şanlıurfa'ya özgü olan bir eğlence türü. günümüzde çok daha farklı bir boyuta gelmiştir. daha pop ve daha aktüel ve de daha turistik amaçlı bir hale gelmiştir.
asıl, bir araya gelme ve dertleşme, sorun paylaşma, sorun çözmeye çalışma odaklıdır. her toplantıda başka bir yerde toplanılır. bu kişi de olabilir, bir esnaf topluluğuna ait grup da olabilir. yemek yenir yöreye özgü. şıra içilir. maksat güzel muhabbettir. insanların birbirlerinden haberi olmasını sağlar. bir ortak görüş ve bilinç halidir. şimdi ise, (hala orijinalitesini koruyanlar var) dediğim gibi iş biraz gösteri boyutundadır.
buram buram kültür kokan bir eğlencedir. sıcaklık, samimiyet, huzur buradadır. halen daha asimile olmamış, olmamayı başarmış şanlıurfa yöresinde ve güneydoğu illerinde devam eden anadolu kültürüdür.
yitip gitmeye yüz tutmuş kültürel motiflerimizden birisidir. artık hiç dönüp bakmaz olduk böyle şeylere. bir de bunu kürtlerin müziği ben dinlemem falan diyenler var. oysa hepsi toptan kültürel mozaiğimizdir. keyif almayı bilmek gerek.
olur da dinleyen çıkarsa diye sıra gecelerinde seslendirilen birkaç eseri paylaşayım;
ölmeden önce yapılacaklar listemde bulunan Şanlıurfada yapılması gereken kültürel aktivite. puşiyi boyna dolayıp bir yandan çiğköfte yerken diğer yandan rakı yudumlayarak nemrudun kızı söylemek istiyorum.
Geçen yıl açılışını yaptım urfada bu sıra gecelerinin. Bu yıl yine gittim. Seneye yine giderim. Bayılıyorum ya harika ortam harikaa. Gelin sıra gecesinde bir zirve düzenleyelimsjfjf.