sözlükte de uktelerde ismine bolca raslanir, nedense dolduran da yoktur.
cogunlukla kadinlarin ziyaret ettikleri mekandir, hiristiyanlardan gecmis bir adet olan mum yakma kültürüde ayrica bu bölgelerde uygulanir, genellikle her mezarligin yakininda bulunur.
ayrica orada yatan sahisa dua ederken, dilekler oradaki kisiden degil; direk allah´dan dilenmelidir, o kisiden sadece kisinin kendisi icin O´na yalvarmasi istenir ki; bu sekilde de inanan arkadaslarin allahlarina sirk kosulmus sayilmamasi gerekir.
bu yerlerde ayrica dilek havuzu, dilek agaci, dilek kuyusu gibi bir cok nesneler de bulunur. ne icin var oldugu ise herkesin kendi fikridir.
osmanlı ya da islam mezar yapısı. selçuk mezar yapılarına kümbet, başka kültürlere ait olanlara ise anıt mezar, mausoleum gibi isimler verilir. türbenin ayırıcı özelliği, genellikle çokgen planlı ve kubbeli oluşudur.
hayatını islam'a vakfetmiş büyük zatların mezarları olan yerlerdir. ziyaret edilmesinde ölümü hatırlamak gibi menfaatler vardır.
öte yandan sanılanın aksine, büyük zatları vesile kılarak allah'tan bir şeyi talep etmek şirk değildir. hatta ve hatta, kişi ''ey falanca, bana şunu nasip eyle'' derse ve aynı zamanda bunu kendisine allah'ın nasip edeceğine inanırsa küfre düşmüş olmaz. çünkü o kişinin de bir ruhu vardır; salihlerin ve evliyaların ruhu insanları işitir ve allah'a bu insanlar için dua ederler. allah'ın bu salihlerin hürmetine duayı kabul etmesi umulur.
bu şirk değildir zira bu dua, yalnızca allah'ın vesile kıldığı bir sebeptir. her şeyi yerli yerinde yapan ise ancak allah'tır. peygamberler de ''sebeplere yapışın'' diyerek bunu tasdik etmiştir.
nitekim hz. peygamber de ''önceden yaşamış salih zatların hürmetine...'' diyerek dua ederdi misal olarak. ''işiniz sıkıştığında ölülere gidiniz'' diye de bir hadis-i şerif mevcuttur, kimine göre sahih, kimine göre sahih değildir.
ehli sünnet alimlerinin tümüne göre ölüden bir şey istemek caiz olup, islam alimleri içinde yalnızca ibni teymiyye bunun haram olduğunu söylemiştir. kendisi de pek hazzedilen bir alim değildir zaten, bid'at ehlindendir.