türklere özgü müdür bilmiyorum hatta adamın biri türklerin en zeki ırk olduğunu bu nedenle dönerle ayran indirirken mideye döner ekmeğin son lokmasıyla ayranın son fırtını denk getirdiğimizi iddia ediyodu.biz türküz yaparız böyle şeyler.
yamulmuyorsam "kaçarken"i de içine alan bir atasözü olması gerekirken, bir sonraki atalar "kaçmayı" atasözünden çıkarıp daha güzel olan sıçma eylemini dimağımıza kazımıştır.
otogarların tuvalet duvarlarına o felsefik yazıların veya en seçkin şairlerden alınan en seçkin şiirlerin ****yazılmasının geçerli açıklaması olan ünlü atasözü..bazılarında geriye de çalışabilmektedir..örn:ayşe neden hep sıçarken aklıma geliyosun yaa..*
-evet şimdi 6. sorumuzda sıra necati bey
-buyurun sorun
-bıdı bıdı viki viki
-hımmmmm bu soru zormuş
-jokerlerinizden birini kullanabilirsiniz
-oldu
-aaa ne yapıyorsunuz necati bey ?
-sıçıyorum
-aaama nasıl
-kardeşim türkün aklı sıçarken çalışırmış
-son kararınız mı ?
-evet son kararım
bunu söyleyenin de, bunun bir türk atasözü olduğu sananın da aklı sıçarken bile çalışmaz. o derece yani. ilk denizaltıyı yaparken osmanlı işçileri sıçmıyordu sanırım. ya da şu an çin'de bulunan ve yasak bölge ilan edilen yerdeki piramitleri yaparken..
yalnızca türklerin aklı tuvalette çalışır önermesi yanlış bir önermedir. zira günümüz insanı yoğun iş temposundan düşünmeye vakit bulamamakta ve sınırlı olan boş vakitlerini içe güdümsel dışa vurumsal olarak tuvalet banyo gibi yerlerde düşünmeye ayırmaktadır. bu tüm toplumlar için genel geçer bir eylemdir. oturur,işinizi görür,işinizi görürken düşünür,düşündükçe aklınız başınıza gelir...
bilimsel açıklaması olan sözdür. zira idrarın keskin kokusu beyindeki hücreleri harekete geçirerek daha hızlı ve mantıklı çözüm yolları bulmaya olanak sağlar.