktan dolma dini, mitolojik dogmalara koşulsuz şartsız inanan bir toplum arasındaki fark şudur;

    okumayı, kendini geliştirmeyi, bilimin peşinden gitmeyi alışkanlık haline getiren bir toplumu koyun güder gibi, kendi hesaplarınız ugrunda kontrol edemezsiniz.

    Başta da söylediğim gibi, turkiye halki ne yazik ki ikinci alternatifi tercih etti.

    Keşke iki çuval kömüre kanmaktansa, o kömür ile çalışan ve doğaya zarar veren santrallerin yerine alternatif enerji üretebilecek teknolojiyi geliştirme çabası peşinden gitseydi.
    45 ...
  2. 216.
  3. üniversite öncesinde yaratıcı, kritik ve analitik düşünceyi aşılayan bir eğitim sistemi olmaması, soru sormak ve araştırma değil de hazır bilgi tekrarı, bol bol televizyon izlemek ve televizyon basın yayın içeriklerinin genelde boş olup bilimi ve felsefeyi teşvik etmemesi, çocuklara eğitimi eğlenceli sunamamak ve adeta eğitimden soğutacak ne varsa yapmak, mucitlerin doğru projelerine para boşa gider veya durumu istismar edenler çıkar diye kaynak ayırmamak ve desteklememek, duygusallık ve öznelliğe verilen önem ve objektif ve nesnel düşünceye önem verilmemesi, objektif bir konu üzerine günlerce kafa patlatacak sabırı göstermemek, iş bulayım yeter felsefesi, büyük hedefler koyamamak, hülasa i kelam; koyulsa da bunları hayata geçirmek adına çıkan tonlarca engelde pes etmek vs.
    9 ...
  4. 175.
  5. 21. asırda hala şeriat düzeninin ülkeye hakim olması gerektiğini savunan zihniyettir.
    7 ...
  6. 165.
  7. üniversitelerde siyasete aşırı bel bağlanması.
    siz hiç harvard ya da yale üniversitesi'nden "cumhuriyetçiler ve demokratlar birbirine girdi" haberi geldiğini duydunuz mu?
    7 ...
  8. 200.
  9. Ezan okuyan kol saati ve pusulalı seccade olayını tamamen çözdükten sonra ilerleyecez inşallah.
    6 ...
  10. 9.
  11. prof. lerin çoğunun torpille prof. olması.
    ezberci, araştırmadan yoksun koyunlar yetiştiren eğitim sistemimiz.
    yobaz düşünce sistemi.
    değişik bir fikir atınca ya da proje düşününce insanların ' he he yaparsın, dünyayı sen mi kurtarcan amk. , kimse düşünmedi bi sen mi düşündün bunu amk. ehueheu' tarzı malca konuşmaları.
    devletçe desteklenmeyen bilim projeleri. bilim adamları projelerine destek için yarışmalara bile çıkmakta. kim milyoner olmak isterde canlı örneğini görmüştük.
    vb. vb.... daha nice sebeplerden dolayı türkiye' de bilim gelişememkte.
    6 ...
  12. 202.
  13. senelerdir yüzümüzü batıya döndük, hedefimiz avrupa birliği vs... gibi safsataları millete anlatıp ondan sonra afedersin götünü avrupa'ya, amerika'ya, bazen rusya'ya dönüp yüzünü de ortadoğu ve suudi arabistan'a çevirmendir bu ülkede bilimin gelişememe nedeni.

    * tübitak denen kuruma hayvanat bahçesi müdürünü müdür olarak atarsan,
    * tüm kadroları cahil, konusunda uzmanlaşmamış insanlarla doldurursan,
    * sırf gönül bağımız var beraber yürüdük biz bu yollarda diyerek devleti dinsiz, imansız, vatansız cemaat mensuplarıyla doldurursan,
    * askeri okulları lağvedersen,
    * ülkenin en başarılı liselerinin eğitmen kadrolarını dağıtırsan,
    * en büyük amacın tüm ülkede imam hatiplerin çoğalması ve teknik liseler ile fen liselerini imam hatip liselerine dönüştürmek olursa,
    * ilkokulda ingilizce, almanca, fransızca değil de arapça eğitim vermek gibi bir kafa yaşıyorsan,
    * ilkokula yeni başlayan öğrencilerin latince harflere uygun eğitim müfredatını arapça'ya uygun hale getiriyorsan,
    * millet mars'ta su ararken sen hala lozan'ı, sevr'i konuşuyorsan,
    * 14 sene boyunca aynı partiden milli eğitim bakanı olan her şahıs bir önceki arkadaşının, partidaşının eğitim sistemini beğenmeyip değiştirmek istiyorsa,

    ...

    kime ne anlatsak, nasıl anlatsak yine de dinlemiyorlar. haklısınız diyorlar ama bildiklerini okuyorlar. kaç profesör, kaç kurmay subay, kaç paşa anlattı bir sürü şeyi ama ne bakanı anladı, ne bürokratı anladı, ne de reisleri anladı.

    hani sosyal medyada biz dalgaya alıyoruz ya yine kandırıldı diye. gülüp geçiyoruz hani. ama durum ciddi o kadar boşlar, o kadar temelsizler ki. isteyen herkes kandırır bunları. en tabandan en tavana kadar kim varsa hem de.

    şaka yapmıyorum. durum tam olarak bu.
    kusura bakma arkadaş bu kafayla nah ilerleriz ülke olarak.
    5 ...
  14. 13.
  15. ilgilenecek daha mühim şeyler olduğu için.

    (bkz: feriha)
    (bkz: fatmagül)

    (bkz: desti izdivac)

    (bkz: taklacı bakan)

    (bkz: 4 artı 4 artı 4)

    (bkz: türban)

    (bkz: tinerci)
    5 ...
  16. 154.
  17. Hayvanat Bahçesi Genel Müdürü'nün Tübitak başkanı olmasıdır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/851595/+

    --spoiler--

    istanbul'da bir lise öğrencisi ilayda ŞAMiLGiL, "Maddelerdeki su oranını mıknatısla ölçen" bilimsel bir proje üreterek TÜBiTAK'a teslim etti. Hayvanat Bahçesi müdürlüğünden gelen yöneticileri ile TÜBiTAK bu projeyi yararsız bularak reddetti.

    Aynı TÜBiTAK geçen sene ayet okunmuş fasülyeyi birinci seçmişti..

    --spoiler--
    5 ...
  18. 126.
  19. * dinin yanlış lanse edilmesidir. din bir gelişmemişlik nedeni olamaz çünkü islam coğrafyasının bilime katkısı azımsanamaz. ama işgüzar biri bilimsel bir çalışmayı bu dine aykırı, şeytan icadı deyip o bilimsel çalışmayı engellemesinin din ile alakası yoktur. bu o bilimsel çalışmayı engelleyen bireyin geri zekalılığı olsa gerek. bireyin yaptığını da dine mal edemeyiz herhalde.

    * beyin göçü. ülkemizin genç beyinleri ve akademik çalışma yapan insanlar kendilerini geliştirebilmek için genelde yurt dışını seçerler. burada sorun insanda değil, devleti yönetenler dedir. çünkü sen devlet olarak bireyin kendini geliştirmesiyle ilgili eğitimi-yüklemeyi vatandaşına sunamıyorsan, birey çıkar yurt dışına o eğitimi alır. türk parasını dolara çevirir ve çatır çatır eğitiminin karşılığını öder.

    * eğitimin yetmiyor olması.

    * bilime meraklı gençlerin yetişmiyor olması.

    * bilimsel çalışma yapılabilecek tesis-laboratuvar sayısının azlığı.

    * parababası türklerin bilimsel yatırım yapmaktan kaçınmaları.

    editlemek zorunda kaldım. din karşıtı falan değilim. din konusunda mutlu bir Müslümanım.

    bilim; diyanet işlerine tahmini 4.518.871.000 bütçe ayırıp, bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığına 2.326.080.000 tahmini bütçe ayırırsan gelişmez. din manevi ve sosyal bir olgudur. maneviyattaki boşlukları maddiyatla doldurmaya çalışırsan karşına f-tipi cemaatler çıkar.

    ee dini geliştirmek diye bir durum da söz konusu olamayacağına göre, yani kuranı kerim de yazılanların değiştiremeyeceğimize göre bu neyin bütçesidir ki?
    5 ...
© 2025 uludağ sözlük