var olan gerçektir. ne çin ne bizans ve roma ne arap ne de ermeni kaynaklarında türk diye bir topluluktan bahsedilmez. türk kelimesi eski tarihlerde geçmez.
türkler dünyanın en eski asil büyük devletler kurup pek çok ünlü şahsiyetler yetiştiren medenî milletlerinden biridir. türkler nuh peygamberin oğullarından yâfes'in türk adlı oğlunun neslindendir. tarihî şahıs boy ve millet adlarının oluşumuna göre türk kelimesinin aslı türümek” fiilinden gelmektedir. bu fiilden türetilmiş kişi ve insan anlamında türük” ve nihayet hece düşmesiyle türk” kelimesi ortaya çıkmıştır. nitekim anadolu'da bir kısım göçebeler de yürümekten yürük” adını almışlardır. türk kelimesi ayrıca çeşitli kaynaklarda töreli töre sahibi olgun kimse güçlü terk edilmiş usta demirci ve deniz kıyısında oturan adam” manâlarında kullanılmaktadır
milyarlarca yıl dönen dünyanın 1400 yılını baz alan gerizekalı kardeşim, türkler islamiyetten önce de vardı.
coğrafî ad olarak turkhia (türkiye) tabiri ise altıncı yüzyıldaki bizans kaynaklarında orta asya için kullanılmıştır. dokuzuncu ve onuncu asırlarda volga'dan orta asya'ya kadar olan sahaya denilirdi. bu da doğu ve batı türkiye olmak üzere ikiye ayrılıyordu. doğu türkiye hazarlar'ın batı türkiye ise türk asıllı macarların ülkesiydi. memluklar'ın ilk zamanlarında mısır'a da türkiye deniliyordu. selçuklular zamanında onikinci yüzyıldan itibaren anadolu'ya türkiye denilmeye başlandı. türk kelimesini türk devletinin resmî adı olarak ilk defa kullanan yedi ve sekizinci yüzyıllarda hüküm süren (681-745) göktürk devleti'ydi.
Bilinen en eski Türk kavmi Çinlilerin Hiung-nu dedikleri M.Ö. 3. asrın başından itibaren tarih sahnesinde görülen Hunlardır. Bu kavmin anayurdu Tienşan'ın kuzey kesimiyle batıdaki Altay Dağları Orta Urallar ve Hazar Denizi'nin kuzey hudutları içinde kalan vadideydi. Şenyu denilen hükümdarlarının ordugâhı Orhun Irmağı kıyısında bulunuyordu. Nüfus çoğalması ve fetih isteği gibi iki büyük sebeple yayılmaya başladılar ve Çin hudutlarına kadar olan bölgeyi ele geçirdiler.