kırıkkale üniversitesinde prof. dr. ahmet bilginin verdiği, uzatmalı olduğum 5. sınıfın ilk döneminde ıkına ıkına verebildiğim, türk hukuk tarihini sevdirip öğretmekten ziyade hocasının yüzünden türk hukuk tarihinden nefret ettiğim ders. üç sene boyunca bütün vizelerim 68 olup finallerinden 52 aldığım ders. ayrıca söz konusu hocanın bütünlemesinden geçmek imkansız olduğundan ancak 5. sınıfta vermiştim.
dördüncü sınıfta büte kaldığımda kitapı sayfa sayfa ayırmıştım. fotokopiyle ufalttırıp çoğaltıp matbaada ciltlettirip kanun kitapçıkları haline getirmiştim. sınavda açmıştım aynısını yazmıştım. ama yukarda da yazdım bütünden geçmek imkansız olduğundan kalmıştım.
derslerine pek girilmeyen, genelde sınavdan bir gün öncesi çalışılan ve an itibariyle de gözlerimi pörtleten, hafife alıp çalışmadığım için kendime sövmeme sebep olan ders. tüm hukuk fakültelerinde zorunlu olarak okutulur.
gül akyılmaz'dan dinlemesi inanılmaz keyifli olan derstir. ama ders dönemlik olduğundan sınavlara çalışırken beyin fonksiyonlarının bir kısmının kaybına yol açabilir. misal ben vize için çalışırken geçici olarak konuşma yetimi kaybetmiştim.
gül akyılmaz'dan alınmaması gereken derstir.* alınması halinde vize çıkışında finalde final çıkışı bütte büt çıkışı ise seneye hallederiz demeye hazır olunması gereken derstir.
şu an hukuk fakültelerinde 1.sınıfta da okulan derstir.m.akif aydın'ın aynı isimli kitabı güzeldir,tavsiye edilir.mezhepler,kitap-sünnet-kıyas,osmanlı dönemi mahkemeleri gibi genel kültür temeli isteyen konulardan oluşur.temel hiç yoksa ilk seneden geçmek biraz zordur.