küçük emrah'dan bile daha kötü bi durumda olan şahıs.
kendini zengin olarak tanıtan fakir şahıs.
hamile kalıp çocuğun babasına çocucuğunun babası olduğunu söyleyemeyen şahıs.
aldatılan şahıs.
vb...
her gün 850 kişinin ziyaret ettiği bir ailenin komik görünen ama komik olmayan maceraları. yanlış anlaşılmalar vardır.
-kadın bir kez aldatılıdğını mutlaka düşünür. ayrılma noktasına gelirken ya herşeyi bilen bir kişi gelir gerçekleri anlatır ya da kadın bir şekilde gerçekleri öğrenir.
-erkek çocukların kadın peşinde koşmayanı yoktur bu dizilerde. kız da büyüdüğünü düşünür ve büyük olmaya çalışır.(çocuk profili de böyledir)
-kadının hep arkadaşları vardır. bolca evlerine giderler bunlar ve dedikodu yaparlar. kadın dertlerini anlatır kadınlarda yok ya olmaz öyle şey falan derler.
-dizide çapkın bir erkek mutlaka vardır. karı kız peşinde koşar sürekli.
-bu arada bide dizideki bütün karakterlerin takıldığı bir cafe vardır. bir kerede başka bir yere gidelim demezler hiç.
iki genç birbirini çok severler;evlenmek isterler...
Ama töre bu duruma razı gelmez *
Neticede bu iki genç,yüzyıllardır süregelen bu töreyi sona erdirecek asi ruhlar olarak karşımıza çıkarlar..
-THE END-
esas oğlan veya esas kız hiç değilse bir defa trafik kazası yaşamalıdırlar. istisnasız tüm dizilerde bayan karakterlerin ilkokul mezunundan, amerikada doktora yapmışına kadar hemen hepsi istem dışı hamile kalır, doğum kontrol yöntemlerinden bihaberdirler. doğulu zengin aşiretlerin istanbulda yaşayan bebelerinin aşk hikayeleri. antin kuntin isimler (berdan, zercan, seymen vb.) neden zengin bi hasan veya mahmut yok? karadenizli karakterlerin gülünç gösterilmesi. o değilde suratsız, mendebur şehrazat yüzünden koca holding çöküyodu, iki yakaları bi araya gelmiyodu adamların bundan daha fenası olamazdı herhalde.
çocuk oyuncu varsa, muhakkak ki ilerki bölümlerde ya kaçacak ya da kaçırılacaktır.
tıpkı bir sahnede silah gösterildiyse, ilerleyen sahnelerde onun çekileceği gibi.
fakir ama gururlu bir ailenin içinde bulunduğu mali, iktisadi, ticari, sosyal kriz durumunu şöhret anahtarıyla açıp tersine çevirme gayreti ve merakı. mutlaka bu modelde bir kız bulunur. meraktan sonraki süreci allah kimsenin başına vermesin.
Hepsinde Yeşilçam dan gelen zengin- fakir ayrımı mirası mutlaka vardır. Kimisinde düzeyli ilişkilerin (bkz: deniz akkaya) arasında gizlenmiştir, kimisinde ise kibritçi kız misali konunun temelini oluşturur.
alabilğine entrikalı olmaya başlayan konulardır. aile dizisi diye izlenen dizilerde bile herkez birbirinin bacısına, anasına, kocasına sulanmaktadır. haliyle 'biz bu muyuz?' diye soruyoruz.
a b'ye aşıktır. ama b'nin ailesi b'nin c ile evlenmesini amaçlamaktadır. c zengindir. d ise a'nın üzerinden c'ye ulaşmayı çalışan ve onun nikahına geçmeye çalışan fetten aşiftedir.
memleketimizde kadın-erkek ilişkilerinde yakalanmış kalitenin görülmesi hususunda oldukça açıklayıcı konudur.
malum; *m - g*t sahibi kim olacak meselesi.
*aşkı memnu, yaprak dökümü, binbir gece, canım ailem vs... oturup ''nedir ulan bunun mevzusu'' diye izlenildiğinde sabit bir şekilde hangi kadını kim becerecek sorunsalı ortaya çıkmakta; insanı kahreden gerçek resmen haykırmaktadır: herkes hakettiğini mutlaka yaşar.
komedisi, polisiye mevzulu olanı, dramı.. farklı sonların birleştiği nokta daima aynı. adet gelenek görenek yasak derken yüzyıllarca bastırılmış psikolojilerin beğenisi kaçınılmaz olarak bu oluyor. 'e ama bu dizilerden bazıları türk klasiği bıdı bıdı' şeklindeki künde girişimlerine 'ulan başka konusu olan türk klasiği mi yok, kasten bunlar seçiliyor' denecektir hali hazırda.
hal böyleyken oturup dışarıya bakıyor insan; onlarda durum nedir diye. elbette konusu bu olan diziler olmakla beraber odakları çok farklı olan diziler, yapımlar, şovlar...
bir amerikalı, arkadaşıyla konuşurken earl'ün karması için son yaptıklarına gülüyor; ben ise oğuz en son kimi s.kti, behlül ne zaman icraata geçecek bunları konuşabilirim. aliço seyhan'ı nasıl götürecek, halim seyhan'ın kardeşine mi akacak?