eğitim ve öğretime çeki düzen verilmesi öncelikli yapılması gerekendir. ayrıca yasaklara karşı caydırıcı cezalar getirilmesi ve bu cezaların gerçekten uygulanması çok önemlidir. nasıl, yıllar önce şehirler arası otobüsler gibi kapalı alanlarda sigara içme yasağı uygulamaya alındı ve başarılı olunduysa diğer konularda da cezalar ısrarla uygulanmalıdır. bir süre sonra insanlar alışacak ve yaşam biçimi olarak alacaklardır.
eğer bir çocuk, büyüdüğü toplum içinde sadece güçlünün, tüm kuralları atlayarak ya da hiçe sayarak haklı olduğunu görüyorsa, doğal olarak toplumsal ahlakı faydasız, işe yaramaz olarak görüp, toplum içinde yer edinmek için ali kıran baş kesen olmaya meyil gösterecektir ki bu uzun vadede toplumda kaosun olağanlaşmasını sağlar. toplumun değerleri zayıfsa mesela, o vakit, sadece maddiyata dayalı bir statü edinme çabası, topluma uzun vadede katkıda bulunabilecek eğitimi, topluma değer katmayı anlamsız kılacaktır. toplumun içinde, hakim sınıf dışında kimsenin yön verememesi, alternatif sunamaması demektir. legal yollardan toplumda bir başarıya ulaşamayacağını insanların benimsemesine sebep olur. farklı sınıflar arasındaki etkileşimi düşük bir toplumda adalet duygusu sarsılır, bu da asayişi etkiler. şiddete olan eğilim, genç nesillerin korku ve güç ögesi dışında alternatiflere yönelmemesini sağlar. kural ve ilkelerin toplumsal kuralların hiçe sayılması, geleceğin tamamen güce göre şekillenmesini ve toplumsal barışın anlamsızlaşmasını sağlar. sınıfsal geçişliliğin olmaması ya da düşük olması da toplumsal barışı imkansız kılar.
bu kadar iç soruna sahip bir toplum zaten kendi başına kendini yönetemez ve oldukça kırılgan, düzen oluşturmaya muktedir olmayan bir yapıya bürünür. bu da o toplumun bir düzen oluşturamaması, dolayısıyla mevcut sorunları çözebilmek için iş bölümünü sağlayan soyut işlevleri oluşturmasına mani olur. toplum, kendi içinde kaotik bir çok sesliliğe dönüşür ki burada konsensusların olmaması da o toplumu toplum olmaktan çıkarır, kitleye dönüştürür. haliyle devletin sağladığı asayiş dışında toplum, kendi huzuruna katkıda bulunmaz hale gelir. ancak dayakla laftan anlayan çocuklar gibi, ancak ceza ile asayişin sağlandığı bir toplum ortaya çıkar.